Művészet

2 órája

50 éve hímzi gobelinjeit a mosonmagyaróvári nyugdíjas géplakatos - Fotók

Az Ipartelepen élő művészeknek nyújtott bemutatkozási lehetőséget a negyedik alkalommal megrendezett Kultúrpiac. A festményektől a gobelinen keresztül a versekig több műfaj is képviseltette magát.

Mészely Réka

IV. Ipartelepi Kultúrpiac címmel szervezett programot az Ipartelepi Lakosok Egyesülete a Fekete-iskola Alkotmány utcai épületében. A festményektől a gobelinen keresztül a versekig több műfaj is képviseltette magát. A vendégeket Iváncsics János ipartelepi képviselő köszöntötte, aki arról beszélt, hogy óriási ötlet volt lehetőséget biztosítani a városrészben élő alkotóknak a bemutatkozásra, s hogy ilyen szép számban eljöttek, az is bizonyíték arra, hogy van létjogosultsága ezeknek a programoknak.  

A festményektől a gobelinen keresztül a versekig több műfaj is képviseltette magát.
A festményektől a gobelinen keresztül a versekig több műfaj is képviseltette magát a IV. Ipartelepi Kultúrpiacon.
Fotó: Kerekes István

– Az első kultúrpiacot 2020-ban szerveztük meg, melyre az ipartelepi vagy itteni kötődésű művészeket hívtuk meg. Büszkék vagyunk rá, hogy a városrészünkben ennyi amatőr és profi alkotó tevékenykedik – mondta Segesvári Zsolt, a több mint száz tagot számláló Ipartelepi Lakosok Egyesülete elnöke. 

A fellépések mellett kiállítás is nyílt, melyen festményektől a grafikákon keresztül a fotókig lehetett különlegességeket látni, de helyi költők is elhozták kiadványaikat. 

Az egyik teremben Szalai Sándor nyújtott ízelítőt munkáiból.

A nyugdíjas férfi a gobelinek megszállottja.

– 1973-ban egy hölgy ismerősöm mutatta meg a gobelin technikát. Amit elsőként alkottam, azóta is őrzöm – kezdte beszélgetésünket Szalai Sándor, aki azt is elárulta, anyai ágról örökölte a kézműveskedés iránti szeretetet, ugyanis édesanyja megtanította horgolni gyermekkorában.

Meglepődve hallgattuk, hogy az erősebbik nem képviselőjeként miként mélyedt el a technikában az egyébként korábban géplakatosként tevékenykedő alkotó. 

– Virágot szeretek a legjobban varrni, de büszke vagyok a Magyarok bejövetele című alkotásomra is, mely másfél évig készült. A 90x189 centis gobelint tavaly hoztam el a kiállításra. Idén tizenhatot állítottam ki, köztük csendéleteket, tájképeket, portrékat, de ismert festményeket is megvarrtam, valamint az unokámnak készültek a mesefigurásak – sorolta Szalai Sándor, akinek családi házát ezen munkái díszítik. Hozzátette: már állította ki munkáit Budapesten, ott a kétszáz alkotóból csak ketten voltak férfiak.

gobelin, hímzés, Mosonmagyaróvár
Szalai Sándor már gyerekként beleszeretett a kézimunkázásba. Édesanyja tanította meg horgolni. '73-ban pedig egy hölgy ismerőse ismertette meg vele a gobelinek készítésének fortélyait.
Fotó: Kerekes István

Az egyesület a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél elnyert pályázata támogatásával valósította meg a rendezvényt. Segesvári Zsolt még hozzátette: önkormányzati támogatással eszközparkjuk is bővül egy új fényképezőgéppel, mellyel a programjaikat örökítik meg. 
 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában