Kajak-kenu

Tegnap, 10:14

Tíz győri a maratoni világbajnokságon

Csütörtökön rajtol Metkovicsban az idei maraton világbajnokság. A felnőtt, U23 és ifjúsági számokban összesen 40 magyar – ebből 10 győri – versenyző áll majd rajthoz Horvátországban. Felnőtt kajak egyesben ráadásul országkvótát lehet szerezni a jövő évi Világjátékokra.

Kisalföld.hu

Erdőssy Csaba a tíz győri induló egyike.

Fotó: Szalmás Péter

 

A helyszín tekintetében már biztos, hogy történelmi napok elé néznek a kajakosok és keusok, hiszen Metkovicsban még soha nem rendeztek maraton világbajnokságot. Európa-bajnokságot is csak egyszer, még 2018-ban. A város Horvátország déli részén, a bosnyák határhoz közel helyezkedik el, népszerű a mezőgazdaságáról, a gyümölcstermesztésről, valamint a kedvelt célpontja turistáknak is. Az ideérkező sportolók a Neretva folyón "gyűrik" majd a kilométereket – írja a kajakkenusport.hu.

A csütörtökön kezdődő és egészen vasárnapig tartó versenyen felnőtt, U23-as és ifjúsági korosztályokban osztanak érmeket. Az Európa-bajnokságot júliusban, Poznanban rendezték, ezen Magyarország a házigazda lengyelek mögött második lett az összesített éremtáblázaton, öt arany, négy ezüst és kilenc bronz került a magyarok zsákjába.

Kiemelendő, hogy női és férfi felnőtt kajak egyesben kvótát lehet szerezni a jövő évi Világjátékokra, amelyet a kínai Csengtuban rendeznek majd. Nemenként 20 indulási jogot osztanak ki az országok között az alábbi szisztéma szerint: minden kontinens legelőkelőbb helyen végző nemzete a világbajnokság klasszikus maratoni K I döntőjében (5 kvóta); a világbajnokság klasszikus maratoni K I döntőjében a 11 legelőkelőbb helyen végző nemzet azok közül, akik még nem kvalifikáltak (11 kvóta); a világbajnokság rövid körös K I döntőjében a három legelőkelőbb helyen végző nemzet azok közül, akik a klasszikus maratoni távon nem tudtak kvótát szerezni (3 kvóta); Kína, mint a Világjátékok rendezője (1 kvóta).

Ha pedig már kajak, akkor nézzük az esélyeket. A hölgyeknél Kiszli Vanda kilenc arany-, három ezüst- és egy bronzérmet szerzett eddigi világbajnokságain. Ezzel vb-k történetének második legeredményesebb versenyzője a győriek legendája, Csay Renáta (20 arany, 12 ezüst) mögött. Az Atomerőmű SE klasszisa rövid körön és a klasszikus számban is címvédőként állhat rajthoz, ráadásul a júliusi Európa-bajnokságon is mindkét számban ő állhatott a dobogó legmagasabb fokára. Egyik legnagyobb kihívója épp honfitársa, Kőhalmi Emese lehet, aki  a két egyes szám mellett párosban Csikós Zsókával is kipróbálja magát. A másik női páros a Csépe Panna, Sinkó Panna alkotta egység lesz. Ezekben a számokban nincs Graboplast VSE-versenyző.

Ifjúsági korosztályban az Eb-t is megjárt Reisz Janka, valamint a hazai válogatót megnyerő Jámbor Lotti bizonyíthat egyesben, míg párosban az Európa-bajnok Hudi-Kadler Panni, Zatykó Panka (mindkettő Graboplast VSE) és a Kmetyó Klaudia, Reisz Janka egységeknek szurkolhatunk.

Férfi kajakban ismét nagyon komoly nemzetközi mezőny gyűlt össze a felnőtteknél. Ami biztos, hogy rövid körön Sellyei Csanádra és Péli Zalánra, a klasszikus számban pedig a két győrire, Erdőssy Csabára és Kolozsvári Brúnóra is nehéz, de a Világjátékokra szóló kvóta szempontjából semmiképp sem megoldhatatlan feladat vár.

Csanád és Zalán az U23-asok között főszereplők lehetnek, míg az ifiknél egyesben Zemen Dániel és a győri Ivancsó Tamás személyében két éremesélyes versenyzőnk van, előbbi győzött, utóbbi harmadik lett az Európa-bajnokságon. Párosban a mezőny tagja lesz az Eb-bronzérmes Hoffer Benedek, Erdész Mihály kettes.

Női kenuban egyértelműen Kisbán Zsófia a legesélyesebb az éremszerzésre, annál is inkább, mert rövid körön ő a regnáló világbajnok. A Lágymányosi Spari maratonistája a klasszikus számban is indul, csakúgy, mint Matkovics Lili Sára, aki az U23-as egyest is ideszámítva triplázni fog Metkovicsban.

A férfi kenu szakág fiatalításon megy keresztül, de ez nem jelenti azt, hogy ne várhatnánk szép eredményeket a mieinktől. A 19 éves Soltész Péter rövid körön és a klasszikus számban is rajthoz áll a felnőttek között, az Európa-bajnokságon egy hetedik és egy hatodik helyet zsebelt be. Kortársa, a szentendrei Pluzsik Mihály három számot „kapott”, Pétervári Pál tanítványa a felnőttek között rövid körön és Horváth-Milvich Benedekkel párosban, valamint U23 C I-ben indul.

A legfiatalabbaknál egyesben ott lesz az Eb-bronzérmes Kereszturi-Méri Marcell, illetve párosban a poznani második Szegi Zsombor, Koleszár Bonifác kettős is.

A programban bemutató szakágként para kajak-kenus számok is lesznek. Magyar részről Suba Róbert (KL1 8,2 km és VL2 8,2 km), Kiss Erik (KL3 11,8 km) és Dancs Gergő (KL3 11,8 km) is kipróbálja magát. Köztudott, hogy 2025-ben Győr lesz a világbajnokság házigazdája, amelyen várhatóan a sérültek már teljes értékű szakágként szerepelhetnek majd.

A vb-n induló magyar csapat

Felnőtt, kajak, K I rövid kör: Sellyei Csanád és Péli Zalán (Váci Kajak-Kenu SE és Hármaspálya SE). K I: Erdőssy Csaba István és Kolozsvári Brúnó (Győri Graboplast VSE). K II: Boros Adrián, Erdélyi Tamás és Noé Bálint, Kulifai Tamás (Győri Graboplast VSE és Budapesti Honvéd, MTK)

NK I rövid kör és K I: Kiszli Vanda és Kőhalmi Emese (Atomerőmű SE és KKNKKA). NK II: Csépe Panna, Sinkó Panna Krisztina és Csikós Zsóka, Kőhalmi Emese (UTE, Lágymányosi Spari és Szolnoki Kajak-Kenu Klub, KKNKKA)

Kenu, C I rövid kör: Soltész Péter és Pluzsik Mihály (Tokaji Vízisport Club és Szentendrei Kajak-Kenu SE). C I: Soltész Péter és Laczó Dániel (Tokaji Vízisport Club és SZVTSZ Vízisport Szakosztály). C II: Pluzsik Mihály, Horváth-Milvich Benedek és Fodor Nicholas, Soltész Péter (Szentendrei Kajak-Kenu SE, BKV Előre SC és KKNKKA, Tokaji Vízisport Club).

NC I rövid kör és NC I: Kisbán Zsófia és Matkovics Lili Sára (Lágymányosi Spari és KSI SE).

U23-as korosztály, kajak, K I: Péli Zalán és Sellyei Csanád (Hármaspálya SE és Váci Kajak-Kenu SE).

NK I: Csépe Panna és Sinkó Panna (UTE és Lágymányosi Spari).

Kenu, C I: Pluzsik Mihály és Szmandray Benedek (Szentendrei Kajak-Kenu SE és Győri Grabloplast VSE).

NC I: Matkovics Lili Sára és Hegedűs Karolina Dóra (KSI SE és Váci Karakán)

Ifjúsági korosztály, kajak, K I: Zemen Dániel és Ivancsó Tamás (Építők Margitszigeti DKC és Győri Graboplast VSE). K II: Hoffer Benedek, Erdész Mihály és Kovács Márkó, Tőkey Bálint Ábel (KSI SE és UTE).

NK I: Jombor Lotti és Reisz Janka (Szekszárdi Kajak-Kenu SE és UTE). NK II: Kmetyó Klaudia, Reisz Janka és Hudi-Kadler Panni, Zatykó Panka (UTE és Győri Grabloplast VSE).

Kenu, C I: Kereszturi-Méri Marcell és Tósa Máté (Szabó Attila Kenu Akadémia és Diósgyőri Kajak-Kenu SC). C II: Szegi Zsombor, Koleszár Bonifác és Tósa Máté, Scheiber Dávid (Tiszaújvárosi KKSE és Diósgyőri Kajak-Kenu SC, Mogyi Bajai Vízisport Klub).

NC I: Hoffer Eszter és Varga Flóra Anna (Győri Grabloplast VSE).

Hétfőn és kedden már megrendezték a masters számokat, amelyek során nyolc magyar érem született.

Aranyérmesek: Pataki András (C I, 65–69 év), Bükkösi Raymond (K I, 35–39), Horváth Andrea, Horváth Réka (K II, 45–49), Kamenár Ferenc, Pataki András (C II, 50–54).

Ezüstérmesek: Kamenár Ferenc (C I, 50–54), Csima Ferenc (K I, 50–54), Horváth Andrea (K I, 50–54).

Bronzérmes: Urbán István, Heincz János (K II, 55–59).

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában