A Dunából vezetnék át a vizet

2024.06.08. 06:20

A Fertő-tó vízellátásának növelését tervezik az osztrákok

Az elmúlt hetek-hónapok esőzéseinek köszönhetően a Fertő-tó vízszintje a tavalyi száraz évhez képest jelentősen megemelkedett. Az Alsó-Ausztriából tervezett víz utánpótlási vonal tervezése azonban tovább formálódik. Hans Peter Doskozil, Burgenland kormányzója ezt csütörtökön jelentette be.

Kisalföld.hu

Forrás: burgenland.orf.at

Kötelezettségvállalást akar aláírni Alsó-Ausztriával és a szövetségi kormánnyal Hans Peter Doskozil Burgenland kormányzója az őszi nemzeti tanácsi választások előtt. Ezt követően kötné meg a részletes szerződéseket a Fertő vízutánpótlása ügyében. Idén ideálisak a körülmények a tónál, csak nyolc centiméter hiányzik a sokéves átlagból. A kormányzó szerint azonban nem dőlhetünk hátra, lesznek még szárazabb évek is - számolt be a tervekről a burgenland.orf.at

A kormányzó szerint nem szabad megvárni, hogy a tó kiszáradjon, a Dunából egy csatornán Alsó-Ausztrián keresztül lehetne Észak-Burgenlandba vezetni a vizet. Folyamatban vannak a megbeszélések a Földművelésügyi Minisztériummal és a szomszédos tartománnyal. A részletes szerződéseket azonban valószínűleg csak a nemzeti tanácsi választások után lehet majd aláírni az új szövetségi kormánnyal – vázolta a tervet Burgenland kormányzója. Az eredetileg tervezett magyarországi vízpótlás most lekerült az asztalról.

Doskozil megjegyezte, hogy az ország pozitív dolgokat is tanult a tavalyi alacsony vízállás problémáiból. Tavaly ősz óta 60 ezer köbméter iszapot távolítottak el a tóból, és a csatornákban hat kilométernyi bekötő- és tűzvédelmi utat tisztítottak meg. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában