kisalfold.hu videó

2024.08.05. 14:04

Klapka György tábornok és katonáinak tiszteletére állítottak emléktáblát Győrben – fotók, videó

A Győri Hely- és Családtörténet-kutatók Baráti Társasága, a Szülőföldünk Honismereti Egyesület és a Bedécs Gyula Társaság hétfőn délelőtt Klapka György tábornok és katonáinak tiszteletére állított emléktáblát a győri Király utcában, az egykori Fehér Bárány vendégfogadó épületénél. Klapka tábornok és törzskara fontos szerepet játszott hazánk és a megyeszékhely történelmében.

Ollári Gergely

175 évvel ezelőtt, 1849. augusztus 3-án Klapka György honvédtábornok vezetésével a komáromi védsereg kitört a várat ostromló egyesült osztrák és orosz sereg szorításából. A kitörés elsöprő sikert aratott. A magyar csapatok győzelmének eredményeképpen Komárom teljesen felszabadult az ostromzár alól. A császári-királyi hadsereg II. hadteste teljesen széthullott, a honvédsereg ezzel a győzelmével elvágta Haynau utánpótlás vonalát. Az ellenségnek mind anyagi, mind emberi vesztesége hatalmas volt. Klapka a győzelmes nap után azonnal egy mozgó hadtestet szervezett, melynek feladata Győr megszállása majd lehetőség szerint egy stájerországi és egy dunántúli hadművelet elkezdése volt. A sikeres kitörés után néhány napon belül, augusztus 4-én és 5-én az első honvéd egységek bevonultak Győrbe, majd augusztus 6-án maga Klapka és törzskara visszafoglalta Győrt. 

Klapka György tábornok és katonáinak tiszteletére állítottak emléktáblát Győrben.
Klapka György tábornok és katonáinak tiszteletére állítottak emléktáblát Győrben.
Fotó: Molcsányi Máté

Az eseményen a Győri Hely- és Családtörténet-kutatók Baráti Társasága elnöke, Kovács Balázs köszöntötte a résztvevőket. 

– Győr városának fontos és dicsőséges napjairól emlékezünk meg ezzel az emléktáblával. A három társaság elhatározta, hogy feltárja a korszak győri történelmi események pillanatait, és próbálunk méltó eszméket állítani azoknak az embereknek, akik dicsőséges tettet hajtottak végre a múltban. Ilyen volt például Klapka György tábornok is –fogalmazott Kovács Balázs a Győri Hely- és Családtörténet-kutatók Baráti Társasága elnöke. 

Szeles Szabolcs alpolgármester beszédében hangsúlyozta: a megyeszékhely hazánkban a harmadik olyan város, Budapest és Sopron után, ahol a legtöbb az épített történelmi műemlék. 

Klapka tábornok és katonáinak tiszteletére

– Nem volt olyan történelmi személyisége országunknak, akinek ne lett volna, valamilyen úton-módon köze Győrhöz. Klapka György tábornok és katonái az egykori Fehér Bárány vendégfogadó épületében szálltak meg, öröm, hogy ma, ezen a helyszínen emléktábla őrzi majd a nevét –fogalmazott.

–Ma még egy olyan legendás személynek a nevét tudjuk ápolni a városban, aki az utolsókig kitartott, és teljes erejéből a szabadságárt küzdött – mondta el az alpolgármester. 

Dr. Hermann Róbert történész előadásában hangsúlyozta: méltón emlékezhet a város ezekre az eseményekre. 

– Nem akármilyen energiák mozdultak meg az országban és a társadalomban 1848-1849-ben. A magyar szabadságharc nem csak az ország legintenzívebb katonai konfliktusa volt, hanem az egyetlen olyan európai forradalom, amit az osztrák császárság nem tudott a saját erejével leverni.

– A győriek joggal lehetnék büszkék arra szerepre amit 1848-49-ben tanúsított a város. 

–Ez az emléktábla egy újabb olyan helyszín lehet a városban, ahol minden évben, március 15-én fejet hajthatunk, és emlékezhetünk történelmünk egyik legfontosabb időszakára – fogalmazott a történész.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában