Közlekedés az autópályán

2 órája

Új KRESZ – megengedőbb, de szigorúbb is lenne a közlekedőkkel?

Az autópályán az új szabályokkal nőhet a sebességkorlát bizonyos szakaszokon. Az új KRESZ azonban a követési távolságot szigorúbban venné.

Kisalföld.hu

Hamarosan elérkezhet az új KRESZ bevezetése, akár jövő tavasszal életbe léphetnek a mindenkit érintő változások. Ennek egyik eleme, hogy a sebességkorlátok is kitolódhatnak az utakon – számolt be róla a KEMMA, a vezess.hu cikke alapján. Ez leginkább a sztrádákon közlekedőket érinti majd, de az autópályák tekintetében még egy fontos KRESZ-változást is bevezetnének. És mivel vármegyénken megy keresztül az M1-es autópálya, ez minden bizonnyal sok gépjárművezetőt érint térségünkben.

Új KRESZ – A most érvényben lévő követési távolság szabályát másodperces szabályozással fogják kiegészíteni.
Új KRESZ – A most érvényben lévő követési távolság szabályát másodperces szabályozással fogják kiegészíteni.
Fotó: MW Archívum

Új KRESZ – két másodperces szabály

Mint írják: ha megemelik a sebességkorlátokat, akkor a reakcióidőt is szabályozni kell. Alapvető dolog, hogy minél nagyobb sebességgel haladunk, annál hosszabb idő, amire az autónkkal úgy tudunk reagálni, hogy elkerüljük a balesetveszélyes szituációkat. A most érvényben lévő követési távolság szabályát másodperces szabályozással fogják kiegészíteni. A tervek szerint az autópályákon kötelező lesz 2 másodperces távolságban követni az előttünk közlekedőt.

Például: 130 kilométer/órás sebességnél a két másodperc nagyjából 72,2 métert jelent. De nem csak az autópályákon, az egyéb utakon is javaslat van a követési távolságra, itt egy másodpercben határoznák meg.

 

Érdekel a KRESZ? Teszteld tudásod! Portálunkon számos KRESZ-tesztet találsz, mindegyikre tudod a megfejtést? 

Foglalkoztunk már a kanyarodó főutakkal, valamint háromágú, egyenrangú kereszteződéssel is, de azt is tesztelhetted, hogy tudnád-e alkalmazni a jobbkéz-szabályt!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában