Sok a feladat a versenyig

Amekkora megtiszteltetés, annyi munkát is ad Mosonmagyaróvárnak és Dunakilitinek, hogy megnyerte a Virágos Magyarországért verseny fődíját és képviselhetik hazánkat az európai megmérettetésen.

Mészely Réka

Tavaly Balatongyörök és Siófok képviselte Magyarországot az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén. Előbbi aranyéremmel, utóbbi ezüstéremmel érkezett haza a Bristolban szervezett díjátadóról. Amint arról beszámoltunk (Kisalföld, 2015. október 21.), idén Mosonmagyaróvárnak és Dunakilitinek szavazott bizalmat a környezetszépítési megmérettetés hazai zsűrije. 

Mosonmagyaróvár mellett Dunakilitit is segítik tanácsaikkal a magyar zsűritagok. A felvételen a dunakiliti faluház előtt vendéglátóikkal.

Mosonmagyaróvár mellett Dunakilitit is segítik tanácsaikkal a magyar zsűritagok. A felvételen a dunakiliti faluház előtt vendéglátóikkal.

A Magyar Turizmus Zrt. keretein belül működő Virágos Magyarországért szervezőbizottsága a napokban ellátogatott Mosonmagyaróvárra és Dunakilitire.


Dr. Bocsi Andrea, a verseny nemzetközi koordinátora vázolta a feladatokat és a bírálati szempontokat. Elmondta: a követelményrendszerben a virágosítás mellett nagy hangsúllyal szerepelnek a környezetvédelem, a környezettudatos oktatás, a természeti és épített örökség megőrzése, a korszerű hulladék- és energiagazdálkodás és a tájvédelem is. A zsűri figyeli a település tisztaságát, és nemcsak a belvárosban vagy a faluközpontban, hanem annak egészében. Ugyanakkor az is számít, hogy a helyi önkormányzatok mellett mennyire veszik ki a részüket az ott élők, a civil szervezetek a szépítésből. 


 Dunakilitinek négy óra áll rendelkezésére, hogy körbevezessék a vendégeket (érdekesség, hogy hazai tag nem lehet a döntőbírák között). A mezőny egyébként nagyon erős, hiszen Nagy-Britanniától Ausztriáig indulnak a versenyen.


– A duzzasztóműnél a kempingtől a tejfaluszigeti pálinkaházig, a közösségi háztól a Kiserdei sétányig vezetjük körbe a látogatókat. Több helyszínen kell programot szerveznünk, illetve ezen túl is rengeteg feladat vár ránk. Az egyik ilyen a Villa köz térkövezése, kandeláberek kihelyezése, parkoló kialakítása, ahol akár helyi piacot is üzemeltethetünk majd. Az iskolaudvar rendbetétele is várat magára – hangsúlyozza Kovács Andorné dunakiliti polgármester. 


Jövő héten ül össze a testület annak eldöntésére, hogy mekkora összeget tudnak a szépítésre fordítani. A képviselők egyhavi tiszteletdíjukról is lemondtak a célért. 


Mosonmagyaróváron egy szakmai stáb fogja össze a felkészüléssel járó feladatokat – tudtuk meg Lobitz Ákostól, aki munkatársaival több közterületet is felújított az utóbbi években a városban. Mint kifejtette, már felvázoltak egy koncepciót: a víz és a város kapcsolatára fűznék fel az útvonalat. Bemutatnák, hogy ipari városként is élhető a település. Hozzátette: már jártak Siófokon, az ott tapasztaltakat is beépítik a teendők közé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!