A jövő orvosai

2 órája

A soproni líceum tanulói Pécsett mutatták meg tudásukat a sürgősségi helyzetekből

A III. Potathlon versenyen az induló 93 csapatból 18 jutott be a döntőbe, köztük a líceumi Krízis Kapitányok. A dobogóig meneteltek.

Kisalföld.hu

A Pécsi Orvostanhallgatók Egyesülete szervezte a versenyt, aminek idén a sürgősségi helyzetek álltak a középpontjában. A témához segédanyagot is biztosítottak a szervezők. A Líceum erős csapattal állt ki: Ávár Aliz (12. B), Forró Martin, Nyitrai Csenge és Vas Franciska (mindhárman 12. A-sok) Győre Henriette tanárnővel utaztak Pécsre.

Berzsenyi
A dobogós csapat: Vas Franciska, Forró Martin, Nyitrai Csenge, Ávár Aliz Fotó: Berzsenyi-gimnázium

A Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium beszámolója szerint, az online fordulóból továbbjutók a döntőben, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán találkoztak. Akadályversenyhez hasonlóan, több állomást végigjárva kellett számot adnia a csapatoknak a tanultakról, többek között az anafilaxiás sokkról, a tüdőgyulladások típusairól, szokatlan baleseti eredetű sérülésekről. A feladatok többsége nehéz volt, nagyon gyors reakciót igényelt, ám a Krízis Kapitányok megállták helyüket a megmérettetésben. 

A versenyzők és kísérőik a feladatok mellett betekintést nyerhettek az orvosi képzés területeibe is: végeztek reflexvizsgálatokat, vérnyomást mértek pumpás vérnyomásmérővel, amit fonendoszkóppal együtt lehetett csak használni. Meglátogatták az Igazságügyi Orvostani Intézetet, ahol bepillanthattak abba, hogy egy bűnügyi helyszínen talált nyomokból mit és hogyan lehet kikövetkeztetni. Megismerkedtek egy mentőautó felszerelésével, a mentők munkájával, illetve az elsősegélynyújtás fontosságával és menetével. 

A líceumi csapat tagjai évek óta tudatosan készülnek arra, hogy tanulmányaikat az érettségi után a versenyhelyszínt biztosító karon folytassák. Az idei felkészülés, majd a részvétel tovább erősítette bennük ezt az elhatározást. A sok tanulás, a befektetett energia és idő, valamint a Pécsre, majd a hazafelé vezető hosszú út mérlege a siker: a csapat ugyanis remek eredménnyel, a 3. helyen zárta a színvonalas versenyt. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában