Storno receptkönyv

2 órája

Évszázadok ízeit idézik fel a Soproni Múzeum munkatársai – fotók, videó

Idestova tíz éve hozták létre a Soproni Múzeum munkatársai a Storno-konyha elnevezésű gasztronómiai blogot, amelynek keretében évszázadokkal ezelőtti recepteket készítenek el mai alapanyagokkal és eszközökkel. A Storno-konyha hosszas előkészületek után receptkönyv formában adta ki legjobban sikerült, legízletesebbnek talált receptjeinek gyűjteményét.

Papp Fanni

A Storno-konyha tíz évvel ezelőtt eredetileg a Storno család hagyatékából származó kéziratos receptes füzetekben talált receptek új életre keltésével indult, majd a Soproni Múzeum többi gyűjteményében fellelhető szakácskönyveket is elkezdték feldolgozni, így mutatva be a 18-19. századi művelt polgárság és arisztokrácia étkezési kultúráját. A német területről származó Storno család nevéhez fűződik az a műtárgygyűjtemény, amelyet a család három nemzedéke hozott létre Sopronban. A család hagyatékából kerültek elő a kézzel írott receptes füzetek is, melyek ifj. Storno Ferencné Ackerler Annáé és menyéé, Storno Miksáné Slama Eleonóráé voltak. Ezeken felül a Soproni Múzeum gyűjteményeiben található kéziratos szakácskönyv a 17. századból, valamint nyomtatott szakácskönyvek a 18. század végéről, a 19. századból és a 20. század elejéről, és több, kisebb helyi kiadvány, nyomtatott receptes füzetecske. A gyűjteményből számos receptet kipróbált már Erdeiné Kuslics Katalin és Osváthné Krammerhofer Szilvia, akik a legjobb recepteket egy kiadványba gyűjtötték össze. A Storno receptkönyvet, melyben levesek, főételek és desszertek kaptak helyet, a héten mutatták be a Múzeumnegyedben.

receptkönyv
A Storno receptkönyvet Osváthné Krammerhofer Szilvia (balra) és Erdeiné Kuslics Katalin (jobbra) mutatta be Bencsik Ildikó moderálásával. Fotó: Máthé Daniella

Receptkönyvek egy másik századból

– A múzeum könyvtári gyűjteményében vannak nyomtatott és kéziratos szakácskönyvek. A legkorábbi receptek egészen az 1600-as évekből származnak, de azok még váratnak magukra, hogy megfejtsük őket, ugyanis kézzel íródtak, és az akkori kézírást elég nehéz elolvasni, főleg, hogy német nyelvű a könyv. A blogra – a Storno asszonyok receptes füzetein kívül – elsősorban Christian Trötscher 1792-es, Katharina Braunin 1799-es, Elisabeth Stöcker 1840-es és Marie Frostinger 1900-as kiadású könyveiből szoktunk recepteket válogatni. A kiadványok közül – számunkra – talán az egyik legérdekesebb darab Müller Ferenc "Sütési utasítások" című füzete kb. 1910-ből. Müller az Oroszlán Drogéria drogistájaként "sajátmárkás" sütőport és vanillincukrot árusított, ehhez adta ajándékba a vásárlóknak a kétnyelvű (magyar és német) füzetecskét.

Gasztronómia és történelem

– A Storno-konyha fennállása óta több mint hetven receptet készítettünk már el. Volt olyan recept, ami nem nyerte el a tetszésünket, de olyan is, amit már többször elkészítettünk a családnak. A receptkönyvbe igyekeztünk olyan leveseket, húsos és halas ételeket, illetve desszerteket összegyűjteni, ami a mai ember ízlésének megfelelő, és egyszerűen elkészíthető. A kiadványban a gasztronómia és a történelem szorosan összefűződik, ugyanis a receptekhez csatoltuk az eredeti leírást is, valamint mindegyik ételhez egy kapcsolódó gasztrotörténeti érdekességet is – részletezte Erdeiné Kuslics Katalin és Osváthné Krammerhofer Szilvia.

Kutatás a konyhai eszközökről

Végezetül Katalin és Szilvia elárulta, a receptek újrakreálása azért okoz némi fejtörést az alapanyagok és a mértékegységek miatt is. – Akkoriban teljesen más mértékegységeket használtak, mint ma. Ráadásul ezek eltértek térségenként is, tehát más volt Sopronban, Bécsben, Budán vagy Pozsonyban. Itt először ki kell derítenünk, hogy a recept pontosan honnan származik. Előfordult már olyan is, hogy kutatást igényelt egy adott konyhai eszközről kideríteni mire való, aztán véletlenül egy másik könyvben találtunk rá – mondták el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában