kisalfold.hu videó

2024.08.01. 14:49

Barokk Esküvő – A Győri Barocco Tánccsoport játssza el a ceremóniát– Fotók, videó

Harmincegyedik alkalommal rendezik meg a megyeszékhelyen jövő héten a Barokk Esküvőt, Győr pompás belvárosában, a régi időket felelevenítő módon. Csütörtökön sajtótájékoztató keretében mutatták be az eseménysorozat részleteit. Barokk Esküvő – a teljes programot elolvashatják cikkünkben.

Ollári Gergely

Fotó: Molcsányi Máté

Győr barokk belvárosának éke az egyedülálló Barokk Esküvő idén nulladik nappal bővült: augusztus 8-án, csütörtökön sem maradunk program nélkül. Idén a két hagyományos helyszínen kívül, a Széchenyi és a Dunakapu tér mellett a Radó-sziget is bekerül a barokk körforgásba. A szigetet ez alkalomból hagyományőrzők népesítik majd be. A Széchenyi téren a már jól ismert barokk kert pompája mellett számos kézműves standot, és hagyományőrző társulatot találhatunk. 

Barokk Esküvő – sajtótájékoztató keretében mutatták be az eseménysorozat részleteit és teljes programját.
Barokk Esküvő – sajtótájékoztató keretében mutatták be az eseménysorozat részleteit és teljes programját.
Fotó: Molcsányi Máté

A gyermekprogramok is itt foglalnak majd helyet. Karnyújtásnyira, a Dunakapu téren a nagyszínpadot állítják majd fel, melyet csütörtökön a Gammapolis Zenekar és a Raab vonósnégyes vesz birtokba „Ba-Rock” című produkciójával, pénteken pedig a Swing à la Django zenekar és a KúlArt Produkció mutatja be legújabb előadását. 

  • Sokszínű program 
  • Valódi eseménysorozat 
  • Látványos felvonulás

Szombaton a megszokottnál nagyobb pompával, látványosabban érkezik majd az esküvői menet a Dunakapu tér színpadára. Az idei ünnepélyes barokk menet nem érinti majd a Baross Gábor sétáló utcát. Az esküvő szertartása a megszokott rend szerint, a menet megérkeztével, szombaton este 8 órától kezdődik, szintén a Dunakapu téri nagyszínpadon. 

A sajtótájékoztatón dr. Pergel Elza alpolgármester köszöntötte a résztvevőket. Beszédében hangsúlyozta: a Barokk Esküvő mára eseménysorozat lett, több napon keresztül majd várja az emberek nem csak vármegyénkből, hanem az egész országból. 

– A Barokk Esküvő egy csodálatos esemény, amikor visszalépünk abba a világba, abba korba, ami talán nem is tűnik olyan valóságosnak számunkra, hiszen olyan mint egy mese. A barokk a sikk, a részletek, a finomság, a kellem, valamint a hölgyek által a kedvesség, a báj, és szerelem időszaka. Gyönyörű, a kort idéző ruhákkal, és városunk csodás épületeivel léphetünk vissza az időben, és ünnepelhetünk közösen –fogalmazott az alpolgármester. 

Keglovich Ferencné Zita, a Barokk Esküvő jogtulajdonosa, a program főszervezője az eseményen elmondta: a győri Barokk Esküvő a világon is egyedülálló. 

– Évről-évre sikerül újabb ceremóniaelemeket hozzátennünk a programhoz, melyre a város lakói közül is egyre többen öltöznek be. Sokan tekintik meg a kísérőprogramokat, a szerenádot, a felvonulást. Utóbbinak különlegessége, hogy a győri nemzetőrök fognak majd a menetbe lovagolni, valamint a bábolnai ötösfogat szállítja a menyasszonyt és vőlegényt. Minden évben az a legfontosabb kérdés, hogy ki lesz az ifjú pár? Sajnos a pár, akit kiválasztottunk visszamondta az eseményt, ezért segítségünkre sietett a Győri Barocco Táncsoport. Az ő tagjai fogják eljátszani idén a Barokk Esküvőt, a már meglévő forgatókönyv alapján – tette hozzá a főszervező. 

A sajtótájékoztatón a Némethné Pongrácz Judit vezette RAAB Kamarazenekar és a Gammapolis Zenekar (Omega Melodies) képviseletében Kovács Ferenc gitáros mutatták be közös produkciójuk programját, melyet Ba-rock koncert címen tekinthetnek majd meg az érdeklődők augusztus 8-án, csütörtökön a Dunakapu téren. 

Marton László a Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az idei ünnepélyes barokk menet nem érinti majd a Baross Gábor sétáló utcát. 

–A szombati felvonulás sokkal látványosabb lesz mint a korábbi években. A menet majd a Városháza elől az Aradi Vértanúk útján, a Virágpiacon, és a Zechmeister utcán keresztül érkezik meg a Bécsi kapu térig. Itt a lovasok, fogatok, valamint a gyalogosok különválnak, úgy juthatnak majd el a Dunakapu térre –mondta el az igazgató, hozzátéve: a jövő héten minden a barokkról szól majd a megyeszékhelyen, színes programkínálattal, barokk forgataggal.

Barokk Esküvő – mutatjuk az eseménysorozat teljes programját: 

Augusztus 8. csütörtök

20.00 

Ba-rock koncert

Közreműködik: Gammapolis Zenekar (Omega Melodies)

Raab+ Vonósegyüttes

Barocco Tánccsoport

Helyszín: Dunakapu tér

Augusztus 9. péntek

16.00

Toronyzene

Közreműködik: Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola Trombita Tanszaka

Vezető: Horváth László

Helyszín: Széchenyi tér, Lloyd Palota erkélye

17.00

Generációk tánca

Közreműködik: Győri Barocco Tánccsoport, a Kisalföld Táncegyüttes és a Grácia

Művészeti Iskola, Camerata Sumynona Régizene Együttes

Helyszín: Széchenyi tér

18.00

Angyaltánc

Grácia Alapfokú Művészeti Iskola előadása

Helyszín: Széchenyi tér

18.10

Végvári Mustra - Kapu Vára Hagyományőrző Egyesület

Helyszín: Széchenyi tér

A színpadra felállnak a hagyományőrző csoportok, a ceremóniamester név szerint szólítja majd őket. A zászlószalag: a hagyományőrző egyesület zászlajára szalag felkötése Barokk Esküvő Győr 2024 felirattal 

18.30

Barokk felvonulás a belváros utcáin 

Közreműködik: Kisalföld Táncegyüttes

Útvonal: Széchenyi tér – Kazinczy utca – Baross út

Megálló: Megyeház téren

20.15

Szerenád a menyasszonynak a Savaria Barokk Zenekar Mozart: Bastien és Bastienne c. vígopera előadásával

Helyszín: Zichy-palota udvara

21.00

Swing á la Django: Bach to the Future
A kétszeres aranylemezes Swing á la Django egy különleges estére invitálja a zenekedvelő közönséget. A koncert során a barokk zene legnagyobbjai, mint Bach, Händel, Vivaldi és Albinoni művei csendülnek fel, de olyan módon, amelyre korábban még nem volt példa. Az este során a Bach Air, a Händel Halleluja, Vivaldi csellóversenyei és Bach a-moll hegedűversenye, valamint Albinoni Adagioja szólalnak meg, mind izgalmas és modern köntösben.

Helyszín: Dunakapu tér

21.00

Táncház

Közreműködik: Camerata Sumynona Régizene Együttes, Győri Barocco Tánccsoport

Helyszín: Széchenyi tér


Augusztus 10. szombat

9.00-20.00 

Végvári élet a táborban

9.30 

Barokk barangolások Győrben - a Barokk Esküvő napján

Helyszín: Széchenyi tér, Mária-oszlop

Program: A két órás séta során az érdeklődők Győr hangulatos belvárosával, barokk építészeti értékeivel, az ország legrégebbi barokk templomával, majd a Bazilikával, és a belváros legszebb barokk köztéri szobraival ismerkednek a GyereGyőrbe Tematikus városnézések és Hajós élményprogramok idegenvezetőjével.

10.00-18.00

Fajátékok -Virgonckodók
Helyszín: Radó-sziget

10.00-20.00 Vásár, hagyományőrző csoportok foglalkozása, kézműves foglalkozások gyerekeknek
Helyszín: Széchenyi tér

10.00

Toronyzene

Közreműködik: Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola Trombita Tanszaka

Vezető: Horváth László

Helyszín: Széchenyi tér, Lloyd Palota erkélye

10.30, 16.00, 17.00, 18.00

Barokkos kacagtató – vásári komédia

Sík Frida drámapedagógiai csoportjának előadása

Helyszín: Baross út Arany János utca kereszteződése

10.30

Papucsszaggató kisasszonyok - gyerekelőadás

Előadó: Magyar Népmese színház

Helyszín: Széchenyi tér, Apátúr-ház előtti terület

11.00

Ensemble Pannónia Superior együttes koncertje

Helyszín: Apátúr-ház, díszterem

15.00-16.00

Állatsimogató

Helyszín: Radó-sziget

15.00

Újhold Együttes koncertje

Helyszín: Apátúr-ház, díszterem

16.00 

Toronyzene

Közreműködik: Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola Trombita Tanszaka

Vezető: Horváth László

Helyszín: Széchenyi tér, Lloyd Palota erkélye

16.00

Ensemble Pannónia Superior együttes koncertje

Helyszín: Apátúr-ház, díszterem

(Balogh Flóra, Barasevich Borbála, Drüszler Edit, Nagy Blanka- ének, Novák Aporka, Maráz Eszter: furulya, Geiger Estilla: barokk cselló, Prehoffer Gábor: csembaló)

16.05

Angyaltánc

Grácia Alapfokú Művészeti Iskola előadása

Helyszín: Széchenyi tér

16.10

Aranyszőrű bárány – interaktív gyerekelőadás

Magyar Népmese Színház

Helyszín: Széchenyi tér, Apátúr-ház előtti terület

16.30

Bolond Esküvő – a Barokk Esküvő ceremóniájának paródiája

Commedia dell’arte (rögtönzött színjáték, melynek formája a XVI-XVIII. században Olaszországban virágzott elsősorban)

„Ha nem lehet életem párja szívem választottja, hát az eszemmel élek, azt választom, aki többet móringol a házasságba.” – tesz fogadalmat magában a házasodásra kényszerített ifjú…

Közreműködnek a dunaszerdahelyi Rivalda Színház színészei

Ceremóniamester: Zugmann Zoltán

Forgatókönyv: Keglovich Ferencné

Helyszín: Széchenyi tér

17.00

Virágok bálja

Győri Barocco Táncsoport előadása

Helyszín: Apátúr-ház, díszterem

17.00

Musica Historica Régizene Együttes koncertje

Helyszín: Széchenyi tér

18.00

Kovács Bálint és a Simplicissimus Együttes koncertje

Helyszín: Apátúr-ház, díszterem

19.00

Barokk esküvői felvonulás

Mintegy kétszáz vidám jelmezes kíséri a menyasszonyt és vőlegényt életük nagy útjára, a házasságkötésükre. A menetet az Óriásnő, a termékenység szimbóluma vezeti, őt követik aranykocsikon a megszemélyesített erények, az Igazságosság, a Mértékletesség és a Bölcsesség…….., mint jókívánságok. A zenészek, táncosok vidám kavalkádja egy valóságos divatbemutató, ahol a hagyományos barokk öltözetek mellett a parodizált jelmezeket viselő bolond zenészek, dámák teszik még látványosabbá a menetet. Ez évben a metet a lovasok kísérik, az ifjú pár a bábolnai ötösfogaton érkezik a ceremónia helyszínére. Útvonal: Aradi vértanúk útja - Virágpiac- Zechmeister út- Bécsi kapu tér, ahol táncbemutató után a menet kettéválik: gyalogosok a Király utcán keresztül érkeznek a Dunakapu térre; lovasok, hintósok útvonala: Rába Kettős híd- Jedlik Ágyos híd - Kossuth híd -Dunakapu tér

20.00

Barokk Esküvő 

A ceremónia során kiderül, hogyan fogadott egymásnak örök hűséget egykor a XVII. században egy magyar főúri pár. A ceremónia végén szikraszökőkút teszi még ünnepélyesebbé az estet.

Helyszín: Dunakapu tér

21.00

Barokk mulatság tánccal

A XVII-XVIII. századi középosztály táncai, a kontratáncok egy-kettőre megkedvelhetőek és járhatóak azok számára is, akik még soha nem próbálták. A könnyű, magával ragadó formációk a „flow” élményét nyújtják.

Táncmester: Kovács Gábor Phd.

Zene: Musica Historica Együttes

Helyszín: Dunakapu tér

10.00-18.00

Herendi porcelánfestő bemutatója

A program 8 éves kor felett ajánlott.

Az ingyenes részvételhez regisztráció szükséges a [email protected] címen.

Helyszín: 9021 Győr, Széchenyi tér, Herendi Porcelán Mintabolt

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában