Augusztus 14.

2024.08.14. 11:16

Erről írtunk 10, 20 és 25 éve - Lövöldözés, csodatojás és olimpia Athénban

Felidézzük miről írtunk a Kisalföld napilapban több évtizeddel ezelőtt ezen a napon. Athénban pont 20 évvel ezelőtt kezdődött el az olimpia, de egy családi vita is ekkor torkollott lövöldözésbe. A napfogyatkozás miatt pedig egy nagyon különleges tojást tojt Győrladaméron az egyik tyúk, amit csak csodatojásként emlegettek.

Simon Roberta

10 éve - Légpisztollyal lövöldözött

Légpisztollyal fenyegette meg barátnője édesapját, majd három lövést adott le a férfi lábai elé egy 27 éves győri férfi Bősárkányban. Minderről a megyei rendőr-főkapitányság ügyeletére érkezett bejelentés. A konfliktus egy családi vita hevében alakult ki. A helyi körzeti megbízottak rövid idő alatt felkutatták a környékről távozó gyanúsítottat, majd a Csornai Rendőrkapitányságra előállították. A férfi ruházatából egy CO-patronnal töltött gázos légpisztoly került elő, amit a rendőrség lefoglalt. A gyanúsított tettét beismerte, a történteket a régóta húzódó családi veszekedésesekkel magyarázta. 

20 éve Athénban volt az olimpia.

20 éve - Athénban ég az olimpiai láng

Megnyitották a XXVIII. nyári olimpiai játékokat az athéni Olimpiai Stadionban. A magyar csapat zászlaját Kovács Antal, Barcelona aranyérmes dzsúdósa vitte. Az olimpiai lángot Nikosz Kaklamanakisz görög vitorlázó gyújtotta meg. Telt ház, 52 ezer néző, több ezer akkreditált újságíró és fotós, valamint hivatalos vendég jelenlétében kezdődtek meg a játékok. A ceremónia több részből állt: a nyitó- és a zárószakaszban az antik, illetve a modern világot idéző műsor szórakoztatta a nézőket, s ezek között került sor a hagyományos sportolói bevonulásra. A magyar küldöttség a 202 nemzet csapatának sorában - a görög ábécé alapján — 141.-ként lépett be a létesítménybe. A nézőtéren magas rangú politikusok foglaltak helyet. Az ünnepséget világszerte közel négymilliárdan tekintették meg televízión. 

A bizonyos csodatojás a napfogyatkozástól lett más.

25 éve - Győrladaméri csodatojás

Ha a győrladaméri asszony azon a napon nem nézi a tévét, akkor ebből a tojásból is rántotta vagy sütemény lett volna, ahogy a többiből. A körülmények furcsa alakulásának köszönhetően azonban ezúttal a szekrényében lévő vitrinbe került az, amit a napfogyatkozás után pár órával egy tyúk kipottyantott. A különlegességet létrehozó állattal sajnos nem találkozhattunk, mivel ottlétünkkor éppen azt tette, amit máskor, vagyis gazdája szerint félrevonult kotlani. Az először csupán kissé laposnak tűnő tojást Németh Istvánné találta meg és a héj színéből arra következtetett, hogy azt tíz tyúkja közül az egyetlen fehér tollú tojta. 

Természetesen párjával együtt már akkor észrevették a szokásostól eltérő formát, a napfogyatkozást viszont csak a tévéműsor után kezdték okolni. Mivel ők még ilyet nem láttak, beküldték a „csodatojást” az önkormányzati hivatalba. Innen kapta a Kisalföld a telefonhívást, mert Kettinger János polgármester szerint az égi nász kétséget kizáróan befolyásolta a szárnyasok viselkedését és élettani folyamatait. Mégis meglepő lenne, hogy a sokak által megcsodált eseménynek a megjelenítését a madarak vállalták volna magukra. A tojáshéj falán kör mentén kezdődő „lángocskák” megörökítése után a talány még megmaradt, így a csodában kétkedve próbáltunk az üggyel kapcsolatban több információt megtudni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában