Idősek Világnapja

2 órája

Idősek ünnepe Sopronban - Fotók

Idén már harminckettedik alkalommal rendezték meg csütörtökön az Idősek Világnapi rendezvényt Sopronban. A program ezúttal is a hagyományos sétával kezdődött majd pedig a nyugdíjas egyesületek mutatták meg művészi oldalukat a vendégeknek.

Varga Henrietta

Talán kevesen tudják, hogy Sopronban tartották az első magyarországi Idősek Világnapi rendezvényt, amelynek napját az ENSZ 1991- ben, október 1-jére jelölte ki. Az azóta eltelt időben az Idősek Európai Háza Alapítvány minden évben megszervezi a találkozót, amely a város talán egyik legmeghittebb és legnagyobb közösségi eseménye. A résztvevők számára ez a nap nemcsak az ünneplésről, hanem az egymás iránti tiszteletről is szól, megerősítve a közösségi összetartozás érzését. A program során meghitt pillanatok, zenei előadások és beszélgetések adtak lehetőséget az együttlét örömére.

idősek
Idősek az idősekért a világnapi rendezvényen. A Rozmaring Népdalkör és Citerazenekar műsora nagy sikert aratott a vendégek körében Fotó: Máthé Daniella

Idősek ünnepe Sopronban

A szervezők a nap folyamán változatos programokkal várták a résztvevőket, amelyek között kulturális előadások és művészeti produkciók szerepeltek. A központi ünnepségnek a GYIK Rendezvényház adott otthont, ahol a városvezetés részéről Tóth Éva, kulturális tanácsnok köszöntötte a megjelenteket, kiemelve az idősek társadalmi szerepének fontosságát és a generációk közötti együttműködés jelentőségét. 

Sopronban, ha az idősekről van szó, az első szó mindig a köszöneté. Önöknek, akik értünk, a mai jelenért dolgoztak. És köszönet illeti a városban tevékenykedő számos civil szervezetet is, akik nap, mint nap különböző területeken, szakmai alapon támogatják az időseket: programokat, foglalkozásokat szerveznek, vagy szakértői segítséget nyújtanak az őket érintő kérdésekben

 - hangsúlyozta.

A rendezvény különleges hangulatát a tisztelet légköre hatotta át, amely nemcsak a résztvevők, hanem az egész város számára fontos üzenetet közvetített: az idősebb generáció megbecsülése és támogatása közös felelősségünk, és a jövőnk alapját képező értékeket az ő példájukon keresztül őrizhetjük meg. 

A Fertőszentmiklósért Egyesület Rozmaring Népdalkör és Citerazenekara nem először vett részt a rendezvényen. Eddig főleg népdalokkal léptek fel, idén azonban citerazenéjükkel szórakoztatták a megjelenteket. Nagy Lászlóné, a népdalkör vezetője elmondta: az egyesület célja, hogy továbbvigyék hagyományaikat és ne csak a nyugdíjasok, hanem a gyerekek is örömmel vegyenek részt a foglalkozásokon. Hozzátette, hogy nagyon szeretnek együtt lenni, hiszen a közösséghez való tartozás érzése minden életkorban fontos.

A jó hangulatú rendezvényen közel hetven fellépő vett részt, és mutatta be művészi oldalát. A csodálatos napot a mindenki által várt Retro-bál zárta. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában