Fontos győzelem a BL-nyitányon

2024.09.07. 16:01

Női kézilabda BL – Győri Audi ETO KC–Esbjerg – ÉLŐ – jegyzőkönyv, nyilatkozatok, galéria

Nyolc góllal is vezetett az ETO, ám a végére vissza tudott jönni a meccsbe az Esbjerg. Azonban hiába a nagyszerűen játszó Reistad, végül két góllal legyőzte dán ellenfelét a győri csapat.

Kisalföld.hu

Nagyot küzdött egymással a két csapat a BL-csoportkör rangadóján.

Fotó: Molcsányi Máté

Audi-ETO–Esbjerg 28–26 (16–12)

Győr, Audi-aréna, női Bajnokok Ligája-mérkőzés, B csoport, 1. forduló, 4492 néző. V.: I. Covalciuc, A. Covalciuc (északmacedónok).

Audi-ETO: TOFT – Győri-Lukács 1, Rju 1, NZE MINKO 5, Brattset Dale 2, Dulfer, van Wetering. Cs.: Sako (kapus), HOUSHEER 11/8, Jörgensen 1, De Paula 3, Blohm 2, Breistöl 2, Fodor, Hovden. Edző: Per Johansson.

Esbjerg: KRISTENSEN – Petersen 1, Tranborg 1, Möller 2, IVERSEN 4, REISTAD 15/6, Solberg-Isaksen. Cs.: Milling (kapus), Haugsted, Nielsen, Heindahl, Rushfeldt 1, Hansson 2. Edző: Tomas Axnér.

Hétméteresek: 8/8, ill. 8/6. Kiállítások 6, ill. 6 perc.

 

Reistad szerezte a találkozó első gólját, amire – már emberelőnyben – két góllal válaszoltak a győriek. Mindkét csapat, keményen, agresszíven védekezett, nem is potyogtak a gólok, ráadásul a vendégek még hetest is rontottak (10. perc: 3–3). Reistad törte meg a gólcsendet – egymás után kétszer is eredményes volt –, az Esbjerg először vezetett kettővel (3–5). Hamar egyenlítettek a zöld-fehérek, sőt, Housheer hetesével a vezetést is visszaszerezték. Fej fej mellett haladt a két gárda, a 18. perc elején 7–6-nál Tomas Axnér kért időt. Érdekesség, hogy a vendégek hat góljából ötöt a norvég klasszis, Henny Reistad szerzett. A folytatásban először vezetett kettővel a győri együttes (19. perc: 8–6). Reistad tartotta versenyben az Esbjerget, de tartotta 1–2 gólos előnyét az Audi-ETO, ami Győri-Lukács találata után háromra nőtt (11–8). Öt is volt már a félidő végén, időn túli hetessel szépítettek a dánok.

A második harminc perc is Esbjerg-góllal kezdődött, amire négy találattal válaszoltak a házigazdák (20–13). Időt is kért a dánok svéd edzője, de alighanem a győriek svéd trénere is ellátta hasznos tanácsokkal az övéit. A vendégek 7 a 6 elleni játékkal is megpróbálkoztak, de újabb gólt az Audi-ETO szerzett. Egy 3–0-val közelített az Esbjerg, de így is 21–16-ra vezettek a zöld-fehérek a 43. percben. Housheer hetesből törte meg a győri gólcsendet. Nem változott nagyon a különbség, a két csapat berendezkedett az öt-hat gól körüli győri vezetésre. Az utolsó kilenc perc előtt már csak három gól volt a győri előny, Brattset Dale szerzett idegnyugtató találatot. Reistad 15. gólja után már csak egy volt köze (56. perc: 27–26). Időt is kért Per Johansson. Sako hibájából heteshez jutott az Esbjerg, mely így egyenlíthetett volna, de a francia kapus javított: megfogta Reistad büntetőjét, De Paula meg fontos gólt lőtt (28–26). Tomas Axnér utolsó időkérése után 1 perc 22 másodperc volt hátra. Belemenést fújtak a dánoknál, ezzel eldőlt, a győri csapat győzelemmel kezdte a Bajnokok Ligája idei kiírását.

NYILATKOZATOK

Per Johansson: – Az első negyedórában nem igazán tudtuk kontrollálni Reistadot, csak a második felében a félidőben. Ez elég volt a négygólos vezetéshez. A hét a hat elleni játékra készültünk, ezekből tudtunk könnyű gólokat lőni. A hajrában megadtuk az esélyt a felzárkózásra, sok ziccert hagytunk ki, a vendégek kapusa is legalább olyan jól védett, mint Toft az első játékrészben. A végén szerencsénk is volt, de az Esbjerg is bizonyította, hogy a világ egyik legjobb csapat.  

Bruna De Paula: – Mindig különleges itthon játszani. Nagyon jó védekezéssel kezdtünk, amikor gondjaink voltak, a csapategység segített. Van még hova fejlődnünk, de fontos, hogy győzelemmel kezdtük a szezont.

Tomas Axnér: – Jól kezdtünk, de Toft az első félidőben parádésan védett. A védekezésben voltak kisebb gondjaink, a második félidőben már nem voltam elégedett, nyolcgólos hátrányban ezért is kértem időt. A hajrában a védekezésünk jó és agresszív lett. Reistadot ki kell emelnem, nagyszerűen játszott. Büszke vagyok a csapatra ahogyan küzdött, volt esély a győzelemre, de végül a győriek hosszabb ideig játszottak jobban, ez döntött. Két hete dolgozunk együtt, összességében ez jó kiindulási alap volt. 

Mette Tranborg: – Remek atmoszférában játszottunk, mindig jó itt pályára lépni, de egyben nehéz is. Büszke vagyok a csapatra, hogy nagy hátrányban sem adtuk fel, hiszünk egymásban, az út elején járunk. Persze a vereség miatt kicsit csalódott vagyok. 

PERCRŐL PERCRE        

60. perc: Nze Minko lövését védi Kristensen. Lépéshiba Haugstednél. Nze Minko lövését passzívnál védi Kristensen, de marad a labda a győrieknél. Támadóhiba Housheernél. Aztán jön a dudaszó: két góllal győzni tud az Audi ETO az Esbjerg ellen. Reistad lett a meccs embere. Köszönjük a figyelmüket!

59. perc: De Paula gólja már nagyon-nagyon kellett! 28-26. A vendégek is kikérik az utolsó idejüket, 82 másodperc van még a meccsből. Rushfeldt belemenése nagyon fájhat a vendégeknek.  

58. perc: Sako indítását lefülelik a vendégek, aztán hétméterest erően szabálytalankodnak a győriek. Sako jobb kezében elakad Reistad büntetője. 

57. perc: Nze Minko lövését hárítja Kristensen. Passzívban az Esbjerg, belemenéssel ér véget az akció. 

56. perc: Ryu átlövése elmegy a bal felső fölött. Möller hétmétrest harcol ki. Reistad ezt is gólra váltja. 27-26. Győri időkérés.  

55. perc: Passzívig támad az Esbjerg. Reistad lövése bepattan Sakóról a gólvonal mögé. 27-25. Két gólra olvadt a győri előny. 

54. perc: De Paula távoli lövését Kristensen a kapufa segítségével védi - nagy gól lett volna, ha összejön. 

53. perc: Sakóról perdül a labda a kapuba Reistad lövése után. 27-24.  

52. perc: Hétméteres a vendégeknél. Sako fölött hajítja a labdát Reistad a kapuba. 26-23. Ryu oszt ki gólpasszt Brattset Dalének. 27-23.

51. perc: Sako a győri kapuban. Iversen eredményes. 26-22. Jörgensen volt határozatlan, és beletopog labdával a kezében. 

50. perc: Reistad növeli a góljai számát. 25-21. Housheer is 11 gólos: büntetőből szerzi a legújabbat. 26-21

49. perc: Sok hely marad Möller előtt, de a góljára gyorsan jön a válasz Breistöltől. 25-20.

48. perc: Hovden lövése nem ér gólt. 

47. perc: Reistad lő a jobb alsóba, ez a tizedik találata. 24-19. Időkérés a győri oldalon.

46. perc: Gyorsan jön a válasz Iversentől. 24-18. Aztán egyik oldalon sincs gól a támadás végén.

45. perc: Passzívban már az Esbjerg. Toft véd Tranborg lövése után. Breistöl egy testcsel után eredményes. 24-17.

44. perc: Beállógól Iversentől. 22-17. Blohm nehéz labdát szelidít meg, és be is tud fordulni. 23-17

43. perc: Hovden lövése a jobb felsőnél találja el a lécet. Nze Minko labdát szerez, és megiramodik. Haugsted gyötri, ami hétméterest és kiállítást ér. Housheer bedobja ezt a büntetőt is. 22-16.

42. perc: Brattset Dale ejti a labdát a felső lécre. Iversen harcol ki hétméterest. Reistad ezt is értékesíti, zsinórban három gólt szerez az Esbjerg. 21-16.

41. perc: Dán hétméteres. Reistad pattintja a labdát Sako lába alatt a kapuba. 21-15

40. perc: Möller ziccerben, Toft most nem tud védeni. 21-14

39. perc: Haugsted, a korábbi győri játékos passzolja ki a labdát a pályáról.

38. perc: Toft véd újfent. Passzívig támad az ETO. Végül de Paula ellen fújnak. 

37. perc: A hétgólos hátrány elég indok arra, hogy Tomas Axner, a vendégek vezetőedzője időt kérjen. Toft véd, Nze Minko az üres kapuba lő. 21-13. Ezzel véget vet a dán szakvezetés a hét a hat elleni hátéknak. 

36. perc: Housheer labdát szerez. Aztán Brattset Dale lő az üres kapura, amikor szabálytalankodnak vele szemben. Ez így hétméteres. Housheer bedobja. 20-13.

35. perc: Toft véd, Rushfeldt próbákozott lövéssel. Támadóhiba a győrieknél. Reistad passza pontatlan. De Paula jobb szélről tör be a kapu elé. 19-13.

34. perc: Housheer pazar passzát Nze Minko beállós pozícióból váltja gólra. 18-13. Marad a hét a hat elleni játéknál a dán együttes. 

33. perc: Lépéshiba Reistadnál. Toft indítása nem jó, de a labda Hansson lábát éri, így támadhat az ETO.

32. perc: Iversen először eredményes. 16-13. Brattset Dalével szemben belülvédekezés történt, a hétméterest Housheer értékesíti. 17-13.

31. perc: Indul a második félidő.

4492 a hivatalos nézőszám az Audi Arénában.

30. perc: De Paula fordul le parádésan a védőjéről. 16-11. Időn túli hetessel ér véget az első félidő. Jön Sako, Reistad viszont bedobja a jobb felsőbe. 16-12. Néggyel vezet az első félidő végén az ETO, jön a szünet

29. perc: Hét a hat ellen a vendégek. Hansson lő végül a kapuba. 15-11. Jörgensen lövését védi lábbal Krisensen. Rossz a passz a dánoknál.

28. perc: Rushfeldt a jobb alsóba lő. 14-10. Housheer mozog keresztben a fal előtt, és megtalálja a rést. 15-10.

27. perc: De Paula ziccerét védi Kristensen. Housheer betörése után tehetetlen a vendégek kapusa. 14-9.

26. perc: Passzívig támad az Esbjerg. Petersen lő, Toft véd. Győri időkérés.

25. perc: Hansson eredményes a bal szélről. 12-9. Szép összjáték végén Blohm szerez beállógólt. 13-9.

24. perc: Reistad száll ki két percre a játékból. Housheer értékesíti a győri hétméterest. 12-8. Breistölt másodszor állítják ki két percre.

23. perc: Toft véd és indít, Győri-Lukács megkapja és belövi. 11-8. Toft extázisban, Petersen lövését védi épp! 

22. perc: Housheer lövése a kapuban. 10-8

21. perc: De Paula a labdát valahogy beküzdi a kapuba, de érvénytelen a találat. Helyette büntetőt dobhat Housheer. Gól a vége. 9-7. Petersen eredményes a jobb szélről. Toft ebbe is beleért. 9-8.

20. perc: Breistöl áll ki két percre. Reistad hatodszor eredményes. 8-7.

19. perc: Jörgensen idézi meg első győri góljával Oftedalt. 8-6.

18. perc: Időkérés a vendégeknél. Blohm szerez labdát. 

17. perc: Labdát szerez a győri csapat, de Paula kerül ziccerbe, ám Kristensen védeni tud. 

16. perc: Toft védi S. Solberg kísérletét, aztán Jörgensen elejti a labdát. Reistad eredményes. 6-6. De Paula a kapufát a találja el. A kipattanó a győrieké. Aztán Nze Minko lő a hálóba. 7-6.

15. perc: Toft védi Iversen ziccerét. Ryu passza most nem jó a beállónak. 

14. perc: Toft véd megint, Tranborg szorongatott helyzetben lőtt nem túl jól. Kristensennek is sikerül védenie a túloldalon Dulfer lövése után. 

13. perc: Housheer értékesíti az újabb győri hétmétrest. 6-5.

12. perc: Nze Minko labdát szerez, aztán a lerohanás végén pattintásból eredményes. 5-5. Petersen lő, Toft véd. 

11. perc: Lépéshiba Jörgensennél. Átlövésgól Reistadtól. 3-5. Ryu szerez kapufás gólt. 4-5.

10. perc: Ryu passzával befordul Brattset Dale, de Kristensen véd. Reistad révén vezet az Esbjerg. 3-4.

9. perc: Pályán Jörgensen is a győrieknél (ő az óváriak elleni bajnokin nem kapott játéklehetőséget). Egyik oldalon sincs újabb gól.

8. perc: Nze Minko lövését védi Kristensen. Dulfert kiállítják két percre, és még hétméterest is dobhat a vendég együttes. Reistad egyenlít. 3-3.

7. perc: Reistaddak szemben Ryu szabálytalan, hétméteres az ítélet. Moller büntetője a bal kapufa tövéről pattan kifelé. 

6. perc: Housheer hétméteresébe Kristensen beleér, de végül a kapuba pattan a labda. 3-2.

5. perc: Dulfer harcol ki büntetőt. 

4. perc: Tranborg átlövésből egyenlít. 2-2

3. perc: Tranborg lövését védi Toft. A gyors győri akció végén Nze Minko talál a kapuba. 2-1.

2. perc: Fejet talál Iversen, kiállítják két percre. Brattset Dale egyenlít. 1-1.

1. perc: Pirosban a vendégek, ők kezdik a meccset. Zöldben a győriek, a kapuban Tofttal, előtte pedig Ryu, Nze Minko, Dulfer, Győri-Lukács, Brattset Dale, van Wetering. Az első gólt Reistad szerzi. 0-1.

Előzetes - A győri szakvezető, Per Johansson így nyilatkozott az esélyekről: „Szerintem jelenleg az Esbjerg a világ legerősebb csapata. Van néhány jó új játékosuk és új az edzőjük is, akit jól ismerek. Talán erősebbek lesznek, mint voltak az előző évadban. Szerintem az első csoportmeccsünk felér a BL-döntővel. Nagyon kemény találkozó lesz, jó védői és támadói vannak az ellenfélnek, ott játszik a világ jelenlegi legjobbja, Henny Reistad. Topcsapatról beszélünk, amely minimálisan változott, míg mi sok helyen kicserélődtünk. Meglátjuk, mennyire leszünk készek, de ez mindenképp fontos összecsapás, amit meg szeretnénk nyerni.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában