Nagy számok törvénye

3 órája

Rangsor – Kollégánk véleménye az oktatási toplistákról

Megjelent a friss rangsor az ország legjobb gimnáziumairól; az élen ezúttal az V. kerületi Eötvös József Gimnázium végzett, megelőzve az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumát. Érdemes a rangsor mélyére ásni.

Szeghalmi Balázs

Győr két patinás oktatási intézményének, a Kazinczy- és a Révai-gimnáziumnak a tanárai és a diákjai ezúttal is büszkék lehetnek magukra: a veszprémi Lovassy-gimnázium után hazánk második és harmadik legjobb vidéki középiskolája a „két szomszédvár” a rangsor szerint.

Oktatási rangsorok - Pillanatkép az idei ballagókról a győri Kazinczy-gimnáziumban.
Oktatási rangsorok - Pillanatkép az idei ballagókról a győri Kazinczy-gimnáziumban.

 

A menetrendszerűen minden ősszel piacra dobott kiadványnak nem tudom, mennyi értelme van még, több ponton is azt érzem itt, hogy a körtét hasonlítjuk össze az almával. A veszprémi elit gimnáziumban például jóval kevesebb diák tanul évfolyamonként, mint a Kazinczyban és a Révaiban, ami nem elhanyagolható tényező. Ennél is jóval nagyobb a különbség a fővárosi csúcsiskolák és a vidéki gimnáziumok között; előbbiek másfél milliós világvárosban választhatnak a legtehetségesebb fiatalok közül.

 Győrben ez a legjobb esetben 150 ezer lakost jelent; nem kérdés, hogy a nagy számok törvénye kinek kedvez évről évre. Márpedig ha ezen a ponton járunk, gyakorlatilag nincs jelentősége annak, hogy a Kazinczy és a Révai 12. vagy épp 15. az aktuális rangsorban – a budapesti gimnáziumok mellett ugyanis képtelenség labdába rúgni. 

Az is árnyoldala az oktatási toplistáknak, hogy némelyik tanár hajlamos ezeknek a kiadványoknak a bűvkörében élni. 

A motivációval nincs gond, azzal inkább, hogy az előrelépés reményében teljes osztályok végezhetnek kitűnő eredménnyel. Attól tartok, hogy ez többnyire az önbecsapás magasiskolája.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában