kisalfold.hu podcast

2024.08.05. 07:38

Huszonöt év a közösség szolgálatában Bánfalván - Igrecz Katalin elnökkel beszélgettünk

Podcast stúdiónk vendége volt Igrecz Katalin, a Bánfalváért Baráti kör elnöke, akivel az idén huszonöt éves baráti kör megalakulásáról, céljairól, jelenéről és jövőjéről beszélgettünk.

Varga Henrietta

Igrecz Katalin

Negyed évszázad telt el azóta, hogy egy maroknyi lelkes és elkötelezett ember összefogott a közösség érdekében, és megalapította ezt a különleges egyesületet. Az elmúlt évek során a Bánfalváért Baráti Kör nemcsak összetartó erőt jelentett a helyi lakosoknak, hanem számtalan olyan emlékezetes pillanatot is adott, amelyek hozzájárultak Sopronbánfalva fejlődéséhez és gazdag kulturális életéhez.

A helyi problémák megoldása és a közösség erősítése iránti igény hívta életre a nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején a baráti kört, amikor a változások idején a közösség összefogása és az információk megosztása kiemelten fontos volt

- mesélt a kezdetekről Igrecz Katalin.

- Az elmúlt huszonöt évben céljaink nem sokat változtak. Mindig arra törekedtünk, hogy egy olyan tettre kész csapatot hozzunk létre, amely színvonalasan teszi újra élhetővé a hagyományokat, értékes programokat kínál és képes helyi ügyeket képviselni. Soha nem egy adminisztratív vagy csak szórakozást szervező csoport akartunk lenni, hanem olyan közösség, amely feltárja és támogatja azokat a kezdeményezéseket, amelyek hozzájárulnak Sopronbánfalva fejlődéséhez - tette hozzá.

A baráti kör tevékenységei során számos kihívással szembesült, de mindig sikerült megoldást találniuk. 

Az elején a legnagyobb problémát az összejöveteleink megfelelő helyszínének megtalálása jelentette, de szerencsére a Bánfalvi Könyvtár kiváló bázisnak bizonyult, és azóta is ez az otthonunk

- mondta.

Hallgassa meg!

- Az elmúlt években rengeteget tettünk környezetünk szépítéséért, valamint a helyi értékek megóvásáért. Büszke vagyok arra, hogy munkánk során ténykedésünknek köszönhetően megújult a Hajnal tér, a Pálosok tere, de sikerült a csodálatos barokk lépcsőhöz méltó programot létrehozni, amely újra felidézi a „szent táj”régi fényét. Egyesületünk egyik legfontosabb célja, hogy a Bánfalvára jellemző környezeti értékeket és a máig ható hagyományokat ápoljuk és megőrizzük a jövő generációi számára, ezért minden évben megszervezzük azokat az eseményeket is, amelyek hosszútávon felismerhető értéket teremtenek a közösség számára- fűzte hozzá.

- Jelenleg a fiatalabb generáció bevonása jelenti az egyik legnagyobb kihívást, pedig nagy szükségünk van az utánpótlásra. Sajnos az ifjak manapság több időt töltenek az elektronikus eszközök használatával és kevésbé vonzódnak az önkéntes, önzetlen, helyi közösségi tevékenységekhez. Remélem azonban, hogy a közösséghez tartozás pozitív érzése, azok fenntartása iránti vágy, a családok, az óvodák, iskolák és templomok közötti kapocs továbbra is inspirálóan hat majd az életünkre és folytathatjuk a megkezdett munkát. Nagy álmunk, hogy Magyarország egyik legrégebbi, öt stációs keresztútja - amely 1667-re datált - , restaurálás alá kerüljön, és újra láthassa a közönség Bánfalván. Most ezen dolgozunk és remélem imánk ebben az esetben is meghallgatásra talál - zárta a beszélgetést.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában