kisalfold.hu videó

2024.08.02. 08:01

Közel húsz éve szól a nóta – A győri Obsitos Dalárda 351 fellépésen van túl – Fotók, videó

A Kisalföld szerkesztőségébe látogatott a győri Obsitos nosztalgiadalárda. A tagok átlag­életkora 79,1 év, és 351 fellépést tudhatnak maguk mögött. Megosztották lapunkkal 19 év legkedvesebb pillanatait.

Schuller Vivien Csenge

Az Obsitos Dalárda közel húsz éve alakult, ma még, ha tehetik, mind a huszonnégyen együtt énekelnek. Három éve a dalárdák országos vetélkedőjén kiemelt arany fokozatot értek el.

Fotó: Csapó Balázs

A dalárda közel húsz éve, 2005. november 7-én alakult egy jól sikerült baráti találkozót követően, a Győri Határőr Igazgatóság Nyugdíjas Egyesületének egyik összejövetelén.

– Határőr bajtársakból és a győri Szabadhegyi Nótaklub férfi tagjaiból, 9 fő alapító taggal alakultunk meg – kezdte visszaemlékezését a dalárdavezető Tímár Antal. 

– Jelenleg öten vagyunk már csak az alapítók közül. Jövőre ünnepeljük a húszéves évfordulónkat. Felléptünk Kaposvártól Székesfehérváron át Budapestig, illetve Kenderesen, kórustalálkozókon, nyugdíjasklubokban, megyei és egyesületi polgárőrrendezvényeken, falunapokon, határőrrendezvényeken és szüreti felvonulásokon, számtalan helyen, ahova meghívnak bennünket, 351 fellépésünk volt már. Idén valamivel kevesebbszer, de volt olyan év, amikor harmincszor szerepeltünk. Kiszámoltuk azt is, hogy az átlagéletkorunk 79,1 év. A koncertekre készülve néha egy kis pohár bort is megittunk – mondta el huncutul mosolyogva Tímár Antal. 

Borocska a nótákhoz 

– Egyet-kettőt-négyet – tette hozzá egyik társa. – Ezzel arra gondolt, hogy boros nótáink is vannak, ha olyan helyre megyünk, akkor azt is elő tudjuk adni. 

Általában mikor fellépünk, meghívnak minket vacsorázni, olyankor nagyon jó hangulatban elkezdünk énekelni, sokszor körbeállnak bennünket. Egy alkalommal Nagyigmándon, a nagy sátoros szereplés után a kis sátorban vacsora közben énekeltünk, és hirtelen többen lettünk, mint amennyien a koncerten voltunk 

– osztotta meg emlékeit Stummer János. 

– Egy szüreti fesztivál keretében a színpadunk egy pótkocsi oldala volt, pokróccal takarva. Több fogatos kocsi is volt, köztük egy női dalárdáé. Nyerges Józsefnek, az akkori dalárdavezetőnknek nem tetszett, hogy így elkülönültek a nemek, ezért elfeleződtünk. Amint leültünk, adták is fel a bort. Kérdeztem a fuvarost, mit inna, de nem akarta elfogadni. Mondtuk neki, hogy milyen fuvaros az, aki nem iszik, így el sem indul a kocsi. Szóval azt mondta, hogy vöröset kér – mondta Stummer János. 

Kiemelt arany 

Hozzátette: három éve Balatonfüreden a dalárdák országos vetélkedőjén kiemelt arany fokozatot ért el a csapatuk. 

– Győrújbaráton énekeltünk egy falunapon 8–9 éve. Az első sorokban ült négy 70–80 éves férfi. A koncerten a katonadalok alatt elkezdtek sírni, azt mondták, felidéztük a legszebb fiatalkorukat. Mégiscsak tudunk valamit nyújtani az idősebb korosztálynak is – emlékezett vissza Horgony József. 

Közös akarattal 2008. január 20-án Gangl András, a megyei polgárőrszövetség elnökének kezdeményezésére – hat kórus és dalkör összefogásával –megalapították a Kisalföldi 100 tagú férfikórust, Sasvári Gyula karnagy vezetésével és Nyerges József dalárdavezető közösségformáló tevékenységével. 

Baráti közösség 

– Fontos megemlékezni el­hunyt bajtársainkról, vannak ugyanis, akik már fent énekelnek értünk, akik még élünk. Ez egy rendkívül baráti, családias közösség, hacsak nincs valami betegség, akkor 90 százalékban ott vagyunk a próbákon és a fellépéseken. 

Legutóbbi fellépésünk Ságon volt, nem is akartak minket elengedni, ha nem lett volna valami válogatott futballmeccs, lehet, hogy most is ott énekelnénk

 – zárta a beszélgetést az Obsitos Dalárda. 

Fontos megemlékezni elhunyt bajtársainkról, vannak, akik már fent énekelnek értünk, akik még élünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában