Hirdetés

2024.06.25. 08:00

Saját energiatermelés a Roto lövői gyártóüzemében

Az elmúlt évek egyik, lényegében mindenkit érintő változása az energiához való hozzájutással volt kapcsolatos. Az ellátásbiztonság, az energiához való kiszámítható hozzáférés, illetve az energiaárak drasztikus változásainak kiegyenlítése sokakat késztetett alternatív, részben vagy egészben saját források kiépítésére. Így tett a Roto Elzett Certa Kft. is, akik lövői gyárukban valósítottak meg és június elején helyeztek üzembe egy 1.000 kWp (kilowattcsúcs) teljesítményű, tetőre helyezett napelemrendszert.

PR cikk

Napelemek a gyártócsarnok tetején

Forrás: Roto Elzett Certa Kft.

Az új rendszer az üzem éves villamosenergia-szükségletének mintegy 30 százalékát fedezi, és két inverter segítségével igény szerint működik: amikor nem folyik termelés, a rendszer automatikusan kikapcsol, és a termelés újraindulásakor kapcsol be újra. A rendszer „szigetszerűen” működik, mivel Magyarországon a vállalatoknak nincs lehetőségük arra, hogy villamos energiát tápláljanak be a közcélú hálózatba. Az üzem teljesítménye körülbelül annyi, mint 300 magyar háztartás átlagos éves villamosenergia-fogyasztása.

A napelemrendszer 3.600 napelemmodulja összesen mintegy 7.200 négyzetméternyi területet fed le. Ez nagyjából egy futballpálya méretének felel meg. A telepítés során hozzávetőlegesen 35 kilométernyi kábelt fektetett le a gyár tetején a telepítést végző magyar Innovart Energia Kft.

Közös tervezésben és kivitelezésben készült a Roto Elzett Certa Kft. tetőre helyezett napelemrendszere. A képen balról jobbra: Baranyai Konrád (Roto Elzett Certa beszerzés), Kocsis Ernő (Roto Elzett ügyvezető igazgató), Lóránt Zoltán (Innovart Energia Kft. projektvezető), Németh Ádám (E.ON hálózatfejlesztési operatív vezető) és Szendrő Ákos (Innovart Energia Kft. ügyvezető igazgató).

A beruházást a Roto-csoport fenntarthatósági stratégiájával összhangban valósítottuk meg.

– mondta dr. Stefan Thiemermann termelési igazgató.

A fenntarthatóság elveit tartjuk szem előtt, ezért világszerte 18 gyártóüzemünkben és 31 logisztikai elosztóközpontunkban kiemelten támogatjuk a megújuló energia használatát. Saját termékeink, a nyílászáró-vasalatok és -tömítések gyártójaként magunk is aktív részesei vagyunk az energiahatékony épületek, lakások, otthonok, közcélú intézmények kialakításának, így az általunk hagyott ökológiai lábnyom csökkentése logikus és jogosan elvárható tőlünk is.

– tette hozzá.

Kocsis Ernő, a Roto Elzett Certa Kft. ügyvezető igazgatója elindítja a napelemrendszert
Forrás: Roto Elzett Certa Kft.

Kocsis Ernő, a Roto Elzett Certa Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a lövői telephely a Roto ablak- és ajtótechnológiai hálózatának szerves része, így az általuk képviselt környezettudatos szemléletmód is aktívan hat a helyi döntésekre. 

Mi vagyunk a cégcsoport legnagyobb üzeme, így számunkra különösen fontos, hogy élen járjunk az erőforrásokkal való takarékoskodásban. A saját áramtermelés lehetőségének kihasználása segít bennünket részben függetlenedni az energiapiacoktól, ami kiszámíthatóbb költséggazdálkodásban és javuló versenyképességben is megnyilvánulhat.

A Roto-gyárról, röviden

Az 1996-ban üzembe helyezett magyarországi gyártóüzem mintegy 140.000 négyzetméteren helyezkedik el. A gyártás és a raktár együttesen 28.300 négyzetmétert foglal el, míg az adminisztrációs és bemutatóterem kb. 1.400 négyzetmétert tesz ki. A mintegy 700 embert foglalkoztató üzemben bukó-nyíló vasalatokat, 2016 októbere óta pedig a „Roto Patio Alversa” párhuzamosan toló és toló-bukó rendszerek alkatrészeit gyártják. A Roto tetőablakok rúdzárjai szintén Lövőről származnak.

A vállalat fő kompetenciái a kis és hosszú alkatrészek sajtolása, a kézi, félautomata és teljesen automata összeszerelés és a szerszámkészítés. Naponta mintegy 4.000 különböző vasalatelemet gyártanak. Az üzem logisztikai volumenét évi 7.000 raklaphely és mintegy 1.200 teherautónyi szállítás jellemzi. A gyár az automatizálás és a digitalizálás tekintetében is megfelel az üzemhálózatban betöltött vezető szerepének, amelyre jó példa az együttműködő robotok és az online gépdiagnosztika alkalmazása is.
 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában