Díszközgyűlés

2 órája

Az utolsó közgyűlés a ciklusban - Elismeréseket adtak a megye kiválóságainak - fotók

Győr-Moson-Sopron Vármegye Önkormányzata utolsó közgyűlését tartotta ebben a ciklusban szerdán délelőtt a győri rendezvényközpontjában. A Helyi Önkormányzatok Napja alkalmából tartott díszközgyűlésen Németh Zoltán, a közgyűlés elnöke értékelte az elmúlt 10 év munkájáról, majd átadták a vármegye legrangosabb kitüntetéseit is.

Németh Zoltán, a közgyűlés elnöke értékelte az elmúlt 10 év munkáját.
Fotó: Csapó Balázs

A Győr-Moson-Sopron Vármegye díszpolgára Kék Szalag Kitüntető címet dr. Mester László ügyvéd, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Területi Választási Bizottság elnöke kapta. 

Dr. Mester László a Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karának jogász szakán szerezte meg diplomáját 1981-ben. 1981-ben jogi előadóként kezdett el dolgozni a Győri Kossuth Mezőgazdasági Termelőszövetkezetnél, majd 1986-tól a Győr és Környéke Vízmű Vállalatnál volt jogi és igazgatási osztályvezető, ezt követően 1989-től a 124. számú Jogtanácsosi Munkaközösségnél dolgozott jogtanácsosi munkakörben. Ügyvédi-jogtanácsosi jogi szakvizsgáját 1983-ban tette le. Feleségével 1991-ben alapították meg a Dr. Mester & Társa Ügyvédi Irodát, ahol a mai napig irodavezető ügyvédként dolgozik. Ma már lánya is vele dolgozik az irodában ügyvédként.

Közel 30 éve tevékenyen részt vesz a választások lebonyolításában a Győri Helyi Választási Bizottság bizottság elnökeként, majd 2014-től a mai napig a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Területi Választási Bizottság elnöke. Hobbija a kertészkedés, a kerékpározás, golfozás, síelés és az utazás.

A Győr-Moson-Sopron Vármegye díszpolgára Kék Szalag Kitüntető címet dr. Mester László ügyvéd, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Területi Választási Bizottság elnöke kapta.
Fotó: CSAPO BALAZS

A vármegye önkormányzata közgyűlésének döntése alapján ez évben olyan személyek vehették át az elismeréseket, akik a oktatás, valamint a művészetek területén, továbbá a szociális és gyermekvédelmi munkájukkal és a gazdasági tevékenységükkel sok-sok éve kiváló eredményeket értek el szakmájukban, ezzel hozzájárultak a vármegyénkben élő emberek magasabb életminőségéhez. 

Péterfy Sándor-díjat kapott Varga Józsefné dr. Horváth Mária nyugalmazott egyetemi docens.

Varga Józsefné dr. Horváth Mária életútja példaértékű mindazok számára, akik a gyermek- és ifjúkorúak nevelésére és tanítására vállalkoznak. Az általános iskolától a gimnáziumon át a főiskolai-egyetemi katedráig tudós tanárként tudományos igényességgel tanított. Dokumentált kutatómunkája, mely könyv alakban is megjelent, a szülőföldjén, a Rábaközben és a Győrben élők múltban és jelenben választott személynevei vizsgálatára irányult, egyúttal a PhD fokozat megszerzését is eredményezte számára. Pályája első szakaszában, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karán több szakirányú továbbképzési szak képzési és kimeneti követelményeit állította össze és koordinálta, egyúttal elindította a Szent Kinga Szabadegyetemet. 

Oktatási dékánhelyettesként elősegítette a tanítóképzési, gyógypedagógiai programok korszerűsítését. 2016 és 2022 között a nyugdíj mellett a Brenner János Hittudományi Főiskolán látott el szakigazgatói feladatokat.

Közel száz, különböző szakmai folyóiratban megjelent tanulmánya döntő részben a fiatalok hitéleti alapon történő nevelésmódszertani kérdéseit vizsgálja.

Péterfy Sándor-díjat kapott Varga Józsefné dr. Horváth Mária nyugalmazott egyetemi docens.
Fotó: Csapó Balázs

A vármegye önkormányzatának közgyűlése dr. Batthyány-Strattmann László-díjat adományozott Radányi Zoltánnénak, a Mosonmagyaróvár Egyesített Bölcsődék Intézménye vezetőjének.

Radányi Zoltánné Mosonmagyaróváron született. Középfokú végzettséget Győrben az Egészségügyi Szakközépiskolában szerzett ápoló, általános asszisztens szakon. A kisgyermekek iránti szeretete vezérelte a gondozónői pálya felé és első munkahelye a MOFÉM-telepi Bölcsőde volt. Szorgalmas munkája, elhivatottsága vitte előre a ranglétrán, gondozónő, csoportvezető gondozónő, később a bölcsőde szakmai vezető-helyettese lett. Tizenegy évig vezette a mosonmagyaróvári Napsugár Bölcsődét, majd 2018-tól annak bölcsődei szaktanácsadója lett. Közben megszerezte a csecsemő- és kisgyermekneveléssel foglalkozó szakemberek számára szervezett főiskolai szintű felsőfokú szakirányú végzettséget. Munkája elismeréseként 2005-ben és 2020-ban a Szociális Munka Napja alkalmából elismerő oklevéllel jutalmazták 

2021-ben megbízást kapott a Mosonmagyaróvári Egyesített Bölcsődék Intézménye vezetésére. Megbízatását elismerést kiváltó szakmai tudással, nagy tapasztalattal, de egyúttal a hivatás iránti alázattal végzi.

A vármegye önkormányzatának közgyűlése dr. Batthyány-Strattmann László-díjat adományozott Radányi Zoltánnénak, a Mosonmagyaróvár Egyesített Bölcsődék Intézménye vezetőjének.
Fotó: Csapó Balázs

 

A vármegye önkormányzatának közgyűlése Kormos István-díjat adományozott Kovács Alajos fafaragónak, a népművészet mesterének.

Kovács Alajos Hegykőn született, háromgenerációs ács család gyermekeként. Győrben a Hild József Építőipari Szakközépiskolában szerzett építésztechnikusi oklevelet. Kezdetben az Országos Műemlékfelügyelőség kőszobrász-restaurátor részlegénél dolgozott, majd 1989-ig a Fertőszéplaki Falumúzeum vezetője volt. A mai napig szellemi szabadfoglalkozású népi iparművész.

Alkotó munkássága előterébe került a láda, ez a nagy múltú bútordarab, amellyel népi kultúránk elfeledett színfoltját szeretné a mai fiatalok élete részévé tenni. Vallja, hogy a mai kor eszközhasználatával újraéljük a népművészeti és kézműves tárgyalkotások hagyományait, szellemi értékeit és technikai tapasztalatait. Feldolgozta és a mai napig készíti a Kárpát-medencében fellelhető összes ládatípust. Széles látókörű mesterember, aki a pásztorfaragásoktól a hétköznapi használati tárgyakon, a bútorkészítésen, szakrális templombelsőkön, restaurálásokon túl a népi építészet valamennyi fát érintő elemével, különösen a homlokzatokkal és kapukkal is foglalkozik.

Hivatásának és egyben kötelességének tartja, hogy mindazt az értéket, amit őseink a Kárpát-medencében ránk hagytak, örökségéhez hűen ápolja és átadja az ifjabb generációnak. 

A vármegye önkormányzatának közgyűlése Kormos István-díjat adományozott Kovács Alajos fafaragónak, a népművészet mesterének.
Fotó: Csapó Balázs

A vármegye önkormányzatának közgyűlése a Meller Ignác-díjat Greiner Bio-One Hungary Kft.-nek adományozta.

A Greiner Bio-One Hungary Kft. vérvételi és labortechnikai eszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkozó mosonmagyaróvári székhelyű cég, a Greiner Bio-One nemzetközi cégcsoport tagja. A vállalkozás már több mint 25 éve működik Mosonmagyaróváron. Számos társadalmi, egészségügyi és sporteseményt támogatott Mosonmagyaróvár és a tágabban vett Szigetköz térségében. Névadója például a térség egyik legnagyobb szabadidős- és tömegsport rendezvényének, a Volutának, valamint támogatja a Szigetköz Natúrpark Egyesület tevékenységét is. A cég filozófiáján túl ezek a tevékenységek Balogh Lászlóhoz, a cég ügyvezetőjéhez kapcsolódnak, aki a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara munkájában is aktív szerepet vállal. Példa értékű, hogy egy nemzetközi cég mennyire fontosnak tartja a helyi és térségi kezdeményezéseket.

A Kft. 2007 óta igazi lokálpatriótaként támogatja a térség jótékonysági, civil és a Szigetközt egészében felvállaló szervezeteinek tevékenységét, sőt azok munkájában részt is vállal. A cég Mosonmagyaróváron Mecénás Díjban részesült.

A vármegye önkormányzatának közgyűlése a Meller Ignác-díjat Greiner Bio-One Hungary Kft.-nek adományozta. A díjat Balogh László ügyvezető vette át.
Fotó: Csapó Balázs

A kitüntetettek nevében dr. Mester László köszönte meg a közgyűlés elismerését.

– Több mint négy évtizedes munkámat igyekeztem a legjobb képességeim szerint végezni és eszembe sem jutott ezért köszönetet várni. Megtisztelő számomra ez az elismerés. A vármegye szolgálatában sok emberrel dolgoztam együtt ezalatt a pár évtized alatt. A sikereink nem egyedül születnek, hanem közösségi összefogásból, közös munkából. Éppen ezért ez a díj nem csak a személyes eredményeimet tükrözi, hanem mindazok erőfeszítéseit, akikkel együtt dolgoztam – szögezte le dr. Mester László.

Olyan személyek vehették át az elismeréseket, akik a oktatás, valamint a művészetek területén, továbbá a szociális és gyermekvédelmi munkájukkal és a gazdasági tevékenységükkel sok-sok éve kiváló eredményeket értek el szakmájukban.
Fotó: Csapó Balázs

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában