Bíróság előtt

2020.11.09. 11:09

A papi otthonról bontotta a rézlemezt a férfi Győrben – Fotó

A nyáron a  Káptalandombon található győri egyházmegyei papi otthon esővíz-elvezető párkányát akarta ellopni egy férfi. A rendőrség az elkövetőt elfogta. A gyanúsított elismerte a bűncselekmény elkövetését.

kisalfold.hu

20200728 Győr Színesfém tolvajok Győrben, A Káptalan dombról folyamatosan ellopják az ereszcsatornákat. Képen: a gondnok, az arcát nem vállalta a képhez. Fotó: Huszár Gábor HG Kisalföld

Forrás: Kisalföld archív

Fotó: Huszár Gábor

Egy győri egyházi épület réz vízelvezető lemezét bontotta egy pajszerrel a férfi, mikor azt az egyik alkalmazott észrevette és fotózni kezdte.

Az egyházmegyei ingatlant idén nyáron felújították, ezért volt felállványozva. A férfi erre mászott fel azért, ellopja a réz vízelvezető lemezt az épületről. Egy járókelő vette észre a férfit, aki egy pajszerrel bontotta az épületről a réz lemezt. A járókelő becsengetett az épületbe, mire kijött egy alkalmazott, és az állvány alól fotót is készített a tolvajról.

Fotó: Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség

Az elkövető 45.000 forint kárt okozott a rézlemez lefeszítésével és összehajtogatásával. Végül üres kézzel távozott a helyszínről. Lopás kísérlete miatt vele szemben két év szabadságvesztés is kiszabható – közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség

Az ügyben a nyomozást a Győri Rendőrkapitányság folytatta le, érdemi döntést pedig várhatóan a Győri Járásbíróság fog hozni.

A Káptalan domb épületeiről rendszeresen lopják a színesfémet Győrben. Fotó: Kisalföld archív/Huszár Gábor

A közelmúlt színesfém lopásai

Korábban a Kisalföld is beszámolt róla, hogy a színesfémek, különösen a vörösréz nagyon népszerű a tolvajok körében, mivel a hulladékanyag-telepeken jó árat fizetnek értük. A tetteseket sem a műemlékek, sem a kamerák nem tartják vissza a bűncselekménytől. A győri székesegyház oldalán a tizennégy restaurált vörösréz ereszcsatornából csak egyetlenegy ép. A térfigyelő és az éjszakai portaszolgálat ellenére a Hotel Konferencia esőelvezetőit is elvitték.

Megkerestük a győri önkormányzat belvárosi képviselőjét, Takács Krisztiánt, akitől megtudtuk: a Széchenyi téri bencés templomnál is előfordult hasonló károkozás.

A megyei rendőr-főkapitányságtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy több, egyházi ingatlanokat érintő színesfémlopással kapcsolatos eljárás van folyamatban, elemzik a kamerafelvételeket. Emellett ellenőrzik a színesfém-átvevőhelyeket és kiemelt figyelmet fordítanak az érintett területekre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában