A jobb világért

2024.09.16. 08:30

20 éve nyeregben - Kerékpáros misszióra indult Sopronból a béke nagykövete

Zelei József a világ egyedüli Kerékpáros Béke nagykövete 20 éve járja a világot kerékpárjával és hirdeti a pusztító háború értelmetlenségét. Jubileumi túrájára a napokban Sopronból indult, hogy demonstrálja a harmónia és a szeretet fontosságát, valamint hirdesse a béke üzenetét.

Varga Henrietta

A sportember kerékpáros missziójának célja, hogy a világ különböző pontjain élő embereket egy közös üzenettel kapcsolja össze, amely megfogalmazza, hogy a béke olyan érték, amelyet közös erővel kell megőrizni és hirdetni.

Kerékpáros
Kerékpáros békemissziójára Zelei József Sopronból indult Fotó: Barcza Attila közösségi oldala

Kerékpáros küldetés

- Húsz évvel ezelőtt indult ez a különleges küldetés, akkor az első világháború 90. évfordulója adta az apropót. Célom már akkor is az volt, hogy demonstráljam, a háború semmire sem megoldás, a béke megőrzése pedig az emberiség közös feladata - osztotta meg lapunkkal Zelei József. A cél az elmúlt két évtizedben sem változott, üzenete ugyan az, mint húsz évvel ezelőtt - tette hozzá.

Az eltelt időben a misszió töretlenül haladt előre. A békenagykövet útjai során vitt magyar földet az első világháborús temetőkbe, békefákat és kopjafákat ültetett, de ápolta Petőfi és Benyovszky Móricz emlékét is, évről évre újabb szimbolikus tettekkel gazdagítva a békemissziót.

Az idei, jubileumi év azonban különösen fontos számára, hiszen napjainkban a béke üzenete még sürgetőbbé vált. 

A világ több mint kétszáz pontján dúlnak fegyveres konfliktusok és a szomszédos országban is háború zajlik. Misszióm most nemcsak a lelki, hanem a fizikai békéről is szól, arról amely mostanra rendkívül bizonytalanná vált

 - mondta.

Az idei túra ugyan rövidebb, mint a korábbiak, de annál szimbolikusabb. Ezúttal is számos történelmi helyszínt érintek, és bár kilométerben valóban kevesebb lesz az utam, de azt gondolom, a béke üzenete még hangsúlyosabb. A Békekönyvemen, illetve a szokásos szalagokon és koszorúkon kívül egy palackpostát is hoztam magammal, melyben egy tizenegy nyelven írott "Békét a világnak" üzenetet helyeztem el. Ez a palackposta szimbolizálja, hogy a béke minden nyelven, és kultúrában megérinti az emberek szívét. Van nálam egy kulacs békevíz is, amelynek a különlegessége, hogy a budapesti Dagály-fürdő békekútjából merítettem, és az egri Bazilika plébánosa szentelte meg. Ezt a vizet a Fekete-erdőben található Donaueschingen-be, a Duna forrásához viszem és beleöntöm, így engedve teret annak, hogy az, a béke szimbólumaként végigfolyjon Európa országain.

Az elmúlt húsz évben, a béke nagykövetének rengeteg érdekes találkozásban és színes, izgalmas kalandban volt része. Arra a kérdésünkre hogy ezek közül melyik volt számára a legemlékezetesebb így válaszolt: 

Az elmúlt húsz évben rengeteg különleges élményben volt részem, de ha egyet ki kellene emelnem, az a pápával való személyes találkozásom lenne a Vatikánban. Az az eufória, amit ott éreztem, szinte mindent kitörölt a fejemből, így alig emlékszem a 30 perces beszélgetés részleteire, de kétségtelen, hogy mély nyomot hagyott bennem. Ez az élmény annyira misztikus volt, hogy máig úgy érzem, egy rendkívüli kiváltságban volt részem, hiszen ilyen audienciára évente csak néhány embernek van lehetősége.

Békemisszió
Zelei József egyik legemlékezetesebb élménye a Ferenc pápával való találkozás volt 2015-ben Fotó: Zelei József

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában