Megkezdődtek a munkálatok?

2024.09.03. 22:54

Csermajor - Menekülttábor lesz az egykori vitnyédi tejipari iskolából?

Az egykori csermajori tejipari szakiskola területén menekülttábort alakítanak ki, erről szól egy keddi bejegyzés a csermajori intézmény volt diákjait egybegyűjtő közösségi oldalon. Állítólag már a tereprendezés is megkezdődött Csermajorban.

Kisalföld.hu

Menekülttábor lesz Csermajorból? - ezt a kérdést teszik fel egymásnak néhány órája a vitnyédiek, a környékbeli településeken élők, illetve azok, akik az egykor országos hírű tejipari szakiskolában tanultak a majorban. A feltételezést egy, a csermajori iskola volt tanulóit összefogó közösségi oldalon megjelent bejegyzés támasztja alá. 

Csermajor
Csermajorban menekült tábor lesz? Fotók: Akik Csermajorban tanultak közösségi oldal

Csermajor egykor jó hírű iskola volt

Az írást Szalai Csaba, Vitnyéd polgármestere is megosztotta a falu oldalán. 

A posztból értesültünk róla, hogy a csermajori iskola állami fenntartásba került, kiemelt állami beruházásként menekültek elszállásolását tervezik a belső területeken. Ma a délutáni órákban kimentem, meggyőződni az információ valóságtartalmáról, mivel a hivatalt senki nem értesítette a dolgok alakulásáról. Saját szememmel tapasztaltam, hogy a tornaterem és az iskola épületből pakolják ki a dolgokat. Az ott levő munkások nem voltak közlékenyek vagy ők sem rendelkeznek információval. Amit lehet hírként hallani, hogy a belső részeken zárt, katonaság által őrzött tábor kialakítása van folyamatban. A délután, este folyamán próbáltam utána járni a dolgoknak, de biztos információ nincs a birtokomban. De nem zörög a haraszt… tartja a mondás. Ahogy a hivatalunk részére hivatalos értesítés érkezik a feltett kérdéseinkkel kapcsolatban, tájékoztatom a lakosságot

 - írta a polgármester kedden este kilenc óra körül.

Az egykori csermajori diákok szívesen tértek vissza alma materükbe.

A Szalai Csaba által megosztott bejegyzésből az derül ki, hogy elindult Csermajor vagyonkezelésbe adása az Országos Idegenrendészeti Igazgatóságnak (OIF).

"Menekülttábort hoznak létre 3 épületből. Tornaterem, főépület és lánykollégium. A konyhát is felélesztik az álmából. Csermajort bekerítik, ezek a munkák már megkezdődtek. A kerítés a belső körön húzódik majd, azaz a tornaterem épületétől már nem lehet tovább menni. (...) A mai naptól őrzött terület, így nem tudunk bemenni! Az érintett épületeket kiürítették. Miért? Az Európai Bíróság (EUB) úgy döntött, hogy Magyarországnak egy egyszeri, 200 millió eurós (közel 80 milliárd forintos) átalányösszeget és napi 1 millió eurós (400 millió forintos) bírságot kell fizetnie minden egyes nap késedelemért, amelyet az EUB korábbi ítéletének való megfelelés késedelme miatt kell fizetnie a menedékkérők befogadásával kapcsolatos ügyben"-tájékoztat az iskola csoportjában a kiírás.

Az intézmény egykori tanulói természetesen nem tetszésüket fejezik ki az interneten és sajnálják alma materüket. "A Cseri Öregdiák Találkozó meghívója érvényét veszítette. Küzdök a könnyeimmel, fáj minden szó, de nincs tovább. Nem mehetünk be, vége. Örülök, hogy ilyen sokan és ilyen sokszor jöttetek hívó szavamra. Nagy ölelés mindenkinek. Jó volt feleleveníteni a diák éveket. Bíztatok mindenkit hogy az osztálytalálkozókat ezután is tartsátok, de csak is külső helyszíneken. Nincsenek szavak arra, ami történt, de a cseri szív továbbra is dobog"-tette közzé a hagyományos találkozó szervezője.

Csermajor területén most ukrán menekültek is állomásoznak. Amint szerkesztőségünk bővebb információhoz jut, tudatjuk olvasóinkkal.

Emlékek az iskoláról: 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában