Mellrák elleni futás és séta – A megelőzés és a szűrővizsgálat fontosságára hívták fel a figyelmet - Fotók, videó

Közös futással, sétával hívták fel a figyelmet a mellrák szűrés fontosságára és adományokat gyűjtöttek az Esély a Gyógyulásra Rákbetegek Győri Egyesülete számára vasárnap délután az Aranyparton. A mellrák elleni küzdelem fontossága a gyönyörű napsütésben nemre, korra való tekintet nélkül sokakat kicsábított az Esély a Gyógyulásra Rákbetegek Győri Egyesülete által szervezett figyelemfelhívó, adománygyűjtő rendezvényre.

Barki Andrea

Fotó: Csapó Balázs

Mellrák az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés

Az Esély a Gyógyulásra Rákbetegek Győri Egyesülete eseményének megnyitóján elhangzott: a tüdődaganat után a mellrák a nők leggyakoribb daganatos betegsége. A rosszindulatú emlődaganat következtében évente több mint kétezer nőt veszítünk el, miközben az időben felismert betegség esetén jóval nagyobb a gyógyulási esély. Ijesztő, hogy hazánkban minden 8-10. nő érintett, az 50-60 éves nők között fordul elő legnagyobb gyakorisággal a betegség. Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a korai stádiumban felfedezett daganatos betegségek gyógyíthatók, az egészséges életmód pedig hozzájárul a gyógyulási esélyek növekedéséhez, valamint az egyes rákbetegségek kialakulásának csökkentéséhez. Nem győzik felhívni a figyelmet az önvizsgálat és a szűrés fontosságára. Az emlőrák a korai szakaszában teljesen tünetmentes, csak szűrővizsgálattal fedezhető fel. A gyógyulás esélyei annál jobbak, minél előbb fedezik fel és kezdik el gyógyítani a betegséget. Magyarországon a 45 és 65 év közötti nőket kétévente névre szóló meghívóval keresik meg mammográfiai szűrésre, de sajnos a megjelenési arány 30 százalék alatti. 

– Társaimmal már többször részt vettünk ezen a rendezvényen és bennem az is megfogalmazódott, hogy nekünk, mozgássérülteknek a szűrésekre való eljutás is gondot okoz. Nem csak az odajutás nehéz, hanem a kórházakban a kezelőágyak is magasak. Külön meg kell szervezni egy segítőt, aki be tud vinni bennünket – hívta fel figyelmünket Pécsi Gertrúd, a Camelot Mozgássérült Fiatalok Győri Egyesületének titkára.

Az emlőrákot az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a nők leggyakoribb daganatos betegségeként tartja számon mind a fejlett, mind a fejlődő országokban. Utóbbiak lakosai körében a várható élettartam növekedése, a városiasodás és a modern életvitel következményeként gyors mértékben nő a betegség előfordulása, rosszabb halálozási mutatóikért pedig a későbbi stádiumban történő felismerés okolható.

Október hónap ezért minden évben az emlőrák elleni küzdelem jegyében, a betegségtudatosság növelését támogató munkával telik, ráirányítva a figyelmet a korai felismerés, a terápiás kezelés és a palliatív ellátás fontosságára. A kampány első napja október 1-e, október harmadik hetét 2009 óta a ritkábban előforduló, de általában háttérbe szoruló férfi emlőrák elleni küzdelemnek szentelik.

Október a rákellenes küzdelem hónapja, Sopronban is megemlékeztek róla.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában