Kiadják-e a társai?

2 órája

Mi történne Magyar Péterrel a mentelmi joga nélkül?

Ha az Európai Parlament felfüggesztené a Tisza Párt elnökének mentelmi jogát, a politikus kihallgatható lenne, és gyanúsítottként eljárás indulhatna vele szemben – ismertette a Magyar Nemzetnek nyilatkozva ifj. Lomnici Zoltán, megjegyezve, hogy minden akár hónapokig, fél évig vagy akár tovább. Azonban a korábbi eseteket vizsgálva azt láthatjuk, hogy az EP baloldali-liberális többsége a hozzájuk tartozó képviselőket szinte sosem adja ki a hatóságoknak. A jogász úgy véli, az Európai Néppárt 188 képviselője valószínűleg a magyar politikus mentelmi jogának felfüggesztése ellen szavaz majd.

MW

Magyar Péter egy budapesti tüntetésen 2024 szeptemberében

Forrás: Origo

Fotó: Polyák Attila

Pénteken Polt Péter legfőbb ügyész az Európai Parlamenthez fordult, hogy a testület függessze fel Magyar Péter mentelmi jogát, mivel a politikus lopással gyanúsítható. Az ügyészség lépése a Tisza Párt júniusi diszkóbotrányának következménye: Magyar ittasan balhézott az Ötkert nevű belvárosi szórakozóhelyen. A politikus randalírozott, szóváltásba keveredett egy őt videózó férfival, elvette telefonját, amelyet később a Dunába dobott. A hatóságok innen búvárok segítségével emelték ki az eszközt – emlékeztet a példátlan esetre cikkében a Magyar Nemzet.

Amennyiben Magyar Péter mentelmi jogát kiadja az EP, a politikus a bíróság elé kerülhet, ám az nem egyértelmű, a testület miként dönt majd.

Mi várhat Magyarra?

– A büntetőeljárásról szóló törvény alapján mentelmi joggal rendelkező képviselő esetében nyomozni lehet, csak gyanúsítottként nem hallgatható ki az illető – válaszolta a Magyar Nemzet kérdésére ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány tudományos igazgatója.

A szakértő kiemelte: a brüsszeli gyakorlat szerint a globalista fősodorral egyetértőket szinte soha nem adják ki a hatóságoknak, a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló eljárás pedig rendkívül hosszas, végső soron nem jogi, hanem politikai alapon, egy politikai testület, az EP hozza meg a döntést a felfüggesztés tárgyában. A jogi szakbizottság ugyan ajánlást tesz az EP-nek, de a véleményük semmilyen kötőerővel nem bír, az jogi értelemben irreleváns az EP számára. – Az Európai Néppárt (EPP) 188 képviselője szinte biztos, hogy a mentelmi jog felfüggesztése ellen fog szavazni – emelte ki ifj. Lomnici Zoltán.

Az alkotmányjogász hangsúlyozta, hogy amennyiben a mentelmi jog felfüggesztésére nem kerül sor, abban az esetben az ügyészség nem emelhet vádat az érintettel szemben. Ha azonban felfüggesztik a mentelmi jogát, le lehet folytatni a büntetőeljárást.

Donáth Anna egyszer már megúszta

Miközben a magyar parlamentben régóta kialakult szabályok vannak a mentelmi jog kiadására, és így előre lehet tudni, hogy a honatyák megszavazzák-e a kérést, Brüsszelben nem ilyen tiszták a játékszabályok, és sokszor politikai döntés születik. Ezt mutatja a Momentum Mozgalom korábbi EP-képviselőjének, Donáth Annának az esete is.

Polt Péter 2023 decemberében fordult az Európai Parlamenthez azzal kéréssel, hogy függesszék fel Donáth Anna és Gurmai Zita MSZP-s politikus mentelmi jogát, mivel az ügyészség csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt indítana eljárást ellenük. Az EP jogi bizottsága egyhangú állásfoglalásban utasította el a kérést.

A legfőbb ügyész kérésének előzménye, hogy 2022 februárjában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi főigazgatósága különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult büntetőügyben házkutatást hajtott végre az Iványi Gábor által fémjelzett Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai székházánál. Az ügyészség akkori közleménye szerint a politikusok a pénzügyőröket jogszerű eljárásukban erőszakkal akadályozták, és az erőszakos cselekményüket akkor hagyták abba, amikor megérkeztek a rendőrök.

Az ügyben azóta kihallgatták Donáth Annát és Gurmai Zitát is, mivel EP-mandátumuk lejárt.

Donáth mentelmi jogát egy másik, kisebb súlyú ügyben 2023 márciusában egyébként felfüggesztette a brüsszeli testület: ekkor a kecskeméti bíróság előtt volt rágalmazási ügye.

A Európai Parlament képviselőinek biztosított mentelmi jogot és a Donáth Annáéhoz hasonló más európai parlamenti eseteket, köztük a korrupciós botrányba keveredő Eva Kaili görög szocialista képviselő vagy a bűnszervezetben, bűnsegédként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés kísérletével gyanúsított Ilaria Salis ügyét is ismertető teljes cikket IDE KATTINTVA tudja elolvasni.

Menczer Tamás: Magyar Péter megegyezett Manfred Weberrel a mentelmi jogáról

Az ügyben a közösségi oldalára feltöltött videóban megszólal Menczer Tamás is. A Fidesz kommunikációs igazgatója ebben arra emlékeztetett, hogy Magyar Péter a Tisza Párt európai parlamenti képviselőjelöltjeként még a mentelmi jog eltörlésével kampányolt, most viszont mögé bújik. Az ellenzéki politikus akkor többször is így fogalmazott: „És eltöröljük a mentelmi jogot természetesen. Semmi értelme.” „A mentelmi jogot meg fogjuk szüntetni, ezt már több helyen mondtam.” Menczer Tamás hozzátette: Magyar Péter megegyezett Manfred Weberrel, az Európai Néppárt képviselőcsoportjának frakcióvezetőjével, hogy nem adják ki a hatóságoknak a soraikban ülő magyar politikust.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában