Hirdetés

2024.08.19. 08:00

A kenyér maga az élet

Kemény munkával és odafigyeléssel készíti minden kenyerét a Pedró Pékség, de aki ismeri, az tudja, hogy elhivatott a régi értékek őrzésében, a hagyományok ápolásában is.

PR cikk
Forrás: Pedró Pékség

A magyar embereknek különösen fontos a jó kenyér: sokat is fogyasztunk belőle, számos hagyományos ételünk, mint például a pörkölt vagy a halászlé, elképzelhetetlen nélküle.

Tudják ezt a Pedró pékség szakemberei is, akik jóval többet adnak, mint finom kenyeret. Hitvallásuk – „Visszahozzuk a régi idők értékeit!” – munkájuk minden területét áthatja: látszik a termékeken, az üzleteken, a pékség közösségi munkájában egyaránt. 

Kenyereinkhez és péksüteményeinkhez például igyekszünk minél több helyi alapanyagot felhasználni, s ezzel a helyi termelőket segíteni. Így a közvetlen környezetünkből érkezik a tojás, a burgonya, a tejföl; számos hozzávalót pedig, mint a pisztáciakrém, a gombakrém vagy a házi eperlekvár, mi magunk készítünk. A legjobban persze a kovászra figyelünk, az az alapja mindennek, hiszen minden kenyerünk ősi technológiával, természetes alapanyagokból készül.

– mondja Vajda Péter, a Pedró Pékség tulajdonosa.

A Pedró jellegzetes, ómagyar stílusban berendezett üzletei is a nosztalgikus múltba repítenek. Bútorlap helyett régi fabútorokkal, az egykori paraszti élet eszközeivel és hangulatával találkozunk. Sőt, előfordul, hogy a vásárlók hoznak be egy-egy régiséget, tudván, hogy a Pedróban becsben tartják majd. 

A helyiek azt is tudják, hogy a Pedró több mint egy pékség: együtt él és lélegzik a helyi közösséggel, a tájegységben, a vármegyében élő emberekkel. És persze segít, ahol tud, közösen a vásárlóival. Az elmúlt években nemes tervek, nagy célok mögé állt oda a Pedró, a helyi emberek örömére. A győri városháza harangjára 2 millió, a székesegyház harangjára 6 millió, a világ legnagyobb székelykapujára, a Sokoró Kapujára 12 millió forintot gyűjtött össze, legutóbb pedig a sokorópátkai Összetartozás Parkjának kialakítására adományozott 10 millió forintot. 

S hogy mire vágyik augusztus 20., az új kenyér ünnepe közeledtével a Pedró vezetője?   

Szeretnénk visszahozni a kenyér régi becsületét, hogy minden falatnak örüljenek az emberek!  Ezért is kötődik a legtöbb kenyerünk valamilyen magyar történelmi eseményhez. A Győr750 kenyér például a vármegyeszékhely várossá alakulásának évfordulójára, míg a Déli harangszó a nándorfehérvári diadal előtt tiszteleg.

– mondja Vajda Péter, aki családjával ma is keresztet karcol a kenyér aljára, mielőtt megszegik. 

Az „Isten, haza, család” szellemében élünk és dolgozunk. Tegyünk keresztet a kenyér aljára, mielőtt beleharapnánk, és mondjunk el egy imát a családdal közösen. Ha pedig leesik egy darabja, tiszteljük meg, vegyük fel. Augusztus 20-án minden üzletünkön ott lobog a magyar zászló, a Vert Cipó pedig nemzeti színű szalagba öltözik. Ezen a napon gondoljunk a több mint ezeréves magyarságra!

– összegezte gondolatait a pékség tulajdonosa.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában