Ádámok és Évák program

3 órája

Ádámok és Évák: Tizenévesek a soproni színpadon

A Soproni Petőfi Színház idén ismét meghirdeti az Ádámok és Évák ünnepét, amely különleges eseménynek számít a fiatalok és iskolák körében. Lényege, hogy a diákok színpadi produkciók keretében dolgoznak fel különböző témákat, mellyel betekintést nyerhetnek a színház világába, miközben kreativitásukat is fejleszthetik.

Varga Henrietta

Az Ádámok és Évák ünnepe egy országos kezdeményezés, amely a Szolnoki Szigligeti Színházból indult el hódító útjára 2010-ben. Célja, hogy ösztönözze a fiatalokat a színház iránti érdeklődésre, valamint lehetőséget biztosítson számukra a színpadi szereplésre, a közösségi élmény mellett. A Soproni Petőfi Színház rendezvénye nagy sikernek örvend, a nézők tavaly Az ember tragédiáját tekinthették meg az általános és középiskolások szemszögéből. 

Ádámok és Évák
Idén újra meghirdették az Ádámok és Évák programot, amelyben a Soproni Petőfi Színház az iskolákkal közösen dolgozik Képünkön Németh Ervin és Kiss József  Fotó: Máthé Daniella

Ádámok és Évák: Tizenévesek a soproni színpadon

Nagy öröm számomra, hogy idén újra megrendezhetjük ezt a programot. Az idei koncepció szoros együttműködésben született meg a pedagógusokkal, hiszen nélkülük ez nem működne. Ők nemcsak szakmai irányt adnak a diákoknak, hanem támogatják és inspirálják is őket 

- osztotta meg lapunkkal Kiss József, a Soproni Petőfi Színház igazgatója.  

- A fiatalok az elkészült produkciókat a Petőfi Színházban mutatják be, ahol bárki megnézheti az előadásokat - tette hozzá. - A bemutatók várhatóan február elején lesznek, és a fiatalok nemcsak egymás munkáit láthatják és értékelhetik, hanem olyan képességeket is felfedezhetnek magukban, amelyekről korábban nem is gondolták volna, hogy bennük rejlenek. Ez a projekt lehetőséget ad arra, hogy bátran megmutassák talpraesettségüket, kreativitásukat és kíváncsiságukat. Életre szóló élmény, amely komoly fejlődési lehetőséget biztosít a fiataloknak.

Mint alkotó, mindig is fontosnak tartottam, hogy a fiatal generációk is részesei legyenek a művészet világának, hiszen az ő kíváncsiságuk, kreativitásuk és nyitottságuk az, ami folyamatosan megújítja a kultúrát 

- vette át a szót Németh Ervin, a színház dramaturgja.

Ez a különleges kezdeményezés különösen közel áll a szívemhez: egy olyan program, amely a középiskolások és az általános iskolások számára számos lehetőséget biztosít arra, hogy megismerkedjenek a színházi világgal. Az idén a fiataloknak egy még színesebb, izgalmasabb tematikát dolgozunk ki, mottója: "Így írtok ti, így játszunk mi.”

- tette hozzá. 

- Az ötlet mögött az áll, hogy olyan könyveket és irodalmi műveket válasszanak ki, amelyek nemcsak kötelező olvasmányok lehetnek az iskolákban, de a diákok számára is érdekesek. Célunk, hogy olyan műveket adaptáljunk, amelyeket a gyerekek szívesen olvasnak, és örömmel mutatnak be színpadon is. A résztvevő iskolák 8-10 perces jelenetekkel készülnek, mindenki a saját szemszögéből feldolgozva a választott művet. Azért is különleges, mert nem csupán egy egyszerű színpadi adaptációról van szó. A diákok a saját olvasmányélményeikből merítenek, és azt adják elő, ami valóban izgalmas és fontos. Ezáltal nemcsak a színházi világba nyernek betekintést, hanem az olvasás és a kreatív gondolkodás is központi szerepet kap.

- Nagyon várom, hogy újra együtt dolgozhassak ezekkel a tehetséges fiatalokkal, és bízom benne, hogy a rendezvény ismét nagy siker lesz. Mindig öröm látni, amikor a diákok lelkesedve vetik bele magukat az alkotásba. Az „Így írtok ti, így játszunk mi” program nemcsak nekik nyújt felejthetetlen élményt, de nekem is egy újabb bizonyíték arra, hogy a fiatal generációk tehetsége határtalan - zárta a beszélgetést.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában