WorldSkills Lyon 2024

2 órája

Épületasztalos olimpikon: a világ hetedik legjobbja lett a magyar fiú

A Roth-technikum két diákja képviselte Magyarországot a WorldSkills Lyon 2024 világversenyen. Eszlinger Mátyás kiválósági érmet szerzett, a 7. legjobb épületasztalos lett a világon, Mihálicz Martin pedig a 17. legjobb bútorasztalos címet tudhatja magáénak.

Bódvai Ildikó

A szakmák olimpiájának nevezett világversenyt szeptember 10-15 között rendezték meg Lyonban. A versenyen 69 ország 1382 fiatal szakembere mérette meg tudását 59 versenyszámban. A magyar csapat 21 szakmában indított versenyzőket, köztük a Kisalföldi ASzC Roth Gyula Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium két diákját. Magyarország tizedik helyen végzett az éremtáblán. 

worldSkills
 

Eszlinger Mátyás épületasztalos kategóriában versenyzett, a szakértője Babanecz Csaba volt, Mihálicz Martin pedig a bútorasztalosok között indult, az ő szakértője Galambos Tibor volt. 

Nagy öröm számunkra, hogy végig kísérhettük diákjaink versenyszereplését. Láthattuk, hogyan küzdenek meg a világ legjobb fiatal szakembereivel. A versenyzőknek négy nap alatt 22 óra állt rendelkezésükre, hogy a kiadott feladatot a legjobb tudásuk szerint elkészítsék

 - mondta elégedetten Viasz-Kádi Tibor, a fiúk gyakorlati oktatója, tanműhely-vezető. Hozzátette, megérte a rengeteg pluszmunka, amit a gyerekek felkészítésére fordított. Mindkét fiúval egyénileg foglalkozott, hogy még szebben, még pontosabban tudják elkészíteni az adott feladatot. 

- Mindkét fiú jó kézügyességgel rendelkezik. Jól használják a szerszámokat és szépen munkálják meg a fát, ami a családi háttérnek is köszönhető - tette hozzá a gyakorlati oktató, aki azt is elárulta, hogy rengeteg pluszt jelent a szakmai fejlődésben egy ilyen versenyre való felkészülés. Olyan tudást sajátítanak el a fiatalok, amivel a legkeresettebb szakemberek közé kerülnek.

Eszlinger Mátyásnak egy íves kialakítású ajtót kellett készítenie.

Élveztem a versenyt és örülök a sikernek. Gyorsan kellett dolgozni, ugyanakkor szépen és pontosan is. Úgy kellett kalkulálni, hogy jó legyen a minőség és az időkeretbe is beférjek. Voltak meglepetések a feladatban, olyan elemek, amit még soha nem csináltam, de mindent sikerült megoldani 

- mondta a bakonyszentlászlói fiatal szakember, akinek édesapja és bátyja adta át a fa szeretetét.  A kiválósági éremmel kvalifikálta magát a jövő évi dániai Európa bajnokságra.

Mihálicz Martin egy előszobaszekrényt készített.

Ez a munka jelentősen eltért attól, amire előzetesen készültünk. Ettől függetlenül nem ijedtem meg, megoldandó feladatként tekintettem rá. Nagy odafigyelést igényelt az intarzia, a szerkezeti kötések és az íves alkatrészek kialakítása 

- mondta a Roth-technikum végzőse. Azt is elárulta, a Soproni Egyetemen fog továbbtanulni, később pedig egyedi bútorok készítésével szeretne foglalkozni. Ehhez részben adottak a feltételek, hiszen a családnak Peresztegen asztalos műhelye van, ahol testvérével együtt már most besegítenek a munkába.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában