Hagyományőrzők

2024.07.08. 12:44

Kiállításon mutatkoztak be Hegyeshalomban a szakkörösök

Népi bútorfestő és nemezelő szakkör működött Hegyeshalomban, melynek tagjai kiállításon mutatkoznak be a közösségi házban.

Mészely Réka

Múlt év őszén folytatódott a településen az a hagyományőrző programsorozat, melynek záróakkordja volt a kiállítás. A sorozat keretében népi bútorfestő és nemezelő szakkör működött, melynek résztvevői húsz foglalkozás során sajátították el a kézművesmesterségek fogásait. A foglalkozássorozat a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) tá­­mogatásával valósult meg, végül pedig a tárlaton mutathatták meg munkáikat a szorgos szakkörtagok. 
A két csoport év közben a helyi közösségi ház klubtermében kapott helyet. A jelentkezők az első foglalkozáson megkapták a munkához szükséges kellékeket, majd lépésről lépésre megismerkedtek az alkotótevékenység fogásaival. 
A bútorfestő szakkör vezetője Belya Attiláné Joó Edit volt, míg a nemezelő szakkör oktatói szerepét Takács Krisztina vállalta, immáron második éve. 
 

Belya Attiláné Joó Edit szakkörvezető, Nagyné Szabó Renáta, a Nemzeti Művelődési Intézet vármegyei igazgatóhelyettese és Takács Krisztina szakkörvezető a zárórendezvényen. 


A kiállításmegnyitót Nagy-Domschitz Alina Hegyeshalomról szóló saját verse és Iváncsics Luca magyarnépmese-elő­adása színesítette. 
A látogatók különböző motívumokkal festett tükörkereteket, kulcstartókat, fali díszeket, virágládákat csodálhatnak meg a bútorfestőktől, de végignézhetik a nemezelők által készített ékszereket, modern kiegészítőket, táskákat, bábokat is, akár kedvet kapva az ősszel újfent induló szakkörökhöz. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában