A gép iránytűje még mindig működik

2023.10.16. 20:06

Mentőakció a Balatonnál - Felszínen a Győrben gyártott Messerschmitt fegyverzete - videók

A szakemberek kiemelték a Balatonba zuhant magyar Messerschmitt 109 típusú vadászrepülőgép fegyverzetének egy darabját a tóból és vízre került egy újabb mozgatható ponton-munkaállomás is - közölte a Honvédelem.hu.

Kisalföld.hu

A most megtalált fegyvert természetesen még iszapréteg fedte, ám a tűzszerészi vizsgálat megállapította: biztonságosan szállítható a partszakasz lekerített részére, ahol aztán újabb, alapos vizsgálat várt rá. Fotó: Kálmánfi Gábor (Honvédelem.hu)

A búvárok megtalálták és a felszínre hozták a gép fegyverzetének egy részét. Magó Károly zászlós, a kiemelés hadtörténeti örökségvédelmi felelőse természetesen azonnal naszádra szállt, hogy tűzszerész szakember felügyelete mellett vizsgálja meg az újabb értékes leletet.

„Emellett folytatjuk a meder tisztítását is. Kiderült, hogy sokkal több üledék rakódott le a géproncsra, mint amire számítottunk. Az elsődleges feladatunk most az, hogy a roncs környékét letakarítsuk és persze magát a roncsot is. A kiemeléshez ugyanis fel kell tudnunk mérni, hogy pontosan mekkora a roncsdarab. Egyébként a tisztítás minden fázisában szonárral mérjük fel a medret, így ellenőrizzük a roncs állapotát” – nyilatkozta a zászlós.

A mentőakció újabb fejleménye, hogy a kilőtt vadászgép iránytűje a mai napig pontosan működik. Emellett roncs darabjai közül előkerült a motor egyik darabja, rajta vörössel pedig a gép oldalszámának egy része látható - adta hírül szintén a Honvédelem.hu.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában