kisalfold.hu videó

2024.08.06. 15:28

Sík Frida drámatábora – Felgördült a függöny a színészpalánták előtt Győrszentivánon –fotók, videó

Sík Frida, a Győri Nemzeti Színház színésznője évek óta foglalkozik gyermekekkel. Nyaranta egyhetes táborokat, foglalkozásokat tart, ahol a fiatalok önbizalmat szerezhetnek, közelebb kerülhetnek a színházhoz, a színpadhoz, és fejleszthetik képességeiket. Sík Frida színésznő nem először rendezett drámatábort, ez már a hatodik alkalom Győrszentivánon.

Ollári Gergely

A Kossuth Lajos Művelődési Háznál találkoztunk Sík Fridával, ahol több mint ötven fiatal játszott önfeledten, és dolgoztak szorgosan produkciójukon. Az intenzív drámafoglalkozások lényege, hogy a gyerekek betekintést kapjanak a színház világába. Sík Frida drámatábora minden évben sok fiatalt ragad magával. 

Sík Frida, a Győri Nemzeti Színház színésznője évek óta foglalkozik gyermekekkel. Drámapedagógusként szeretné, hogy a gyermekek közelebb kerüljenek a színházi élethez.
Sík Frida, a Győri Nemzeti Színház színésznője évek óta foglalkozik gyermekekkel. Drámapedagógusként szeretné, hogy a gyermekek közelebb kerüljenek a színházi élethez.
Fotó: Krizsán Csaba

Az egy hetes táborban többek között elsajátíthatják az improvizációs és beszédtechnikát, közelebb kerülhetnek a színházi élethez, és játékos formában fejleszthetik önmagukat. Idén is megmutathatják képességeiket. A legkisebb gyermek hét évest, a legidősebbek tizenöt. 

– Az egy hét alatt feltérképezhetik önmagukat, egy kicsit a világot, és társaikat. Tanulhatják a szép magyar beszédet, nyelvtörőket, de emellett hangsúlyoznak, szituációs gyakorlatokkal improvizálnak, és elsajátíthatják a színpadi mozgást, és jelenlétet is. 

–A tematika idén a „Magyar Népmesék”, és ezt modernizáljuk. Kiválasztottunk meséket, átírjuk őket, és a mai szleng nyelvvel adjuk elő, zenei aláfestéssel –fogalmazott lapunknak Sík Frida színésznő, drámapedagógus, a tábor vezetője. 

Sík Frida drámatáborának legjobb pillanatai:

Mint mondta: a gyerekek aktív szereplőként kapcsolódnak a táborhoz, önismeretet tanulhatnak, megtapasztalhatják a csapatmunkát, fejlődhet önbizalmuk. Színésznőként is figyelemmel követi a hét történéseit, táboraiban folyamatosan keresi a fiatal tehetségeket, olyanokat, akik a színpadra születtek. 

– Vannak nagyon ígéretes tehetségek. Nem csak itt, hanem évközi színjátszó foglalkozásokon is. Szervezek nekik látogatást a Győr Nemzeti Színházba, Bakos-Kiss Gábor, a teátrum direktora mindig örömmel fogad minket. 

–Ez a hét tehetségápolás is, szeretném ha közelebb kerülnének a színházi élethez. Sokat mesélek nekik az év közben róla, de általában hangsúlyozom: szép szakma a színészet, vonzó is a fiatalok számára, de azért nem minden a csillogásról, a rivaldafényről, és a gyönyörű sminkekről, ruhákról szól –tette hozzá a színésznő

 

A gyermekek aktív szereplőként kapcsolódnak a táborhoz, önismeretet tanulhatnak, megtapasztalhatják a csapatmunkát, fejlődhet önbizalmuk.
A gyermekek aktív szereplőként kapcsolódnak a táborhoz, önismeretet tanulhatnak, megtapasztalhatják a csapatmunkát, fejlődhet önbizalmuk. 
Fotó: Krizsán Csaba

Forrás Zsófia győrszentiváni, és nem először járt a drámatáborban. –Nagyon szeretek színészkedni. Kicsit ilyenkor kibújhatunk a saját bőrünkből, jól érezhetjük magunkat, és rengeteget tanulhatunk. Szerepet játszani nem könnyű, mindenki előtt megmutatni magad a színpadon, de álmom, hogy egyszer színésznő legyek, akár itt a győri társulatnál. Nagyon jó improvizálni is, és rengeteget játszani. Sokszor járunk színházba a táboron kívül, elsősorban a drámai és a zenés darabokat szeretem –fogalmazott fiatal lány. 

Osztotta tábortársa véleményét Szabó Bence, aki Győrből érkezett, ötödször a táborba. –Vidám a csapat, jó a közösség, és év közben is sokat járok színjátszó foglalkozásokra. Számos játékos feladattal találkozunk a drámatáborban, és közös színdarabot is együtt alkothatunk meg. Vannak terveim. A színészet nagyon közel áll hozzám, hobbi szinten mindenképp szeretnék ezzel foglalkozni, és kibontakozni –mesélte. 

A gyermekek a tábor végén saját előadást is tartanak szüleiknek, és családtagjaiknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában