Győrsövényházi kálvária

3 órája

Hétmillió forintot csalt el az ügyfelektől a győrsövényházi postavezető

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 35 éves nővel szemben, aki postavezetőként több mint 7 millió forintot csalt el a győrsövényházi ügyfelektől.

Simon Roberta

Tavaly számoltunk be róla, hogy Győrsövényházán bezár a posta és csak mobilpostákon keresztül vagy Lébénybe utazva tudják intézni ügyeiket a falubeliek.

 

Később az is kiderült, hogy közel 50 fő 100 millió forintot követel, ugyanis a megtakarításaik eltűntek. Nyomozás indult az ügyben, azóta az ügyészség átvette, és vádemelési javaslatával átadta a Győri Járásbíróságnak.

Kihasználta vezetői pozícióját

A vádirat szerint a 35 éves nő 2016-tól dolgozott a postánál, 2021-től pedig Győrsövényháza postavezetője volt. Vezetőként feladata volt a Magyar Államkincstár értékpapír számlák nyitása, adatok módosítása és ügyletek végrehajtása az ügyfelek részére.

A vádlott 2022 év végén anyagi gondokkal küzdött, ezért úgy döntött, hogy az ügyfeleket megkárosítva jut pénzhez. Ezért két ügyfél esetén úgy módosította az adatokat, hogy az ügyfelek ne kapjanak értesítést a hozam kifizetéséről, két ügyfél esetén valótlanul rögzítette az elektronikus rendszerben az ügyfelek nyilatkozatait, egy ügyfél pedig eleve nem kért értesítést.

Megtérültek a károk

Ezután a nő belépett a rendszerbe, tájékozódott, hogy az adott ügyfeleknek mennyi hozamot fizetnének ki. Valótlan vételi- és kifizetési nyilatkozatokat tett, a szükséges aláírásokat pedig meghamisította, így a hozam egy részét a valótlan kifizetési nyilatkozatok alapján felvette.

A terhelt ezzel a módszerrel öt ügyfélnek összesen több mint 7 millió forintos kárt okozott.

A Magyar Posta Zrt. a cselekmény kiderülése után a sértettek számláján az eredeti állapotot helyreállította. Mindenkinek megtérült a kárja.

A vádlott ezután tavaly év végéig a Magyar Posta Zrt. részére megtérítette a kárt.

7 millióért 7 év börtön?

Az ügyészség a nőt 5 rendbeli minősített információs rendszer felhasználásával elkövetett csalással és hamis magánokirat felhasználásának elkövetésével vádolta meg. Összesen ezért akár hét és fél év szabadságvesztés is kiszabható. Az ügyészség indítványozta, hogy a vádlottat a bíróság tiltsa el minden pénzügyi vezetői tisztségviselői feladattól.

Az érdemi döntést az ügyben várhatóan a Győr Járásbíróság fogja meghozni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában