Élete a tanítás

2 órája

Ilona néni nyolcvan éve kapott tanítói diplomát

A győri Széchenyi-egyetem Apáczai karának történetében első alkalommal adhattak át Zafír-diplomát: Friedler Ferenc Gyuláné, született Szigligeti Ilona 80 éve vehette át oklevelét. A nyugdíjas tanító 99 éves lesz novemberben. Sárszentmiklóson él, egészen öt hónappal ezelőttig jó egészségnek örvendett, azóta azonban állapota sokat romlott, így lapunknak lánya, Molnár Andrea mesélte el majdnem száz év történetét.

Gyurina Zsolt

Friedler Ferenc Gyuláné, született Szigligeti Ilona 99 éve Gyömörén született, 80 éve kapott tanítói diplomát

Szigligeti Ilona Gyömörén született, méghozzá 1925. november 7-én - később sokat viccelődött vele, hogy a szovjet forradalom elvette tőle a születésnapját. Édesapja gazdatiszt volt, egy Tata melletti birtokon nőtt fel a család. Nővérével és bátyjával teljes szabadságban töltötte az első éveket, idilli gyermekkorban - amelynek véget vetett az édesapa korai halála. Egy fel nem ismert vakbélgyulladás végzett a családfővel, az orvosok késlekedtek, a mentő pedig nem ért be időben a beteggel a győri kórházba. Lelkileg nagyon megviselte édesapja halála, akit Győrben temettek el, sírját gyermekei, unokái a mai napig rendszeresen látogatják. 

Legendás hivatásszeretet

 

Éles ész és szorgalom

A magára maradt család nehéz helyzetbe került: édesanyjuk a három gyermeket Sárbogárdra, illetve annak Sárszentmiklós településrészére költöztette, a szintén gazdatiszt nagypapához. Szigligeti Ilona ott kezdett el iskolába járni. Lánya, Molnár Andrea elmondása szerint Ilona éles eszű, nagyon jó és szorgalmas tanuló volt, mintha bizonyítani akart volna a megváltozott helyzetben. A székesfehérvári tanítóképzőben végzett 1944-ben. Ez később megszűnt, jogutódja a győri intézmény lett. Szigligeti Ilonának a nagyvárosi iskolában eleinte nem volt könnyű dolga, magas volt a követelmény, apácák is tanítottak, volt zongoraóra, a faluról érkezett diáknak össze kellett szednie magát. 

 

Menekülés a háború elől, hazatérés

A diploma átvétele után a következő fontos esemény Ilona életében a világháború érkezte volt, amikor a közeledő front elől a család egy lovasszekéren egyre nyugatabbra menekült, végül Bajorországban kötött ki. Itt két évet töltöttek, ahol a legidősebb testvér megházasodott és letelepedett, Ilona nővérével és édesanyjával azonban a honvágy által űzve hazajött az ismeretlenbe. A határon már meglepetés érte őket, az időközben kommunistává vált Magyarország gyanakvóan fogadta őket: három napig faggatás után végül megbízhatónak nyilvánították őket. A Sárszentmiklósra visszakerülő, rossz anyagi körülmények közé kerülő családot a kommunizmus nem segítette: a beszolgáltatás korszakában nekik nem volt földjük, amelyet termeszthettek volna, így azt is a szerény fizetésekből kellett kiváltani. 

Kísérletek és hivatásszeretet

Szigligeti Ilona a sárszentmiklósi általános iskolában helyezkedett el, ott tanított negyven éven át. Férjével, egyben kollégájával ott találkozott, egyetlen lányuk 36 éves korában született. Friedler Ferenc Gyuláné később elvégezte a tanárképző főiskolát is, matematikát és kémiát oktatott. Híres volt arról, mennyire szerette a diákokat, a hivatását. A kémiát színes kísérletek sorával szerettette meg, minden nap hosszú délutánokat töltött a szertárban, a másnapi kísérletek előkészületével.

Azért lett kiváló tanító, mert sokat követelt tanítványaitól, de csak annyit, amennyit magától is elvárt volna. Nagyon emberséges, soha egyetlen gyermeket sem alázott meg. A gyengébb képességű tanulókkal külön foglalkozott, melléjük ült, úgy zárkóztatta fel őket

  - emlékezett lánya, Molnár Andrea. - Konzervatív nézeteket vall, ebből abban a korban volt hátránya. Ezzel együtt bekapcsolódott az úttörő mozgalomba, mert meglátta a lehetőségek arra, hogy foglalkozhasson a gyerekekkel a tanítás után. Tanítványait, olykor ötvenet is a Balatonnál táboroztatott, bejárta velük az országot. Élete a tanítás, még öt éve is korrepetált, méghozzá óránként alig ötszáz forintért, csupán azért, mert szereti a hivatását - foglalta össze majdnem száz évet Ilona néni lánya.

Dr. Pongrácz Attila, a győri Apáczai-kar dékánja augusztus 23-án Sárbogárdon, a Sárszentmiklósi Általános Iskolában adta át a zafír emlékdiplomát. Az ünnepelt tanítónő nyolcvan éve diplomázott a Székesfehérvári Ferenc József Nőnevelő Intézet Római Katolikus Népiskolai Tanítóképző Intézetben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában