19 neves személyiség

1 órája

Okos parcellakövet avattak a magyaróvári temetőben - fotók

A Nemzeti Sírkert részeként 19 védett nyughely található a magyaróvári temetőben, és ezt szerdától okos parcellakő és tábla is jelzi. Az eseményen dr. Masch Antalnak, az óvári akadémia leghosszabb ideig regnáló igazgatójának a sírhelyét is felavatták.

Mészely Réka

A Nemzeti Sírkert része

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) információs parcellakövekkel jelöli meg az ország azon temetőit, amelyekben a Nemzeti Sírkert részeként védett sírok találhatók. Az első jelölőkövet 2022-ben Keszthelyen helyezték el, s mára hatvannégy helyszínen található. Mostantól a magyaróvári temető bejáratánál is egy információs parcellakövet találunk, rajta egy QR-kóddal, amely az intézet honlapjára mutat. Ezen keresztül megismerhetjük a temető védett sírjait és a benne nyugvó személyek életrajzait is. Emellett egy információs térkép segít a védett sírok temetőn belüli pontos elhelyezkedésében. 

Az avató ünnepségen Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a parcellakő ugyan kicsi, jelentősége annál nagyobb, ugyanis legnagyobbjainkat jelöli:

 Azokat a személyeket, akik a maguk szakterületén nagyot alkottak, olyan tetteket vittek véghez, amiket nekünk, az utókornak érdemes megismernünk, magunkévá tennünk. A jelzőoszlopok azt jelzik, olyan személyek nyugszanak ezen a temetkezési helyen, akik a nemzet történelmében kiemelkedőt alkottak, akik mindannyiunknak példát mutatnak hősiességből, hazaszeretetből, elhivatottságból, kitartásból és szakmai alázatból.

– Az ebben a temetőben nyugvó világháborús honvédek és '56-os mártírok azt tanítják nekünk, hogy szabadságunk az életünknél is fontosabb értékünk. Az itt nyugvó gazdászok arra inspirálnak minket, hogy a földet, amin élünk, hasznosan és tisztelettel használjuk – fogalmazott Móczár Gábor.

6300 sír, 700 temetőben

A főigazgató hozzátette: jelenleg a Nemzeti Sírkert mintegy 6300 sírt foglal magába közel 700 temetkezési helyen. Reményeik szerint valamennyi bejáratánál lesz hasonló parcellakő és temetőtérkép. A Nemzeti Sírkert egy olyan védettségi kategória az országhatáron belül található sírhelyek számára, amelyekben a nemzet leginkább megbecsült személyei nyugszanak. A védettségről a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság dönt. 

Iváncsics János mosonmagyaróvári alpolgármester arra mutatott rá, hogy 

19 név került fel a táblára, közülük 12 köthető a magyaróvári akadémiához, mely a város egy fontos identitáspontja. 

Az elöljáró köszönetet mondott a VÜF-nek a terület rendezésért, továbbá a kutatómunkáért, mely során a megkérdőjelezhetetlen életutakat bejáró személyekről információkhoz juthatunk, emlékezhetünk.

Különleges oktatók voltak

Az esemény keretében avatták fel az óvári kar és a város életében az egyik legpáratlanabb oktatói, igazgatói és orvosi életúttal bíró dr. Masch Antal jelképes sírhelyét és Karkovány Ákos, az akadémia jeles tanárának felújított síremlékét. Az Óvári Gazdászok Szövetsége elnöke, Kovács-Csomor Zsolt ismertette dr. Masch Antal életútját: az Alma Mater egykori tanára és leghosszabb ideig regnáló igazgatója 44 éven át szolgálta a magyaróvári tanintézetet, ebből negyed évszázadot igazgatóként, 11 évet igazgatóhelyettesként. Emellett humán-, majd állatorvosként, oktatóként is szolgált, könyvet írt. Hetvenöt éves korában, 1884. augusztus 27-én hunyt el. A magyaróvári temetőben a jelenlegi új sírhelye helyén egy aprócska tábla jelezte az intézmény fénykorszakának megalapozója nyughelyét, ugyanis Masch Antal kriptája az 1950-es években ismeretlen körülmények között egy másik család tulajdonába került. E méltatlan állapotok rendezésére a szövetség emlékbizottságot hozott létre tavaly, s tevékenységüknek köszönhetően készülhetett el a szimbolikus síremlék. 

Büszkék vagyunk a múltra, de legalább ennyire a jelenünkre is

 – vette át a szót dr. Tóth Tamás, az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar dékánja, hangsúlyozva:

 „Óvári Gazdásznak lenni nem szakma, hanem egy életre szóló hivatás”. 

– A példaképek fontosak, identitást, erőt adnak mindannyiunk számára – vélekedett az egykori gazdász, Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője, kiemelve annak fontosságát, hogy elődeinkre méltóképpen emlékezzünk, megadjuk számukra a tisztességet. Hangsúlyozta még az akadémia szerepét Mosonmagyaróvár és az egész Kárpát-medence agráriuma életében. 

A parcellakő után  dr. Masch Antal jelképes sírhelyét és Karkovány Ákos felújított sírhelyét  Bősze Gábor diakónus szentelte fel. A nap folyamán még emlékülést is tartottak Masch Antal előtt tisztelegve.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában