Óra átállítás vasárnap hajnalban

1 órája

Óra átállítás - Megkérdeztük, milyen hatással van ránk

A hétvégén véget ér a nyári időszámítás és kezdetet veszi a téli. Elérkezett tehát az óraátállítás ideje. Az óra átállítás miatt október 26-ról 27-re, azaz szombatról vasárnapra virradóra hajnali háromról kettőre kell állítani az órákat.

Barki Andrea

Óra átállítás

Fotó: Mediawoks archív

Az Európai Parlament (EP) 2019-ben már megszavazta az óra átállítás eltörlését, így ennek értelmében már 2021-ben fel kellett volna hagyni ezzel, csakhogy az Európai Tanács nem hagyta jóvá a döntést. A Magyar Alvás Szövetség is jelezte, hogy a szakmai szervezetek egyöntetű véleménye szerint is az emberek számára a standard időszámítás lenne a leginkább megfelelő, mivel nem tesz jó a cirkadián ritmus bolygatása.

Óra átállítás
Óra átállítás
Fotó: Mediawoks archív

Óra átállítás hatása

Milyen hatással van az emberi szervezetre az óra átállítása - kérdeztük dr. Schmidt Péter győri gyermekorvost.
– Az óraátállítás miatt egy órával többet alhatunk vasárnap. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján 4, de inkább 6 napig jelentősen megnövekszik a gépkocsival történő balesetek száma, mert bódultabbak, figyelmetlenebbek az emberek. Az átállás leginkább a gyerekeket, az idős embereket és azokat viseli meg, akik alvászavarban szervednek. 
A rendszeresen gyógyszert szedőknek arra kell figyelni, hogy ugyanabban az időben vegyék be a gyógyszereiket, tehát aki 7 órakor vette be, az új idő szerint is így tegyen. Az a szerencse, hogy a jövő héten iskolai szünet kezdődik, így a gyerekeket nem fogja annyira zavarni az átállás – szögezte le a szakember.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában