Halottak napja

2 órája

Temető csinosítás közösen

A közelgő Halottak napja, Mindenszentek előtt még nagyobb gondossággal takarítják, szépítik a temetőket, hogy a megemlékezőket szép környezet fogadja. Van, ahol a városüzemeltetésé a temető gondozásának feladata, van ahol a lakosság összefogásával szépülnek a sírkertek.

Barki Andrea

Fotó: Csapó Balázs

Közös temető rendezésre hívta a falu lakóit Székely Rita, a település új polgármestere. – Eddig nem volt szervezett temető takarítás, de mindig vannak, akik több feladatot vállalnak, mint a saját lakókörnyezetük rendbe tétele. Most is vannak olyan lakosok, zömében fiatalok, akik vállalják, hogy a közelükben lévő parkban vagy buszfordulóban lenyírják a füvet, növényeket ültetnek, gondoznak éven át. Azt gondoltam, hogy biztosan lesz fogékonyság arra, hogy Halottak Napja, Mindenszentek előtt közösen tegyük rendbe két temetőnket a két településrészen. 

A temető szépítését Tényőn közösen végezte a lakosság a hét végén.
A temető szépítését Tényőn közösen végezte a lakosság a hét végén.
Fotó: Csapó Balázs

A temető takarítás közös feladat

A temetők területe nagy, az önkormányzatnak kevés embere van erre a feladatra. Mindenkinek fontos, hogy a megemlékezés idejére szerettei sírjának környezete rendben legyen – mondta a polgármester. Az iskolások az 1956-os emlékmű környékét tették rendbe a minap, a felnőttek pedig a temetőben nyírtak füvet, gondoskodtak a hulladék szétválogatásáról, a takarítás megtörtént. – Számos elhanyagolt sírt is rendbe tettünk, így méltó körülmények között nyugodhatnak Tényő egykori lakói. Köszönjük mindenkinek, aki segítségünkre volt a hétvégén! – köszönte meg a polgármester a munkát.

A temető szépítését Tényőn közösen végezte a lakosság a hét végén.
A temető szépítését Tényőn közösen végezte a lakosság a hét végén.
Fotó: Csapó Balázs

Abdán már hagyomány a közös rendrakás

Néhány napja tartott megbeszélést az abdai temetőben Szabó Zsolt polgármester a nyugdíjas egyesület tagjaival, akik évek óta gondozzák az elhanyagolt pedagógus sírokat. Halottak napja közeledtével az önkormányzat is szervez közös takarítást a temető rendbetételére szeptember 26-án 9 órától. Arra kérik a település lakóit, hogy akik hozzátartozóik sírját szeretnék rendbe tenni, időzítsék erre az időpontra. Akik részt vesznek a közös munkában, azt az esti halloween partin az Abda Agora területén megvendégelik. 

Szabó Zsolt polgármestertől megtudtuk, az első közös temető takarítást 2019 októberében szervezték, azóta közösen teszik rendbe Mindenszentek előtt a sírkertet. – Nyomós oka volt annak az akciónak, mert akkor már évek óta görgettük magunk előtt azt a problémát, hogy nagyon sok szétszedett sír volt a temetőben a kerítés mellé lerakva. Rendet szerettünk volna tenni végre, ezért szerveztünk egy nagyobb megmozdulást. Munkagépeket hoztunk, amikkel meg tudtuk emelni a beton és kőelemeket. Előtte megkerestük a félretett síremlékek, sírkeretek feltételezett tulajdonosait. A dolgozóink, civil szervezetek, önkéntesek szép számmal összejöttek és egy délelőtt rendbe tettük a területet. Nagyon sokat javult a temető képe, azáltal, hogy eltűntek a régi, gyakorlatilag gazdátlan betondarabok. Természetesen rendbe tettük a fákat, összeszedtük a faleveleket is. A takarítás után közösen elfogyasztottunk egy jó gulyást. Az idén is közösen szeretnénk rendbe tenni a temetőt, amikor gondolunk azoknak a síroknak a rendbetételére is, amelyeknek nincs már gondozója, így rendezett sírkert fogadja majd a halottak napi megemlékezőket – tudtuk meg a polgármestertől.

A temető szépítését Tényőn közösen végezte a lakosság a hét végén.
Győrben a temető karbantartását a Győr-Szol Zrt. végzi.
Fotó: Csapó Balázs

Virágokat ültettek, takarítanak Győrben

– A Mindenszentekhez és Halottak napjához kapcsolódó kegyeleti ünnepeket megelőzően Győrben a Győr-Szol Zrt. minden évben nagy figyelmet fordít a  köztemetők felkészítésére. Október utolsó heteiben megerősített létszámmal dolgozunk a falevél összegyűjtésén, elszállításán. A szilárd burkolatú utakat géppel, a kavicsos utakat kézi erővel seprik, tisztítják. Folyamatos a temetőkből a hulladék elszállítása. A Nádorvárosi köztemető régi bejáratánál, a körforgalomnál, a felújított burkolatú piactéren és a Szentlélek téri bejáratnál koszorú és virágárusítás zajlik. Az ünnepi készülődés keretében már korábban, a győri sírkertek ágyásaiba összesen 2000 árvácskát ültettünk el – számolt be az előkészületekről lapunknak Déri Péter, a temetőüzemeltetés csoportvezetője.

Győrben a temető karbantartását a Győr-Szol Zrt. végzi.
Győrben a temető karbantartását a Győr-Szol Zrt. végzi.
Fotó: Csapó Balázs

Mire figyeljünk a temetői tüzek megelőzése érdekében? 

  • Tisztítsuk meg a sírhely tetejét és környezetét a száraz növényzettől, elszáradt virágoktól, koszorúktól! 
  • A mécseseket, gyertyákat csak hőálló tartóban gyújtsuk meg! 
  • A mécseseket úgy helyezzük el, hogy azok közelében ne legyenek éghető anyagok és gondoskodjunk arról is, hogy ne tudjon felborulni. 
  • A sírtól való távozás előtt legjobb ha eloltjuk a gyertyákat. 
  • A temetői hulladékgyűjtőbe ne dobjunk forró, felhevült dolgokat, mert azok könnyedén meggyújthatják a száraz növényeket. 
  • Amennyiben a temetőben tüzet észlel hívja a 112-es segélyhívót és értesítse a temető személyzetét!

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában