Férfi kézilabda

2 órája

ETO – Nem száll el a sikerektől az újonc győri csapat

Remek rajtot vett az élvonalba tíz év után visszajutott győri férfi kézilabdacsapat, mely az első három meccsét megnyerte az NB I-ben. A kezdésről és a célokról beszélgettünk Kilvinger Bálinttal, az ETO University Handball Team vezetőedzőjével.

Szabó Gábor

A szakember reméli, sokszor ünnepelhetnek győzelmet a szurkolókkal.

Fotó: Mekli Zoltán/ETO University

– Három meccs három győzelem. Újoncként, igaz, megerősített kerettel is bravúrnak tekinthető ez a rajt. Számított a hat pontra? – kérdeztük az ETO szakvezetőjét. 

ETO
Kilvinger Bálint eddig mindhárom NB I-es meccsen győzelemre vezette az ETO-t.
Fotó: Mekli Zoltán/ETO University

– Ilyenre nem lehet számítani – mondta Kilvinger Bálint. – Természetesen azért néztük a sorsolást, ami nem volt kedvezőtlen a számunkra, de nagy bátorságra vallott volna, ha hat ponttal tervezünk ezekre a meccsekre. Tizenkét játékos érkezett a nyáron hozzánk, közülük az egyik húzóemberünk, Dean Bombac az olimpián járt, majd kisebb sérüléssel tért vissza, így igazán még nem is nagyon tudott úgy edzeni a csapattal a szezonnyitó előtt, amire egy átalakuló csapatnál szükség lenne. Ennek ellenére azt gondolom, jól elkaptuk a fonalat, de nem szállunk el az eddigi sikerektől.

– Rögtön az első meccs katartikus fordítást hozott. Ez adott lökést a másik két találkozóra?

– Egyértelműen igen, a Budakalász ellen ott a meccs hevében nem is éreztem, hogy egész pontosan mi történt. Nyilván a hatgólos hátrányra emlékeztem, de az nem volt meg, csak utólag, mikor visszanéztem az eredmény alakulását, hogy az utolsó hét és fél percet nyertük meg hét-nullára, ezzel együtt pedig a meccset is hoztuk. Régóta edzősködöm, de ilyenre nem nagyon emlékszem.

A mai kézilabdában azért el lehet tüntetni nagyobb különbséget is viszonylag rövid idő alatt, de hogy ez a legvégén történjen, és így, nos, az szerintem nem gyakran fordul elő.

Természetesen nagyon boldogok voltunk, de aztán ugyanúgy készültünk a továbbiakban, mint előtte. Ez a jövőben is így lesz.

Nem fogalmazott meg konkrét helyezést célként az ETO vezetése

– A szezon előtt hányadik helyet célozták meg?  

– Konkrét helyezésben nem gondolkodtunk, ahogyan most sem tesszük. Talán elcsépeltnek és közhelyesnek hangzik, de tényleg mindig csak a következő meccsre koncentrálunk.

Aki figyelemmel követi a férfibajnokságot, az láthatja, hogy rendkívül kiegyensúlyozott a Veszprém és a Szeged mögött a mezőny. Sok meccsen a napi forma dönt éppen, így könnyen lehetnek körbeverések. Hogy pontosan melyik pozícióhoz mennyi pont kell, megjósolhatatlan.

Az tény, sok évi tapasztalat, hogy azért azokra a csapatokra, melyek ősszel jobban szerepelnek, azokra könnyebb – szigorúan idézőjelben – tavasz várhat. Talán a megnyugtatóbb helyzet miatt kisebb a nyomás, valamivel több a hibázási lehetőség. Persze hullámvölgy, ne adja ég, egy sérülés bármikor jöhet, ami felboríthatja az erőviszonyokat. Éppen ezért tervezünk mi mindig csak eggyel előre, a soron következő mérkőzésre. Elvégre megnyerni mindig csak az adott meccset tudjuk, hogy hetekkel, hónapokkal később mi lesz, senki nem tudja előre.

– Szombaton a Gyöngyös érkezik Győrbe, meglehet a negyedik siker?

– Természetesen ez a cél, de ne feledjük rutinos csapatról van szó, az edzőjük már tavaly óta építi őket. A gyöngyösiek szereplése is igazolja egyébként a bajnokság kiegyenlítettségét, hiszen legutóbb legyőzték azt a Komlót, mely megverte Fradit. Abban azért bízunk, hogy a hazai pálya mellettünk szól. Örömmel látjuk, hogy egyre többen jönnek ki a meccseinkre, fantasztikus a hangulat. Azon leszünk, hogy minél többször ünnepeljünk együtt győzelmet lelkes drukkereinkkel.

– Mit jelent az ETO-nak Dean Bombac személye?

– Nagyon sokat, hiszen világklasszis játékosról beszélünk. A klubvezetést dicséri, hogy olyan hátteret teremtett, ami lehetővé tette egy ilyen kaliberű játékos leigazolását. Mint már említettem, Deki még nem edzett annyit velünk, nem alakultak még ki azok a páros kapcsolatok, melyek még jobbá tehetik az ő és a csapat teljesítményét. Viszont a képességeiről mindent elmond, hogy így is kulcsszereplő volt az eddigi sikerekben. Összességében a keretről elmondható, hogy ideális az egyvelege, hiszen a rutinos játékosok mellett vannak fiatalabbak és az igazán fiatalok is, akikkel külön is dolgozunk, hogy folyamatos legyen a fejlődésük. Az NB I/B és az NB I között ugyanis hatalmas az ugrás, fizikálisan és sebességben is más szint, de a tehetségeinkben megvan minden ahhoz, hogy fokozatosan beleerősődve az élvonalba megállják a helyüket a legmagasabb osztályban is. Az eredményesség mellett ez is a feladatunk.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában