Évfordulós megemlékezés

2024.08.19. 11:19

Magyar és német államfői találkozó a Páneurópai Piknik és a határáttörés 35. évfordulóján Sopronban - fotók, videó

A Páneurópai Piknik és a határáttörés 35. évfordulója alkalmából Sopronban találkozott hétfőn Frank-Walter Steinmeier német államfő és Sulyok Tamás köztársasági elnök. A két államfő részt vesz a sopronpusztai Páneurópai Piknik Emlékparkban tartott ünnepi megemlékezésen.  

Bódvai Ildikó

Fotó: Máthé Daniella

Ünnepi megemlékezés a Páneurópai Piknik Emlékparkban

A Páneurópai Piknik Emlékparkban rendezett délutáni ünnepségen az 1989. augusztus 19-én történt eseménysorra és a keletnémetek határáttörésére emlékeztek a megjelent érdeklődők, egykori szervezők, résztvevők és a nyári akadémia fiataljai. Megérkezésekor Frank-Walter Steinmeir és Sulyok Tamás virágcsokrot helyezett el a kopjafa előtt. Ezt követően Farkas Ciprián polgármester köszöntötte a jelenlévőket. 

- 1989. augusztus 19-e mindmáig fontos dátum városunk életében, amelyről évről évre megemlékezünk német barátaink körében. Egy olyan jelentős eseményről van szó, amely nem az idő előrehaladtával nyert értelmet, hanem már ott, abban a pillanatban érzékelhetővé vált annak sorsfordító hatása. Városunk számos polgára volt aktív szervezője, cselekvője az itt kibontakozó világtörténelmi jelentőséggel bíró eseményeknek - mondta a polgármester. Hozzátette, harmincöt évvel ezelőtt egy rab nép adott szabadságot egy másik rab népnek, hozzájárulva ezáltal a berlini fal leomlásához, majd Európa újraegyesítéséhez, ami Sopron évtizedes elzártságának és hányattatott sorsának is véget vetett. Nekünk, magyaroknak és németeknek, közös, európai ünnep a mai. Tisztelet a Páneurópai Piknik szervezőinek, tisztelet a bátor polgároknak - zárta Farkas Ciprián.

Sulyok Tamás: ne engedjünk újra szögesdrótokat emelni közénk!

- Ami harmincöt évvel ezelőtt itt történt, falakat bontott le és határokat nyitott meg. Embereket, családokat, nemzeteket hozott össze. Elnyűtt, hazug ideológiákat és rendszereket mállasztott szét - kezdte beszédét Sulyok Tamás köztársasági elnök. Hozzátette, örül, hogy a magyarok számára kiemelt időszakban, augusztus végén fogadhatjuk Németország elnökét. 

- Hogy mi köze van egy keresztény ünnepnek a Páneurópai Pikniknek és a magyar államalapításnak egymáshoz - tette fel a kérdést az államfő, amit azonnal meg is válaszolta: Európa. Pontosabban az európai egység - tette hozzá. 

Ha nem csupán földrajzi értelemben tekintünk Európára, akkor ugyanazon kulturális gyökérzettel rendelkező, azonos értékek mentén szerveződő szuverén nemzetek szabad közösségét láthatjuk. Ezen egység mellett tettek hitet a magyarok és európai barátaik harmincöt évvel ezelőtt, ezen a helyen

 - mondta. 

- A magyarokra jellemző bátor kiállás is kellett ahhoz, hogy a történelem eseményei végre jó irányba induljanak. Hogy emberek és családok sorsa változzon meg és népek kerüljenek közelebb egymáshoz, nemzetek élhessék meg újra természetes egységüket. Így függ össze európai egység és nemzeti szuverenitás. Ezekre a szempontokra ma is fontos figyelnünk. Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét ellátva ma minden magyar büszkén tekinthet a harmincöt évvel ezelőtti eseményre és az azóta bejárt útra - nyomatékosított a magyar államfő. 

Sulyok Tamás ezt követően mind a debreceni, mind a soproni szervezőknek és a város polgárainak köszönetet mondott azért, hogy életben tartják, hirdetik és méltó módon ápolják a magyar és az európai múlt kulcsfontosságú eseményének emlékét. 

- Az egymás közti falat áttörve és lebontva azóta egyre szorosabb gazdasági és politikai kapocs jött létre Németország és Magyarország között - emlékeztetett, majd úgy fogalmazott: 

Mi európaiak nem vagyunk egyformák, soha sem voltunk, de egymáshoz tartozásunkhoz nem fér kétség és ennek nincs is alternatívája. Tartsunk ki a Páneurópai Piknik szellemisége mellett és ne engedjünk se fizikai, se lelki szögesdrótokat emelni közénk!

Németország örökre hálás

Frank-Walter Steinmeier német államfő azzal kezdte beszédét, hogy felidézte, milyen lehetett a hangulat 1989. augusztus 19-én, amikor barátok, ismerősök békésen készülődtek a Páneurópai Piknikre. Ezt a békés pikniket terelték más mederbe a rendezvényen megjelent keletnémet állampolgárok, akik az útlevelüket és a bátorságukat is magukkal vitték. 

- Sok kicsi, sokra megy - idézte a magyar mondást és annak német megfelelőjét az államfő, utalva arra, hogy a kaput áttörő pár száz ember ereje és bátorsága mire képes. A piknik sikerét követően több ezer keletnémet felbátorodott és a szabad  világba menekült. Három hónappal később pedig leomlott a berlini fal és kezdetét vette Németország újraegyesítése. 

Frank-Walter Steinmeier arról is beszélt, hogy a hatvanas évektől a Balaton kedvelt helye volt mind a nyugatnémet, mind a keletnémet turistáknak. Nyaranta itt pihentek és találkoztak a vasfüggöny két oldalára került családtagok egymással. Magyarország más tekintetben is nyitott a szabadság és a demokrácia felé, hidat jelentett Kelet és Nyugat között.

Sopron az európai szolidaritás, szabadság és egység szimbóluma. A német egység elképzelhetetlen lett volna Magyarország szabadságszeretete nélkül. Ablakot nyitottak, amit soha nem fogunk elfelejteni és amiért örökre hálásak leszünk a magyaroknak 

- mondta elismerőleg a német államfő, hozzátéve, hogy a két országnak, ahogyan a múltban, úgy a jövőben is szüksége van egymásra. 

Magas László egykori szervező, a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány kuratóriumi elnöke mindkét államfőnek köszönetet mondott a méltató szavakért. Úgy fogalmazott, 1989 a csodák éve volt. Ennek része volt az Európát kettéválasztó vasfüggöny lebontása. 

- Meghirdettünk egy örömünnepet, egy pikniket, ahol mindenki vághatott magának egy darabkát a gyűlölt szögesdrót kerítésből. Terveztük, hogy kinyitunk egy negyven éve lezárt határkaput. Az ideérkező keletnémet fiatalok azonban az ünnepélyes nyitás időpontját nem tudták kivárni. Áttörték a kaput és szabadon átjutottak Ausztriába. Ez a tettük elindította és visszafordíthatatlanná tette a közép-kelet-európai változásokat - fogalmazott Magas László. 

A rendezvény résztvevői a program végén az emlékezés szalagjait kötötték a vasfüggöny emlékparkban lévő darabjára. Végezetül a Kis kece lányom feldolgozását hallhatta a közönség Snétberger Ferenc Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gitárművész előadásában.

Korábban írtuk:

Frank-Walter Steinmeier német államfő és Sulyok Tamás köztársasági elnök Sopronpusztán a Páneurópai Piknik Emlékparkban rendezett délutáni ünnepségen egy-egy virágcsokrot helyeztek el tiszteletük jeléül a kopjafa előtt.

 

Korábban írtuk:

Koszorúzással folytatódott a program Fertőrákoson

Az államfők koszorúkat helyeztek el az Örsi András szobrász által készített Kitelepítettek emlékművénél, amely az 1946-os kitelepítés és a háború áldozatainak emlékére készült. 

Az emlékműtől Sulyok Tamás és Frank-Walter Steinmeier elsétált, majd megtekintette az 1989-es emlékművet a Fő utcán, amelyet Peller Csaba szobrász készített 2003-ban. 

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Frank-Walter Steinmeier német államfőrészt vett a Magyar-Német Ifjúságért Egyesület és a Konrad Adenauer Alapítvány által szervezett nyári akadémia utolsó tematikus napján és díjátadóján is a Páneurópai Piknik és a határáttörés 35. évfordulóján a Liszt Ferenc Kulturális és Konferenciaközpontban, Sopronban.

Korábban írtuk:

A soproni plenáris tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón Sulyok Tamás köszöntötte a megjelenteket Sopronban.

- Több mint egy évezredes történelmi kapcsolatok fűzik össze nemzeteinket - mondta. Hozzátette, a múltban és a jelenben is kiemelt fontosságú a két állam egymáshoz való viszonya mind szövetséges, mind stratégiai szempontból. - Annak ellenére, hogy bizonyos kérdésekben véleménykülönbségek vannak kormányaink között, nekünk, államfőknek lehetőségünk van arra, hogy áthidaljuk ezeket. 

Biztos vagyok abban, hogy kapcsolatainkat nemcsak megőrizhetjük, de még szorosabbra is fűzhetjük. Igen jó alkalom erre a Páneurópai Piknik 35. évfordulója.

 Az európai történelem ezen sorsfordító eseménye a német egyesítés trójai falova. Érdemes emlékezni Helmut Kohl, a német egységet megvalósító korábbi kancellár Németország újraegyesítésének ünnepén tett kijelentésére. Ő azt mondta: 

Ne feledjük, hogy a Brandenburgi-kapu alatti föld magyar föld. A berlini fal lebontása Magyarországon kezdődött, a német újraegyesítés felé az első lépés a Páneurópai Pikniken történt.

 Hála és köszönet érte a piknik akkori bátor szervezőinek, lebonyolítóinak és résztvevőinek. Az ő példájuk okán azt gondolom, az együttműködésünk előremutató elemeire kell összpontosítanunk. Azokra, amik összekötnek bennünket - fogalmazott a magyar államfő.

A két politikus egyetértett abban, hogy fontos politikai és gazdasági partnerként tekint a két ország egymásra, a legtöbb európai ügyben egymás szövetségesei vagyunk. Sulyok Tamás hangsúlyozta, közös cél a baráti viszony megőrzése és a jó kapcsolatok erősítése. Az elmúlt évtizedekben a német nagyvállalatok a legaktívabb magyarországi befektetőcsoporttá váltak és folyamatosan bővítik tevékenységüket. A kapcsolatok erősítésében számítanak a két országban élő nemzetiségi csoportokra, a négyszáz testvértelepülési  és az iskolai partnerségi kapcsolatokra. A személyes kapcsolatokra jó példa a Magyar-Német Ifjúságért Egyesület és a Konrad Adenauer Alapítvány által szervezett, ma záruló nyári akadémia - tette hozzá Sulyok Tamás. 

- Nekünk magyarok sarkalatos kérdés a nemzeti identitásunk, a kultúránk, a hagyományaink, a nyelvünk és szuverenitásunk. A független nemzetállamok szövetségében hiszünk. Az Európáról alkotott különböző véleményeink azonban nem elválasztanak, hanem mindig összekötnek bennünket - mondta végezetül a magyar államfő. 

Frank-Walter Steinmeier, a Német Szövetségi Köztársaság elnöke úgy fogalmazott, Sopron különleges módon képviseli a két nép közötti mély barátságot. Az 1989-es Páneurópai Piknik a szó valódi értelmében megmozgatta a világot. A határkapu megnyitása az Európát kettéosztó vasfüggöny első repedésit jelentette. Ez egy olyan történelmi pillanat volt, amit aztán továbbiak követtek 1989. lélegzetelállító hónapjaiban. A pikniken több, mint hatszáz NDK-polgár használta ki a lehetőséget, hogy nyugatra meneküljön. A fal felépítése óta ez volt a legnagyobb menekülthullám, ezután pedig nem telt el három hónap, és leomlott a berlini fal. 

A német államfőt több honfitársa elkísérte azok közül, akik azon az augusztusi napon Sopronon keresztül menekültek a szabadságba. - A Páneurópai Piknik a német egység felé vezető út mérföldköve volt. Németország ezért mindig hálás lesz Magyarországnak - hangsúlyozta a német államfő. Hozzátette, nemcsak a német egység, hanem határok nélküli Európa megteremtésében is fontos szerepet játszott az esemény. - Szükség van a jelenben is az Európa iránti szenvedélyre. Sopron az én szememben sokkal több, mint egy emlékhely. Sopron az európai szolidaritás, a szabadság és az egység szimbóluma - mondta.

A német államfő hangsúlyozta, hogy az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként Magyarországnak nagy felelőssége van, különösen az orosz-ukrán háború tekintetében. 

Hozzátette: szeretné, hogy a piknik évfordulóján megerősödjenek közös európai értékeink. Meggyőződésének adott hangot, hogy a két országnak szüksége van egymásra, az Európai Unióra. 

Szólt arról is, hogy a jelenlegi geopolitikai kihívások során fontos, hogy az EU egysége és cselekvőképessége megmaradjon. Magyarország nagy felelősséget és szerepet visel abban, hogy erősítse az EU egységét, mert Európa erejének kulcsa az egységben van - fűzte hozzá. 

Frank-Walter Steinmeier elmondta, hogy a kétoldalú kapcsolatok erősítése érdekében Sulyok Tamással az eszmecserét októberben Krakkóban folytatják, emellett a magyar köztársasági elnököt meghívta Berlinbe is.

Korábban írtuk:

A Páneurópai Piknik és a határáttörés 35. évfordulója alkalmából Sopronban találkozott hétfőn Frank-Walter Steinmeier német államfő és Sulyok Tamás köztársasági elnök. A két államfő részt vesz a sopronpusztai Páneurópai Piknik Emlékparkban tartott ünnepi megemlékezésen. 

A soproni Fő téren fogadta hétfőn Sulyok Tamás köztársasági elnök német kollégáját, Walter Steinmeiert. A két államfő a városházán négyszemközti találkozón, majd plenáris megbeszélésen vett részt.

A fogadásra a soproni Erhardt Étterem és Panzió készítette a menüt, Erhardt Zoltán és csapata nem először főzött ilyen fontos eseményre. A városházi ebéd után a Magyar-Német Ifjúságért Egyesület és a Konrad Adenauer Alapítvány által szervezett nyári akadémia utolsó tematikus napján az esszéverseny díjátadó ünnepségére látogatnak el. Azt követően a két államfő Fertőrákoson megkoszorúzza a Kitelepítettek emlékművét.

A Páneurópai Piknik Emlékparkban rendezett délutáni ünnepségen az 1989. augusztus 19-én történt eseménysorra és a keletnémetek határáttörésére emlékeznek. Az eseményen ünnepi beszédek hangzanak el, majd Frank-Walter Steinmeir és Sulyok Tamás virágcsokrot helyeznek el a kopjafa előtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában