In memoriam

2 órája

A sortűzre emlékeztek Mosonmagyaróváron: lélekben ma is itt vannak hőseink - Fotók

A sortüzet soha nem fogom elfelejteni, és a megemlékezésekkor még inkább fájóan előjönnek az emlékképek – avatott be Gábor Józsefné az 1956. október 26-ai mosonmagyaróvári sortűz egyik utolsó túlélője, aki a Lajta-parti város huszadik századának legvéresebb napján maradandóan megsérült, és bátyja karnyújtásnyira vesztette életét – sokakkal együtt – az egykori határőrlaktanyánál.

Mészely Réka

Fotó: Molcsányi Máté

Mosonmagyaróvár 68 évvel ezelőtt bekövetkezett tragédiájára, a sortűzre emlékeztek szombaton városszerte, koszorúkat helyezve el a hősök emléktáblájánál. A szörnyű pillanatokat a kórháznál Gábor Józsefné, az ’56-os egyesület elnöke elevenítette fel, s idézte meg számunkra is. 

Mosonmagyaróvár, sortűz, 1956, megemlékezés
Mosonmagyaróváron 1956. október 26-án gyilkos sortűz fogadta a forradalmi tömeget, akik el akarták foglalni a határőrlaktanyát A mai napig nem tudni, hány áldozata volt a golyózápornak.
Fotó: Molcsányi Máté

A sortűz borzalmai

Mosonmagyaróváron már csak ketten vagyunk, akik túlélték ezt a borzalmat

 – fogalmazott Ági néni, aki 16 éves korában élte meg az ’56-os forradalmat, a sortüzet pedig az első sorból. 

Mindkét lába megsérült, szeme előtt lőtték halálra szeretett bátyját, az akkor 31 éves fiatalembert.

– Sebesülésemmel a győri kórházba vittek, szüleim tizenkilenc napig nem is tudtak rólam. Sokáig nem lehetett az akkor történtekről sem beszélni. Ahányszor a laktanyához kijövünk, mindig előjönnek a fájó emlékek. Szívesen megyek iskolákba is beszélni az akkor átéltekről, hogy a mai fiatalok is megtudják, mi történt akkor – fejtette ki érdeklődésünkre Gábor Józsefné, aki arról is beszámolt, hogy a visszaemlékezésekből egy tizenhat órás hanganyag készült, s reménye szerint ez hamarosan egy kiadványban is napvilágot lát. 

Halljuk sikolyaikat

A magyaróvári temetőből a Gyári úton keresztül vonultak a megemlékezők a Gyásztérre – a hatvannyolc évvel ezelőtti eseményekhez hasonlóan. 

A kegyeleti megemlékezésen Rákay Philip producer emlékeztetett a lélekben köztünk élő hősökre, ötvenhat mártírjaira. 

68 éve már, de lélekben ma is itt vannak velünk a hőseink, mindannyian. Halljuk a sikolyaikat, látjuk a testükkel a gyengébbet védelmezőket, összerezzenünk a jéghideg fegyverropogástól, s döbbenten nézzük a vértől ázott kövezetet ma is 

– hangsúlyozta Rákay Philip, aki szerint a hősöktől erőt, bátorságot, összekapaszkodást tanulhatunk.

– Emlékezünk az áldozatokra, a külföldre kényszerített honfitársakra, a kettétört életekre, az elhurcoltakra, a kivégzettekre és mindazokra, akik úgymond "kalandvágyból" itthon maradtak, s végigcsinálták a hazugság szocialista rendszerének léleknyomorító korszakát – húzta alá a szónok. 

Nemzeti pantheonunk legnagyobbjai között

Rákay Philip még kiemelte: "Október 23-a az igazság, a hazaszeretet, a bátorság, s a nemzeti összefogás napja – a Mansfeld Péterek, Szabó bácsik, Angyal Istvánok, Tóth Ilonkák és Wittner Máriák ünnepe. A sortüzek fekete napjai és november 4-e pedig a hazaárulás, a gyilkos kommunista fondorlat és a kegyetlen túlerő szimbólumai Kádárral, Apróval, Münnich-hel, Biszkuval és a többi gazemberrel."

"A forradalom és a szabadságharc hősei, áldozatai a nemzeti pantheonunk legnagyobbjai közé kerültek" –  Rákay Philip.

Az áldozatokért, túlélőkért Farkas Ervin evangélikus lelkész mondott imát, s a Piarista Gimnázium diákjai fájóan megható előadásban hozták el napjaikba a történelmet.

A megemlékezés koszorúzással zárult. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában