125 kilométeres gyalogút

2024.08.23. 10:32

Zarándoklat indult Mariazellbe, a várvidéki horvátok búcsújára

Huszonnégy fős kópházi gyalogos zarándokcsoport indult útnak Mariazellbe, hogy részt vegyenek Közép- Európa egyik legismertebb Mária-kegyhelyén a várvidéki horvátok búcsúján. Évtizedek óta minden évben megteszik a 125 kilométeres gyalogutat.

Bódvai Ildikó

A Kópházi Szent Kristóf Zarándok Egyesület szervezésében szerda reggel, a szentmisét követően indultak el a zarándokok Mariazellbe.

A zarándokok négy nap alatt teszik meg a Kópháza és Mariazell közötti 125 kilométeres utat.
Fotó: Szt. Kristóf Zarándok Egyesület 

- Huszonnégyen tesszük meg a Kópháza és Mariazell közötti 125 kilométeres zarándokutat. Évek óta megvan az útnak induló társaság gerince, de mindig vannak új csatlakozók és olyanok is, akik valamiért éppen nem tudnak velünk tartani. Szerda reggel, Szarka Gábor atya áldása után indultunk és szombaton fogunk megérkezni a kegytemplomhoz - mondta el dr. Egresits József, az egyesület elnöke. Hozzátette, több évtizedes hagyománya van a zarándoklatuknak, amit 1985-ben elevenítettek fel, 1997 óta pedig önállóan, Kópházáról indulnak. Az egyesület 2007 óta szervezi a kópházi hívek zarándoklatát, hogy részt vegyenek Közép- Európa egyik legismertebb Mária-kegyhelyén a várvidéki horvátok búcsúján.  

- Az első éjszakát Szikrán (Sieggraben) töltöttük, egy sportcsarnokban. Csütörtökön Urschendorfban, az ottani önkéntestűzoltóság épületében, pénteken pedig Schwarzau im Gebirge egyik lovardájának a padlásán kaptunk szállást. Az út alatt kizökkenünk a hétköznapi kényelmünkből, de ez az áldozat nem zavaró, hozzátartozik a zarándoklat lelkiségéhez. Jön velünk egy kisbusz, abban vannak a hálózsákok, a matracok, az élelem és a víz. A pihenők alkalmával abból töltjük meg a kulacsainkat - tette hozzá dr. Egresits József.

Korosztályilag vegyes a zarándokcsoport, vannak köztük gyerekek és idősebbek is. Velük tart Firtl Mátyás, Sopron és környéke korábbi országgyűlési képviselője is, aki ezidáig háromszor tette meg a 125 kilométeres zarándokutat a kópházi Fekete Madonnától a mariazelli Mária-kegyhelyig. Most pedig harmadszorra vezeti a zarándokokat kísérő kisbuszt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában