Finom ételekkel versenyeztek

2 órája

Káposztafesztivál Győrújfalun: rotyogtak az ínyenc szaftos finomságok – Fotók, videó

Vecsésről mindenkinek automatikusan a káposzta jut az eszébe. Lehet, hogy ezentúl már Győrújfaluról is. Szombaton rendezték meg a káposztafesztivált a Manó Tanyán. Hagyományteremtő céllal gyűltek össze az ínyenc ételek kedvelői, akik nemcsak megmutatták, hogyan készítik el az igazán finom hagyományos székelykáposztát, a töltött káposztát, vagy éppen a párolt káposztát, hanem versenybe is szálltak egymással.

Ollári Gergely

A Győrújfalui Káposztafesztivál helyszínén már reggel nagy volt a sürgés-forgás. A főzőverseny nem véletlenül kezdődött korán, a Manó Tanyán kipakoló igazán rutinos szakácsok is pontosan tudták: a jó káposztához, és a finom ebédhez idő kell.

Káposztafesztivál Győrújfalun – rotyogtak az ínyenc szaftos finomságok. A Győrújfalui Nyugdíjas Klub csapata extra finom étellel készült, a babos-káposztával.
Káposztafesztivál Győrújfalun – rotyogtak az ínyenc szaftos finomságok. A Győrújfalui Nyugdíjas Klub csapata extra finom étellel készült, a babos-káposztával. 
Fotó: Molcsányi Máté

Elsőként a Győrújfalui Nyugdíjas Klub csapatához léptünk oda, akik szép számmal vettek részt a közösségi programon. Mint mondják: extra finom étellel készültek, a babos-káposztával.

Nem csak finom, hanem nagyon kiadós étellel neveztünk be a versenybe. A kondérban a káposzta mellett fő a füstölt csánk, a házi kolbász, és később a fejtett bab is. A helyi savanyított káposztában már minden bent volt: a bors, az erős paprika, a fokhagyma, a babérlevél. Már egyre többen tesznek bele egy kis birset is. A település nem először rendez káposztafesztivált, és hagyománya is van a káposztának, hiszen sokan nem tudják, de annak idején a község határában működött egy káposzta savanyító üzem is 

– fogalmazott lapunknak Balassáné Kati.

Káposztafesztivál – mutatjuk a legfinomabb ételeket!

Egy másik csapat a hagyományos székelykáposztával nevezett a főzőversenybe, a készítői pedig számos fortéllyal érkeztek a kondér mellé, és szívük-lelkük mellett titkos hozzávalókat is tettek a káposzta mellé. Mellettük a Sakéta csapat is ínycsiklandó finomsággal készült. A fazék alján székelykáposzta, tetején pedig levelekbe töltött, darált pulykahússal készült káposzta gondoskodott a jó illatokról.

  • Extra, ínyenc finomságok 
  • Szórakoztató programok 
  • Izgalmas főzőverseny csapatoknak

Jász Zsuzsanna krumpligombócot készített párolt káposztával, amit anyósának titkos receptje ihletett.
– Rengetegszer készítek otthon is, mert nagyon szeretik a gyerekek. A krumplit úgy kell elkészíteni mint a szilvás gombócot, a jól ízesített párolt káposzta pedig kiválóan illik hozzá. Mielőtt párolt káposztát csinálok, mindig megnézem előtte a fejet, hogy jó erős, és kemény legyen. Ha még friss is, ínycsiklandozó étel készíthető belőle – mesélte.

Jász Zsuzsanna krumpligombócot készített párolt káposztával, amit anyósának titkos receptje ihletett.
Jász Zsuzsanna krumpligombócot készített párolt káposztával, amit anyósának titkos receptje ihletett.
Fotó: Molcsányi Máté

Nem sokkal messzebb újabb finomság készül, a Csallóközből eredő mátyusföldi káposzta. Különlegessége, hogy sertés-pörköltalappal kezdik el készíteni, de kerül bele kolbász, sonka, az ízét pedig a borókabogyó határozza meg. A jól kimosott savanyú káposzta kerül aztán utoljára a kondérba, majd mikor összeérnek az ízek, kész is a kiváló étel.

A főzőverseny mellett káposztakupa vetélkedő is várta a látogatókat, majd szórakoztató programok, koncertek tették felejthetetlenné a hagyományteremtő céllal megrendezett Győrújfalui Káposztafesztivált.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában