Közösségi kocsmatúra

2 órája

Ilyen még nem volt! Győrbe érkezik a Kocsmaturista, aki már 3748 sörözőben járt - videó, fotók

Korábban már beszámoltunk arról, hogy idén a második győri Oktoberfesten újdonsággal készülnek a szervezők. Külön kocsmatúra lesz a kocsmatúrán belül, méghozzá Csanádi Tibor Ulu vezetésével, akit a legtöbben csak Kocsmaturistaként ismernek. Eddig 25 ország 423 településén járt, amiknek alkalmával 3748 sörözőt, borozót, színes csehót látogatott meg. Történetmesélésből nem lesz hiány a szombati győri túrán.

Simon Roberta

Győri Októberfesten tart először kocsmatúrát Csanádi Tibor Ulu, a legendás, világjáró Kocsmaturista. Fotó: Facebook

A már több városban bizonyított Kocsmaturistás kocsmatúra először jön Győrbe, méghozzá az Oktoberfest programjaként. - Ez egy társasági élmény-kocsmatúra lesz, hat helyszínen, kocsmakulturális mini előadásokkal - foglalta össze röviden Ulu, becses nevén Csanádi Tibor, aki 9 éve fedezi fel Európa szerte a helyi törzshelyeket, ikonikus sörözőket, borozókat, bárokat.

A túra ami nem az alkoholról szól, hanem a kocsmákban rejlő titkokról. Fotó: Facebook

Tanulságos és vicces történetek

 Kocsmázva utazok, utazva kocsmázok - ez a szlogenem is. Ugyanis ezeken a helyeken keresztül, és az ott lévő emberek történetein keresztül fedeztem fel az elmúlt években Magyarország és Európa városait, falvait. Rengeteg meglátás, meglepődés, váratlan, vicces vagy tanulságos történet sarjadt ezen az úton, és ezeket válogatva osztom meg a győri Oktoberfest kocsmatúrázóival is állomásról állomásra.

Ulu emellett sztereotípiákat szaggat a magyar kocsma szóról, összeveti a különböző nemzetek kocsmakultúrájának érdekességeit. Szó esik az adott helyszínen háttértörténetekről, küldetésről, legendákról, titkokról és érdekesebb mesékről is.

- Az eddigi közösségi kocsmatúrák más városokban visszatérő látogatókat és közösségépülést eredményeztek. Győrben most először lesz ilyen. Már az első győri Oktoberfest kocsmatúrát is magaménak éreztem, rögtön teljesítettem is. A második évadra viszont már saját élményekkel érkezem és bejárjuk a fesztivál 10 helyszínéből hat állomást: A Lima Pub & Hostelt, az Ambróziát, a Mandala Lounge Udvart, a Shadow és a Vendelin Pubot, valamint a Kozi Drink Bárt.

Ulu utazásai közben is pénzt keres, mobil munkájának köszönhetően így tudja finanszírozni világjáró kocsmatúráit. Szombaton Győrbe érkezik. Fotó: Facebook

Városokat megismerni a kocsmákon keresztül

Csanádi Tibort egyébként az emberi sokféleség és váratlanság vonzotta ahhoz, hogy végül kocsmaturista legyen. -Többféle metszetet láttam az emberiségből és emberségből mint más helyszíneken, a kocsmák kiváló közegei a jelen korunk megélésének. Ugyanakkor kitűnő katalizátor egy város, vidék vagy ország ismerkedéséhez. Szoktam mondani: minden kocsma olyan, mint a Kisherceg bolygói - mind külön világok. Egy utcában lehet akár hat különböző hely, mind különböző világot nyit meg az adott lakosságról - véli a kocsmaturista, aki főleg hazánkban tartja fontos küldetésnek, hogy a kocsma szó visszanyerje régi fényét. Ne egy megtépázott, negatív hangvételű kifejezés legyen, mert már-már szitokszóvá vált.

Ulu szereti a szép épületeket, azok történetét, de úgy véli az ott élő emberek adják a jelen múzeumát. 

Így rajtuk keresztül válok időutazóvá, Úgy érzem magam, mintha ledobtak volna valahova egy időgéppel. Az utazások végén pedig megmutatom és elmesélem másoknak a blogomon keresztül milyen is ott a világ. A sokféle kocsmák sokféle érdekeltségről és közösségről adnak ízelítőt, így az adott település lakóinak minden szegletét megismerhetem. Legyen szó sarki presszóról, zenés pubról, vagy a minőségi italfogyasztást népszerűsítő bárokról. Olyan városképet kapok, vagy olyan helyekre is eljutok, ami nincs benne a turistakönyvekben

 - emelte ki.

Ulu és a Kozi Drink bár tulajdonosa. Fotó: Facebook

Titkos helyekre is eljutott

Rengeteg helyet ajánlottak neki: járt titkos családi étteremben, jótékonysági házibuliban, helyiek reggeli rituáléján, de elvitték már elhagyatott kastélyba is.

 - Győr összetett kocsma szinten, a diákkocsmáktól kezdve a rom- és lomkocsmákon át egészen a cseh vagy kisüzemi sörözőkig. Talán az egyik legemlékezetesebb volt, amikor egy 8 éves, rózsaszín biciklis kislány ajánlott nekem kocsmát. Ráadásul olyat, amit még a bátyja és édesapja sem ismert. A helyszínre érve derült ki, hogy a nagypapa a hunyó, ugyanis az unokáját többször levitte magával, így ragadt meg a gyerekben - emlékezett vissza.

Ulu idén is tervez további új kocsmákat felvenni a listájára idehaza és külföldön is. Elsődleges úticélok között szerepel Görög - és Törökország.

Sörözés idegenvezetővel

Október 5-én szombaton, 16 órás kezdettel a Lima Pub & Hosteltől indulva még további öt helyszínen járhatják be az érdeklődők Győr ikonikus helyeit Uluval, a Kocsmaturistával. A program ugyan nem ingyenes, de tartalmaz egy Oktoberfest Győrben RePoharat és a TourGuide készülékek bérlését.

A világjáró kocsmaturista, Csanádi Tibor Ulu először tart vezetett túrát Győrben és mesél a lassan egy évtizedes tapasztalatairól. 

Az Oktoberfest kocsmatúrájának állomásai:

  • 𝟏. 𝐀 𝐋𝐢𝐦𝐚 𝐏𝐮𝐛 & 𝐇𝐨𝐬𝐭𝐞𝐥

Az ősszervező Lima Pub & Hostel válogatott magyar és nemzetközi kisüzemi sörizgalmakra és főleg a Pannonhalmi borvidék borai felesküdve, de sok más itallal és ingerlő kocsmakajákkal is közönséget kísértve, a belvárosi sétálózóna szép kis utcájában nagy bőséges terasszal elterpeszkedve. 

  • 𝟐. 𝐀𝐦𝐛𝐫𝐨́𝐳𝐢𝐚 𝐆𝐲𝐨̋𝐫
    A szintén nagyon belvárosi hely, ami a magas bárkultúrára tette fel létét, de kulturális követ szereppel felrázva és keverve azt. Az élő DJ-zene, a változatos kiállítások és könyvbemutatók napjaik rendszeres részei. A (b)artista tér is tartogat egy kis művészi pluszt.
  • 𝟑. 𝐌𝐚𝐧𝐝𝐚𝐥𝐚 𝐋𝐨𝐮𝐧𝐠𝐞 𝐔𝐝𝐯𝐚𝐫
    A helyben legendás Mandala Teaház és Kávézó második identitása a kocsmarész. Egy kiemelkedően hangulatos, egészen újonc szabadtér az egykori pompás Katalin udvarban, a régi várfal vonalán. Egy Bahia bolt elvarázsoltságát egyesíti a lampionjai alatt a szabad ég alatti nyári éjjelek kötetlen pezsgésével.
  • 𝟒. 𝐀 𝐒𝐡𝐚𝐝𝐨𝐰 𝐆𝐲𝐨̋𝐫
    Egy élénk, kirívó rockkocsma, amely saroktól sarokig felborzoló, a falon rockikonok festményeivel. Mivel a ház úra, Oszkár a közeli Vaskakas Sörfőzde egyik sörfőző kollégája, náluk sincs hiány lokális kisüzemi sörválasztékból. Nagyon ritka kombináció ez a hely. 
  • 𝟓. 𝐀 𝐕𝐞𝐧𝐝𝐞𝐥𝐢𝐧 𝐏𝐮𝐛
    A vasútállomás környékének a csütörtöki kocsmakvízek után is kedvelt, otthonos, nemrég felújított kocsmája kocsmasportokkal. Sok fiatal kedvence, de többféle korosztályt vonz.
  • 𝟔. 𝐊𝐨𝐳𝐢 𝐃𝐫𝐢𝐧𝐤 𝐛𝐚́𝐫
    Rendkívüli módon a Vármegyeháza kocsmája, amely egy igazi törzsvendég-kocsma. Hosszú sornyi csapolt sör mellett sok más kocsmazizgést is koncentrál: koncerteket, dartsversenyeket, más kulturális programokat. Ráadásul Ulu szerint Kozinak van az egyik legjobb kocsmárosa: a névadó tulaj ikonikus pikírt humorral, de ugyanilyen nagy szívvel viszi az üzletet. A másik helyi extra, hogy ő büszkélkedhet az egyik legrejtettebb terasszal, amit valaha látott széles-e kocsmavilág.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában