Megelevenedett 1956 Győrben

2 órája

Az '56-os forradalom egyik utolsó túlélője tartott rendhagyó történelemórát a Jedlik Ányos technikumban - videó, fotók

Megelevenedett a történelem a győri Jedlik iskolában. Büki Lajos az 1956-os győri forradalmi egyik utolsó túlélője mesélt az októberi eseményekről és az azt követő megtorlásokról. Az előadást még különlegesebbé tette, hogy a diákok maguk hívták meg a forradalmárt.

Dániel Viktória

Napjaink középiskolásainak ’56-os forradalom eseményei nem többek mint oldalak egy vaskos történelemkönyvben. Büki Lajos számára ez azonban maga a fiatalság. 19 évesen mintegy belesodródott a forradalmi hevületben úszó tömegbe, majd egyre jelentősebb részt vállalt a vidéki eseményekben. Szerepét akkor sem tagadta, mikor az ügyészség halál büntetést kért rá, végül 12 évet kapott. A börtönből 1963-ban amnesztiával szabadult, barátját Török István 1958. december 2- án kivégezték. Korábban portálunknak is felidézte emlékeit.

Az '56-os forradalom győri eseményeinek egyik utolsó túlélője Büki Lajos és felesége Zsuzsa néni.
Az '56-os forradalom győri eseményeinek egyik utolsó túlélője Büki Lajos és felesége Zsuzsa néni
Fotó: Molcsányi Máté

Hárman meghaltak, még a papot is elítélték

– A gyárakból érkező tömeg kivágta a kommunista jelképeket a magyar zászlóból és leverték a vörös csillagokat a városházáról. Három embert lőttek agyon az ÁVH-ok amikor a tüntetők a győri börtön előtt a politikai foglyok szabadon bocsájtását követelték – emlékezett vissza Büki Lajos, ő maga ekkor még a gyárban dolgozott délutáni műszakban, de barátja a később mártír halált halt Török István ott volt.

Egy nő és két férfi, 17,20 és 28 évesek. A temetésüket elvállaló papot, Lányi János kanonokot, koholt vádakkal 7 évre küldték börtönbe és még szabadulása után sem térhetett vissza a győri egyházhoz, mindezt azért mert mert megadta a végtisztességet a rendszer ellenségeinek.

A történteket még közelebb hozta, a fiatalokhoz, hogy Büki Lajos bá’ és Zsuzsa néni mindketten jedlikes öregdiákok.
A történteket még közelebb hozta, a fiatalokhoz, hogy Büki Lajos bá’ és Zsuzsa néni mindketten jedlikes öregdiákok.
Fotó: Molcsányi Máté

Jedlikesek a forradalom hevületében

A teremben döbbent csend, az emberi szabadságnak és életnek ilyen mód sárba tiprása egészen más súlyt kap, amikor a túlélők mesélik el a történetet. A történteket még közelebb hozta, hogy Büki Lajos bá’ és Zsuzsa néni mindketten jedlikes öregdiákok. A győri hőst kollégánk, Szeghalmi Balázs kérdezte emlékeiről, valamint egy rövid videót is összeállított az 1956-os győri események fennmaradt felvételeiből, amelyek közül néhányon szintén az iskola hajdani tanulói láthatóak a tüntető tömegben.

A diákok hívták el magukhoz

– A városi diákfórum képviseltében vett részt két jedlikes diák október 6-án a megemlékezésen, ahol felismerték Büki Lajost, az iskolában lévő „Akikre büszkék vagyunk” falról –mondta el az élő történelem óra kapcsán Módos Gábor a Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Technikum és Kollégium igazgatója. – Szóba elegyedtek vele a fiatalok és megkérdezték eljönne e előadást tartani az iskolába. Mi pedig örömmel vettük, hogy a diákok ennyire érdeklődőek, ezek a rendhagyó órák egészen más élményt adnak a számukra, egy pisszenést se lehet hallani az egész teremben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában