Hagyomány és modernitás

2023.02.24. 13:57

Kiállítás nyílt a fertődi Porpáczy-technikumban - Emlékezetes pillanatok a Magyarság Háza életéből - galéria

Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója nyitotta meg a Szemelvények a Magyarság Háza életéből című kiállítást a fertődi Porpáczy-technikumban. A hagyományainkat bemutató tárlat május 31-ig tekinthető meg, utána Bécsben mutatkozik be.

Bódvai Ildikó

A megnyitón a fiatalok megtekintették és ki is próbálhatták az interaktív kiállítás tárgyait. Fotó: Szalay Károly

Színvonalas, tartalmas napot tölthettek a Soproni SZC Porpáczy Aladár Technikum és Kollégiumban azok a fiatalok, akik csütörtökön részt vettek az interaktív kiállítás megnyitóján. 

A kiállítást Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója nyitotta meg. Mint elmondta, a tárlat 2021-ben jött létre, akkor lett a Magyarság Háza tíz éves. Úgy döntöttek, ebből az alkalomból nem csak néhány tárgyat állítanak ki, hanem a fiatalok számára is érdekes szemelvényeket, emlékezetes pillanatokat gyűjtenek össze a ház életéből.  2014 óta nem csak a Kárpát-medencében, hanem szerte a világban, a diaszpóra magyar közösségeiben szervezik programjaikat. Ezt a kiállítást, ami korábban járt például Madéfalván és Temesváron, innen Bécsbe viszik tovább.

Évezredek során kiérlelt és XXI. századi teljesítményeket mutatnak be. Sok egyéb között népzene, alternatív muzsika, néptánc, színház, film, rendhagyó óra, irodalmi előadás, gasztronómia szerepelnek a programkínálatukban. Mindezek esszenciáját villantja fel az érdeklődő közönségnek ez a kiállítás, amit hagyomány és modernitás jellemez. Magyaroknak és nem magyaroknak egyaránt. Csibi Krisztina úgy fogalmazott: Mindegy hol élünk a világban, a szívünkben magyaroknak kell maradni.

Wellner Andrea, a Porpáczy-technikum igazgatója örömét fejezte ki, hogy otthont adhatnak a különleges tárlatnak. Az interaktív kiállítás május 31-ig a turisztikai képzésben tanuló diákok közreműködésével szerdai és csütörtöki napokon 9, 11 és 13 órai kezdettel ingyenesen megtekinthető. Az igazgató invitálta a környező települések iskolásait, egyesületeit, alapítványait, hogy előzetes regisztrációt követően nézzék meg a kiállítást.

A megnyitón a porpáczys diákok néptánc- és népdal előadásait követően a résztvevő fiatalok megtekintették és ki is próbálhatták az interaktív kiállítás tárgyait. A Magyar Tüzér Egyesület jóvoltából egy rendhagyó történelemórán is részt vettek. A programok végeztével a meghívottakat kóstoló várta az iskola diákjai által készített finomságokból.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában