Dalszerzők Napja

3 órája

Régi iskolájában koncertezett Dallos Bogi - fotók, videó

Koncertet adott és dalszerzői, énekesi tapasztalatairól mesélt egykori almamáterében a győri énekes. Dallos Bogi a Dalszerzők Napján tett látogatást a Győri SZC Baksa Kálmán Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumba és a Győri SZC Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikumba.

Simon Roberta

Videó is készült a közös éneklésről a krúdys,baksás diákokkal. Fotó: Molcsányi Máté

Az idei Dalszerzők Napja alkalmából 12 sikeres dalszerző-énekes látogatott vissza középiskolájába, ahol egy szerzői beszélgetéssel egybekötött minikoncertet adtak a résztvevő diákoknak.  Ezen szerzők egyike Puskás-Dallos Bogi is, aki egykori iskolájának utódjába, a Győri SZC Baksa Kálmán Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumba látogatott vissza, a koncert pedig egyszerre szólt a Baksás és Krúdys diákoknak egyaránt. 

Dallos Bogi, Győr, gimnázium, koncert, dalszerzők világnapja
Hatalmas gyereksereg előtt koncertezett egykori alma máterében Dallos Bogi.
Fotó: Molcsányi Máté

Visszatért a suliba Dallos Bogi

Megtelt szerdán diákokkal a Győri SZC Baksa Kálmán Két Tanítási Nyelvű Gimnázium és a Győri SZC Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum aulája. Dallos Bogi, győri énekesnő Wagner Emil szerzőtársával - aki gitáron kísérte - kiegészülve érkezett a középiskolába, hogy előadja kedvenc dalait.

Dalszerzők Napja

A dalszerzők napját Magyarországon minden évben október 8-án tartják. Először 2018-ban az Artisjus Egyesület hívta életre azzal a céllal, hogy felhívja a közönség figyelmét a zenei produkciók mögött dolgozó dalszerzőkre, zenei alkotókra, az értékteremtő munkájukra, és a dalok értékközvetítő szerepére. A dátum azért októberben van, mert 1965-ben, a kultikus Bosch klubban ekkoriban játszották először közönség előtt az első magyar nyelvű rockdalt, Bródy János és Szörényi Levente Óh, mondd című dalát az Illés-együttes előadásában. Ez az esemény hatalmas lendületet adott a hazai könnyűzene fejlődésének, és mint ilyen, áttételesen a népszerű koncerthelyszíneket és fesztiválokat megtöltő mai magyar szerzők és előadók sikerinek is előfutára volt.

Vastaps, hangos sikolyok, közös éneklés és fotózkodás övezte a Gárdonyiba, majd a Révaiba és végül a jelenleg Baksa-gimibe járó  27 éves énekes koncertjét. A felfokozott hangulatot követően, a legszerencsésebbek és a zenei pálya iránt érdeklődő diákok külön, személyes beszélgetésen vehettek részt Dallos Bogival és Wagner Emillel. 

A győri énekesnő elmondta 16 évesen kezdte el a zenei pályát, ekkor még aktívan középiskolába járt, sőt, még intézményt is váltott miközben elkezdődött a karrierje.

Sosem felejtem el a pillanatot, amikor 2014-ben, A Dal című műsorban a We All című számmal színpadra léptem. Gimis lányként versenyeztem az ország topelőadói­val, és a döntőig sikerült jutnom, végül a rádiók is játszották a slágerem

 - mesélte a kezdeti pillanatokról a diákoknak Bogi.

Arról is beszélt, hogy úgy érzi igen korán kezdődött a karrierje, most 27 évesen visszatekintve biztosan másként, jobban csinálná. Ugyanakkor most is azt érzi, nem hagyhatta ki az adódó lehetőséget. Szülei voltak a legnagyobb támogatói az úton.

Csillogó szemekkel hallgatták a győri énekesnőt a diákok. Fotó: Molcsányi Máté

- 2019-től kezdtem egyre jobban, önazonosabban megtalálni a saját hangomat. Sokszor született dal az iskolai kiközösítésekről, csalódásokról, egymásra találásokról, a győri élményeimről vagy a barátaim élethelyzeteiről. Ezek mind hatottak rám, rengetegszer beleépítettem a dalaimba. Ma is gyakran mély, személyes témákat dolgozok fel, mint például az önismeret, érzelmi küzdelmek és szerelmi történetek - sorolta a példákat.

Legutóbbi lemezén keresztül például saját élettapasztalatait osztja meg, és a közönséggel való kapcsolódás is kiemelten fontos számára. 

A diákok kérdezték még az anyaságról, a dalszerzői folyamatokról, távlati terveiről és az X Faktoros élményeiről is.

Videóinterjúnkból megtudják milyen érzésekkel tért vissza Dallos Bogi régi iskolájába és hogyan fogadták. Valamint azt is elárulta az énekesnő, hogy gondolta-e valaha, hogy 10 év múlva autogramot kérnek tőle a diákok a füzeteikbe.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában