Vízilabda

2024.09.03. 14:14

Volt szövetségi kapitányt igazolt a GYVSE-UNI Győr, melynek a feljutás a célja

Az egyik legsikeresebb magyar edzőt, Bíró Attilát szerződtetve lépne előbbre a győri vízilabdázás. Mind a férfi-, mind a női csapat számára cél, hogy eggyel magasabb osztályba jusson, azaz az erősebbik nem az ob I/B-be, a hölgycsapat az ob I-be jusson.

Szabó Gábor

Komoly tervekkel vág neki a szezonnak a győri vízilabdázás.

Fotó: Csapó Balázs

Utóbbi együttesnél vállal szerepet szakmai igazgatóként a női válogatottat Európa-bajnoki címig, világbajnoki ezüstig és olimpiai bronzig vezető Bíró. A férfi szakágat Vogel Zsolt irányítja, aki eddig az egész klub szakmai vezetője volt, de elsősorban a női utánpótlással és felnőttekkel dolgozott.

„Hamarosan kezdődik a szezon, csapataink túlvannak a felkészülésen, és a legfontosabb, hogy tovább haladjunk az úton, és minden szinten előbbre tudjunk lépni. A fiúvonalat mindenképpen erősíteni szerettük volna, hiszen rövid időn belül szeretnénk elérni az ob I/B-ig. Tavaly az ob II-ben ötödikek lettünk, a negyedik helyezés már osztályozót érhet. Ezért gondoljuk úgy, hogy reálisan megcélozható az előrelépés. Ebben a munkában Vogel Zsoltra számítunk, aki ezt a vonalat erősíti, menedzseli a továbbiakban, ebben lesznek segítségére az edzőkollégák, Petrovai Márton, Kutasi Rómeó és Truszka Levente. A nőknél hosszas tárgyalásokat követően sikerült megállapodni Bíró Attilával, akinek edzői eredményei magukért beszélnek, így aligha kell megindokolni, miért szerettük volna őt megszerezni. Ő szakmai vezető lesz a lány utánpótlás és felnőttcsapat mellett, munkáját Hargitai Attila, Antalóczy Dorka segíti, illetve mindkét szakágban nagyon fontos Debreceni Nóra munkássága, aki az úszásoktatás, az előkészítő és babycsapatokat fogja össze. Gyakorlatilag ők jelentik a győri vízilabda piramisának alapjait” – mondta Ábrahám Csaba elnök.

Vogel Zsolt elmondta: mozgalmas nyáron vannak túl, és hamarosan komoly mérföldkőhöz ér a fiú utánpótlás

„Az edzőkollégák és gyerekek eddig munkájukkal kivívták, hogy osztályozót játszhassanak az A1-es osztályba jutásért. Ez jó erőpróba lesz mindenki számára. Az, hogy innentől megoszlik munka a fiú- és a lányvonalon, annak is köszönhető, hogy rengeteg munkát és szervezést igényelt már eddig is a hátországban az utánpótlás menedzselése. Bízom benne, sikerül folyamatosan fejlődni minden téren” – fogalmazott a korábban a győri női csapatot az ob I-be vezető szakember, aki kétszer meg is kapaszkodott együttesével a legmagasabb osztályban.

Bíró Attila arról beszélt, miért most jött el annak az ideje, hogy munkát vállaljon Győrben.

Bíró Attila (középen) nagy nyeresége lehet a győri klubnak.
Fotó: Csapó Balázs

„Ábrahám Csabával régóta beszélgettünk erről. Nem titok, hogy jó viszonyt ápolunk, kapitányként is ahol tudtam, segítettem a győri pólónak. Régóta rágta a fülemet, de én nagyjából egy évet szerettem volna pihenni, hiszen húsz éve edzősködöm a legmagasabb szinten. Nyár végén jutottunk el arra a pontra, hogy végül egymás tenyerébe csapva szeptember elsejétől Győrben dolgozom, mert már hiányzott a vízilabda.

A győri klubnak van múltja és jelene, volt időszak, amikor Csipkerózsika álmát aludta, de a most itt dolgozó kollégák többsége életet lehelt a sportágba. Most ugyan a női csapat a másodosztályban szerepel, de talán nem túlzás az állítás, hogy kötelező a feljutás. A kiesést sosem jó megélni, de egy ilyen eset általában valami új kezdete, ebben az esetben remélhetőleg hosszú, sikeres út kezdete lesz.

Nagy dolgokat nem szeretnék ígérni, lépésről lépésre kell haladni, a válogatottal is mindig ez volt a cél. Az infrastruktúra nagyon rendben van, ahogyan a gazdasági háttér is, példaértékű az a hozzáállás, ami a klubnál van, és melyet az egyetem és a város is támogat.

Debreceni Nóra arról beszélt, hogy egyre több gyerek jelenik meg náluk, először úszásoktatáson, de nagy örömükre mind többen választják a pólót sportáguknak.

„Több mint 250 gyerekkel ismertettük meg az elmúlt két évben a vízilabda alapjait. Kezdjük kinőni a medencét, hiszen jelenleg az összes úszásoktatásunk telt házzal megy. Szerintem jó úton haladunk, a két év alatt kialakult egy komoly struktúra. Az alapcél, hogy megtanítsuk úszni a gyerekeket, emellett játékos formában folyamatosan csepegtetjük beléjük a vízilabda szeretetét. Ennek is köszönhető, hogy eljutottunk oda, hogy a baby 2-es bajnokságban, azaz a legfiatalabbaknak kiírt bajnokságban is indítunk csapatot” – fogalmazott a játékvezetőként is tevékenykedő Debreceni Nóra, aki utóbbi feladatkörében a párizsi olimpián a női vízilabdatorna döntőjét fújta.

Petrovai Márton a fiú ifjúsági csapatot és az ob II-es együttest vezeti.

„Tavaly érkeztem Győrbe, ahol nagyon jó állományt vehettem át Hargitai Attila kollégámtól. Úgy érzem, nagyon jó kollektíva alakult ki az edzők között, és ez a jó hangulat a gyerekekre is áttevődik, ők is élvezik a játékot, az edzéseket. Tavaly a gyerekcsapattal harmadikok, a serdülőkkel másodikok, míg az ifikkel – melyben három ifi korosztályú gyerek volt – hatodikok lettünk, ezzel pedig kvalifikációt játszhatunk az A1-es bajnokságért. Nem mi vagyunk az esélyesek, de jól dolgoztunk egész nyáron, melynek akár már ott meglehet a gyümölcse. Az ob II-ben büszkék vagyunk arra, hogy a csapatunk szinte csak saját nevelésű, illetve egyetemre ide járó játékosokkal van tele. A tavalyi ötödik helyről előbbre tudunk lépni, ha a maximumot beleadjuk minden edzésen és meccsen. Ez esetben tiszta, boldog arccal jöhetünk ki a medencéből minden nap” – mondta a szakember.

Hargitai Attila a serdülő és ifjúsági lány csapat mellett az ob I/B-s női együttest is irányítja.

„Szeretnénk azonnal visszajutni az ob I-be, a szakmai feltétel ehhez adott.

Bíró Attilával öröm lesz dolgozni, komoly szakmai tudása van, melyből én is profitálni, tanulni szeretnék.

Nagy örömünkre szolgál, hogy rengeteg olyan tehetségünk van, akikre támaszkodnunk kell, és akikre építeni lehet a jövő csapatát. Biztos vagyok benne, hogy ezek a játékosok a felnőttbajnokságban is egyre több lehetőséget kapnak. Korosztályos szinten fontos a minél jó eredmény elérése, de ennél is nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk arra, hogy a csapatban jó legyen a hangulat, a kohézió, és minél többet fejlődjenek a fiatalok, akik egyébként már nagyon játékra éhesek, ha rajtuk múlna, már kezdenénk a bajnokságot” – mondta Hargitai Attila.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában