Munkáért önállóság

2 órája

Önállósodna a legtöbb egyetemista - Közel 80 százalékuk dolgozik a tanulás mellett - Szavazás

Nem mennének a fővárosba a munkáért a Győr-Moson-Sopron vármegyében dolgozó friss diplomások. Még akkor sem, ha jobb állást kínálnának nekik – derült ki az Oktatási Hivatal felméréséből. A fiatalok többsége már az egyetemi évek alatt elkezd dolgozni.

Mint oly sokan, Molnár Csenge is munkát vállal egyetemi évei alatt.

Fotó: Molcsányi Máté

Az fiatalok 78 százaléka dolgozik az egyetemi évei alatt, derül ki az Oktatási Hivatal 2023-mas kutatásából. 71 százalékuk tud olyan állást találni ami, teljesen- vagy részben kapcsolódik a tanulmányaihoz. Utána jártunk, hogy térségünk két egyetemén tanuló fiatalok mennyire lelkesedésből és mennyire kényszerből választják a munkába állást.

Szakmai tapasztalatszerzés diákmunkával

– Évek óta azt tapasztaljuk, hogy az egyetemisták száma szorgalmi időszakban megemelkedik, a nyár folyamán pedig visszaesik. A fiatalok azokat a munkákat preferálják, ahol szakmai gyakorlatra tehetnek szert vagy a nyelvtudásukat tudják kamatoztatni – mondta el Lacziné Csóka Judit a Pannon-Work Iskolaszövetkezet győri kirendeltségének vezetője. – Szívesen választanak gyakornoki, adminisztratív, irodai feladatok, valamint a hostess és könnyű fizikai ajánlataink közül. 

A Pannon-Work-nél, Győr-Moson-Sopron vármegyében átlagosan 1000-1500 felsőoktatásban tanuló diák vállal munkát egy szemeszterben.

– A többség heti 20 óra teljesítést már össze tud egyeztetni a tanulmányaival, de előfordul olyan is, hogy akár 40 órát is dolgoznak egy héten. Az egyetemisták körében előnyt élveznek a rugalmas munkaidővel meghirdetett munkáink. Legtöbben a végzettséghez kötött garantált bérminimum bruttó 1874 Forint óradíjat jelölik meg kiindulási pontnak. De minél magasabb az órabér, annál kelendőbb egy-egy munka. 

Ön dolgozott tanulás mellett?

Részmunkaidő vagy rugalmas munkavégzés

A Széchenyi István Egyetemen megkérdeztünk néhány fiatalt, hogy ők vállalnak e munkát. A kép elég vegyes, vannak akik csak a tanulmányaikra koncentrálnak mások függetlenedni szeretnének.

– Főleg a tapasztalatszerzés a cél és persze az, hogy önállóbb legyek. A munkám kapcsolódik a szakmámhoz, de nem volt egyszerű a keresés, mivel a legtöbb helyen teljes állásba keresnek embert én viszont csak részmunkaidős pozíciót tudok vállalni – mondta el Szubi Eszter.

Szubi Eszter részmunkaidőben olyan munkát talált ami a tanulmányaihoz is kapcsolódik.
Szubi Eszter részmunkaidőben olyan munkát talált, ami a tanulmányaihoz is kapcsolódik.
Fotó: Krizsan Csaba

Dudás Máté amellett hogy hallgató az egyetem rendezvényin fotósként is tevékenykedik.

– A fotózás a szenvedélyem és a jövőbeli terveimhez is kapcsolódik. Már az egyetem kezdetén az autó- és motorsport csapatnak fotóztam majd kaptam egy lehetőséget. Nagyon jó mert itt van helyben, ráadásul az egyetem nagyon segítőkész így könnyebben tudom az óráimhoz igazítani a munkát. A szakma szeretete mellett pedig az is nagyban motivál, hogy így a suli mellett is tudok kicsit függetlenebb lenni.

Dudás Máténak hobbija is egyben a fotózás. Az egyetemen dolgozik, ami azért is jó, mert  így könnyebb tudja az óráihoz igazítani a munkát.
Dudás Máténak hobbija is egyben a fotózás. Az egyetemen dolgozik, ami azért is jó, mert  így könnyebb tudja az óráihoz igazítani a munkát.
Fotó: Krizsan Csaba

Gyári munka vagy babysitterkedés

Kozma Liza, a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógia Karának másodéves óvodapedagógus hallgatója, Szombathelyen egy gyárban dolgozik az iskola mellett. Noha a gyári munka kemény fizikai kihívásokkal jár, Liza ezt az ösztöndíj kiegészítése érdekében vállalja. Amikor ideje engedi nemcsak év közben dolgozik, hanem nyáron is.

- Tudom, furcsán hangzik, hogy Sopronból Szombathelyre járok dolgozni, de már az egyetem előtt is dolgoztam itt és nagyon jól éreztem magam, ezért sem váltottam. Persze már elgondolkodtam azon, hogy Sopronban keressek munkát, főleg olyat, amely közel áll ahhoz, amit tanulok. Szeretek a gyerekekkel foglalkozni, ezért szívesen vállalnék babysitterkedést is, ha lesz rá lehetőség. Azt gondolom ebben a munkában kamatoztathatnám igazán az egyetemen megszerzett tudást a tapasztalatszerzés mellett. 

Szerzők: Dániel Viktória, Varga Henrietta

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában