Hirdetés

2023.09.07. 07:00

Újra Cziffra Fesztivál a fertődi Esterházy-kastélyban

Szeptemberben négy kulturális programmal folytatódik az együttműködés

A júliusi közös programsorozat alkalmával megteltek a marionettszínház széksorai, így a fertődi Esterházy-kastély a Cziffra Fesztivál keretében szeptemberben ismét koncertekkel és filmvetítéssel várja az érdeklődőket.  

 

2023. szeptember 15-én Romhányi Áron eMeRTon, többszörös Fonogram díjas zongorista, Artisjus díjas könnyűzeneszerző, valamint Szakonyi Milán Fonogram-jelölt énekes-gitáros estjével indul a sorozat. A koncerten új és régi saját dalok, és régi magyar slágerek virtuóz, „bárzenei hangulatú” előadása várható – egy pici modern csavarral. A jól ismert dalok az eredeti formájukban szólalnak meg, pont, ahogyan születtek: egy szál akusztikus hangszer és énekhang segítségével.  

 

Másnap este Fókuszban a fiatalok címmel a Cziffra Fesztivál 2023. évi díjazottjai – ifj. Balázs Elemér (zongora) és Oláh Krisztián (zongora) – mutatkoznak be. A Cziffra Fesztivál elkötelezett támogatója a jövő előadóművész-generációinak, melynek keretében minden évben kiválasztják azon fiatal tehetséges művészeket, akiket nemcsak anyagi és erkölcsi elismeréssel, hanem fellépési lehetőségekkel és szakmai mentorálással is segítenek. Ezúttal két kivételes tehetségű díjazott mutatkozik be a fertődi Esterházy-kastélyban. A zongorista-zeneszerző, Junior Prima díjas ifj. Balázs Elemér és a jazz-zongorista Oláh Krisztián a jazz legkülönbözőbb rétegeit tárja majd fel a közönségnek, melynek részeként két négykezest és saját szerzeményeket is előadnak. Oláh Krisztián saját szerzeményein keresztül mutatja be azt a zenei világot, amely a klasszikus és jazz műfajokból egyaránt táplálkozik. 

 

Szeptember 17-én, vasárnap 19 órakor Balázs János zongoraművész, Massimo Mercelli fuvolaművész és Benedict Klöckner csellóművész koncertjével zárul a sorozat. A pillanat művészei című komolyzenei esten három olyan, világszerte elismert művész találkozik a színpadon, akik rendkívüli nyitottságukkal, sokoldalúságukkal minden pillanatot varázslattal töltenek meg, és akik a kamarazenélést szakmai útjuk legkedvesebb, legintimebb vágányának tekintik. A műsorban Beethoven érett kori, a romantika magját hordozó csellószonátája és a 22 éves Donizetti operai formákat és fogásokat idéző fuvolaszonátája között Balázs János Chopin és Liszt megunhatatlan örökzöldjeivel képez majd hidat e két távoli zenei világ között. 

 

Mindhárom napon, 17 órai kezdettel, az érdeklődők díjtalanul tekinthetik meg ezúttal is a „Cziffra100 – Tele van a két kezem boldogsággal” című dokumentumfilmet, amely Cziffra György életét dolgozza fel. A Nemzeti Filmintézet Magyarország támogatásával létrejött alkotásban a világhírű zongoraművész sorsát és művészetét Balázs János zongoraművész kalauzolásával ismerheti meg a közönség.  

A filmben megszólal továbbá Balogh Kálmán, Cyprien Katsaris, Michel Sogny, Pápai Erika, Vásáry Tamás, valamint a nemrégiben elhunyt Szakcsi Lakatos Béla is. A film gyártója a Szupermodern Filmstúdió, rendező és forgatókönyvíró Petrovics Eszter, producer Lajos Tamás, narrátor, szakértő és zeneszerző Balázs János. 

Jegyértékesítés a www.jegymester.hu weboldalon és a fertődi Esterházy-kastély jegypénztárában. 

További információ a programokról: cziffrafesztival.hu és eszterhaza.hu 

Cziffra Fesztivál támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

Fotó: Sztamenits Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában