Rákász Gergely mentoráltjai

2024.08.08. 18:48

Klasszikusok a világ körül - Ifjú tehetségek koncerteztek Győrben – Fotók, videó

Rákász Gergely győri orgonaművész mentoráltjai a ménfőcsanaki evangélikus templomban adtak koncertet csütörtökön este. A trió - Dénes Dorottya, Kiss Péter és Szigeti Bence - “Klasszikusok a világ körül” című műsorral dobogtatta meg a közönség szívét.

Simon Roberta

Fotó: Molcsányi Máté

Már többször hallhatta Rákász Gergely koncertjein a közönség Kiss Péter, harmonikaművészt, Dénes Dorottya csellista és Szigeti Bence gitárművész játékát. Triójuk végre Győrben is debütált, a Ménfőcsanaki Evangélikus Templomban adták elő csütörtökön “Klasszikusok a világ körül” című műsorukat.

A klasszikus zene létjogosultsága mindig is megkérdőjelezhetetlen lesz, minden ember számára. Ott van a mindennapjainkban, hiszen sokan találkoztunk már Mozart valamely művével, vagy épp Bach d-moll toccata és fúgájával egy megcsörrenő telefon hallatán. Ismerhetjük az Európai Unió himnuszát is, amely Beethoven utolsó szimfóniájának negyedik tételéből merít, de a “Tom és Jerry” című rajzfilmsorozat ikonikus jelenete sem születik meg, ha Liszt Ferenc nem írja meg a II. Magyar rapszódiát. 

Sokszor azonban megfeledkezünk arról, hogy milyen sokszínű is ez a műfaj, és az előbb említett nagy, közép-európai zeneszerzőkön kívül még rengeteg fantasztikus zeneszerző munkálkodott a világ számos pontján. A három fiatal művész - Dénes Dorottya, Kiss Péter és Szigeti Bence - koncertsorozatának célja, hogy különböző nemzetiségű zeneszerzők darabjainak segítségével megismertessék a klasszikus zene legszebb oldalait egy világ körüli utazás keretein belül. A közel 75 perces műsorban elkalandoztunk többek között Németországba, Spanyolországba, Brazíliába, de nem marad ki természetesen szeretett hazánk, Magyarország sem, amely még emelkedettebben hangzott Győrben.

A különleges zenei barangoláson számos érdeklődő vett részt, melyen a fókuszban az egyetlen közös nyelvünk a zenéé volt a főszerep.

A fellépők mindhárman a Rákász Gergely Alapítvány mentoráltjai, tehetséges fiataljai.

Dénes Dorottya, fiatal gordonkaművész 5 évesen hallotta először testközelből a cselló hangját, azóta töretlen a hangszer iránti szerelme. Öt éven át Pető Áron gordonkaművész keze alatt sajátíthatta el a cselló rejtelmeit, elmondása szerint az egyik legmeghatározóbb időszaka a zene terén ez volt, hiszen neki köszönhetően tapasztalhatta meg, hogy nem csak a hangszer, de az ember minden porcikája dalra fakad, ha a saját népe zenéjét muzsikálja el. Ennek okán saját műveket komponál gordonkára, amelyekben fellelhető Erdély lelke, hiszen gyökerei kiemelten fontosak számára. Magyarországi országos versenyeken számos arany minősítésben, valamint Nívó Díjban részesült, amelyeknek köszönhetően alkalma volt 12 évesen a Bartók rádióban is koncertet adni. Jelenleg a győri Széchenyi István Egyetem hallgatója, anyaországi művészektől tanul és építi zenei pályáját.

Kiss Péter baracsi születésű harmonikaművész 2023-ban sikeres BA (bachelor) diplomát szerzett Ivano Battiston professzor kezei alatt. Jelenleg az előbb említett intézmény tanulója a mesterképzésen. Fiatal kora ellenére már olyan helyeken mutathatta meg tudását, mint a Virtuózok tehetségkutató műsor, a pécsi Kodály Központ, de játszott már Szerbiában, Horvátországban, Csehországban, Olaszországban és Oroszországban is. Több hazai és nemzetközi versenyen ért el dobogós helyezést, ezek mellett 2016-ban Nívódíjat, 2019-ben pedig Rotary Díjat, valamint szülőfalujában Ifjúsági Kitüntető Díjat vehetett át. Szóló karrierje mellett számos alkalmi és állandó kamarazenei formációkban dolgozik itthon és Olaszországban egyaránt. Péter célja mindig is ugyanaz lesz: a minőségi és igényes zene hirdetése, mindezt a harmonikán, egy olyan fantasztikus hangszeren, amelynek a zenei életben betöltött szerepét a lehető legmagasabb szintre szeretné emelni.

Szigeti Bence zeneiskolás korában is rengeteg versenyen vett részt, ahol rendre 1., 2. helyen végzett. 2020-ban sikeresen felvételt nyert a Zeneakadémia gitár tanszakára, ahol Csáki András irányítása alatt folytatta tanulmányait. 2022 szeptemberétől 2023 júniusáig Erasmus ösztöndíjjal a lille-i ESMD hallgatója lehetett, napjaink egyik legelismertebb gitárművészének, Judicael Perroy-nak az osztályában. Rengeteg hazai és nemzetközi versenyen szerepelt sikeresen, számos hazai és nemzetközi gitárfesztiválon is részt vett, melyeken lehetősége volt testközelből hallani, majd kurzusokon együtt is dolgozni a világ legnagyobb szaktekintélyű gitárművészeivel. 2019-ben az a megtiszteltetés érte, hogy a gitárirodalom talán leghíresebb művét, Rodrigo Aranjuez-i gitárversenyének 2. tételét adhatta elő a Pannon Filharmonikusok zenekarral, Vass András vezényletével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában