Közlekedésbiztonság

2024.09.03. 15:45

Fényvisszaverő prizmákat helyeztek el a vadbalesetek megelőzéséért Sopron környékének útjain

A vadbalesetek megelőzése érdekében 330 vadriasztó prizmát helyeztek el a szakemberek Sopron környékének négy legveszélyeztetettebb útvonalán. A közel egymillió forintos fejlesztés eredményeként az érintett útszakaszokon az elmúlt egy hónapban - a prizmák felszerelése óta - nem történt vadbaleset.

Bódvai Ildikó

Fotó: Rombai Peter

A beruházás széleskörű összefogás eredményeként valósult meg. A Tanulmányi Erdőgazdaság, a Sopron Tájegységi Vadászszövetség és a környéken működő vadásztársaságok azonnal igent mondtak a Soproni Rendőrkapitányság és az önkormányzat felkérésére. A közlekedésbiztonsági projekt védi az autósokat és az értékes vadállományt is – hangzott el a témában tartott sajtótájékoztatón. 

A közlekedésbiztonsági projekt védi az autósokat és az értékes vadállományt is – hangzott el a témában tartott sajtótájékoztatón.
Fotó: Rombai Peter

Az ország több pontján használnak már vadriasztó prizmákat, például Zalában. A tapasztalatok alapján ezeken a területeken kevesebb vadhoz köthető baleset történt. A vad ugyanis a kék színű fényt élénk figyelmeztetésként veszi, és nem megy át az úton kivilágított jármű közeledésekor. - Ez adta az alapötletet, hogy a térségben is szükség lenne hasonló kezdeményezésre. Az első felmerült helyszín a Sopron-Harka összekötő út volt, amely a TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. és a Soproni Fertőtáj Vadásztársaság vadászterületének határútja – mondta el a sajtótájékoztatón a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója. Dr. Sándor Gyula kiemelte, a mintaprojekt ötletét felkarolta a Sopron Tájegységi Vadászszövetség, amely a TAEG Zrt.-vel közösen fele-fele arányban vállalta a felmerült költségeket. Itt 110 prizma garantálja a nagyobb biztonságot.

A mintaprojektet további három útszakaszra terjesztették ki: a 84-es főútnak Soprontól a kelénpataki (Klingenbach) határátkelőig tartó szakaszára, a Sopronkőhida és Szentmargitbánya (St. Margarethen) közötti úgynevezett "piknik útra", valamint a 85-ös főútnak a fertőhomoki és a fertőszentmiklósi leágazó közötti szakaszára. - Ezeken a helyszíneken a területileg illetékes vadásztársaságokkal együttműködve további nyolcvan, illetve száznegyven prizmát helyeztünk el, a beszerzési költség felét minden esetben a szövetség állta – hangsúlyozta Ábrahám István, Sopron Tájegységi Vadászszövetség elnöke. - A kék, félkör alakú mikroprizmás fényvisszaverő fólia a jármű lámpájának beeső fényét az útszegélytől számítva 1,5 fokos szögben veri vissza, így egy folyamatos „fénysorompó” keletkezik - magyarázta Ábrahám István a prizmák működési elvét.

- Ez egy újabb fontos lépés, hogy nagyobb biztonságban közlekedhessenek a Sopronban és a térségben élők – mondta Farkas Ciprián, Sopron polgármestere. Egyben megköszönte a Soproni Rendőrkapitányság vezetőjének, hogy kezdeményezte a fontos beruházást és méltatta az összefogás fontosságát, hiszen mind az utakon közlekedők, mind a vadásztársaságok számára fontos, hogy ne történjenek vadbalesetek. 

vadbalesetek
A kék, félkör alakú prizma a jármű lámpájának beeső fényét az útszegélytől számítva 1,5 fokos szögben veri vissza, így egy folyamatos „fénysorompó” keletkezik - magyarázta Ábrahám István.
Fotó: Rombai Peter

A prizmák felszerelését a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fertőszentmiklósi mérnöksége térítésmentesen végezte.

- Térségünkben a közúti balesetek közel tíz százaléka vadelütés. Ennek a csökkentésére kerestünk megoldást - jelentette ki dr. Herczeg Zoltán, a Soproni Rendőrkapitányság vezetője. Jelenleg zajlik a prizmával felszerelt útszakaszok monitorozása. Az már most látszik, hogy ezeken az utakon a felszerelésük óta eltelt egy hónapban nem történt vadhoz köthető baleset.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában