Kitüntetés

2 órája

Rangos elismerést kapott Bezenye – Fotók

A Nemzeti Művelődési Intézet javaslatára rangos elismerést kapott a településen folyó kulturális munkáért Bezenye. A kulturális kitüntetést az idősek napi rendezvény keretében adták át.

Mészely Réka

Az elmúlt öt évben hatalmas fejlődésnek indult Bezenye kulturális élete. Ezt a munkát a napokban el is ismerték: az idősek napi rendezvény keretében Áldozó István, a Magyar Nemzeti Levéltár Győr-Moson-Sopron Megyei Győri Levéltárának igazgatóhelyettese adta át a Nemzeti Művelődési Intézet javaslatára a kitüntetést. 

Elismerés a kulturális tevékenységért.
Elismerés a kulturális tevékenységért.
Fotó: Kerekes István

– A külső felújítások, eszközbeszerzések kiváló körülményeket biztosítanak a kulturális rendezvények lebonyolításához. Rengeteg programot rendeztünk kicsiknek, nagyoknak, felnőtteknek, időseknek egyaránt. Legfontosabb célunk a horvátság ápolása, a horvát nyelv és a település horvát hagyományai- nak megőrzése, illetve a nemzetiségi érdekek legmagasabb szinten való képviselete, mely mind hozzájárul a kulturális örökség védelméhez és tovább- örökítéséhez. Ennek egyik ékes bizonyítéka, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet javaslatára, a győri levéltár képviseletében Áldozó István osztályvezető az idősek napi rendezvényünkön adta át a rangos elismerést községünknek – emelte ki érdeklődésünkre Márkus Erika bezenyei polgármester. 

Mint elmondta, a civil közösségeken túl az egyházzal is sikerült szoros kapcsolatot kialakítaniuk, mely tovább erősítette a helyi kulturális életet. A horvát kultúra ápolásaként rengeteg bál, illetve koncert is megvalósult az elmúlt években. Az egyik legnagyobb büszkeség a település vezetősége számára a tájház felújítása, a Jorgován énekkar újraéledése és a tamburazenekar aktív részvétele a közösségi életben. 

A fentieken túl számos rendezvényt szerveztek Bezenyén, mint például a Déryné-színház előadás-sorozatát, filharmóniai és gyermekszínházi előadásokat, táncházat, falunapokat, illetve búcsúi programokat. Számos neves előadóművész látogatott el a településre. Mind az önkormányzat, mind a nemzetiségi önkormányzat támogatja a megkezdett, fejlődő kulturális utat. 

Az elismerés az egész falu érdeme és büszkesége is egyben

 – tette hozzá a faluvezető. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában