kisalfold.hu videó

2024.07.17. 15:11

Merre-erre? Avagy a raklapos régészek Győrben - fotók, videó

Raklapokból, újrahasznosított anyagokból barlang, szfinx, filmstúdió, mamut is készül a a győri Generációk Művelődési Háza nyári táborában. Harmadik hete, turnusonként 120 gyerek barangol az idő labirintusában, a régi korok építményeit, történeteit, játékait újragondolva

Barki Andrea

Fotó: Molcsányi Máté

Kreativitás, alkotás, játék és jókedv, minden együtt van a tartalmas együttléthez. Az építőtábor ötletét Kokas Éva, a Generációk Művelődési Háza igazgatónője a németországi Koblenz-ből hozta jó néhány évvel ezelőtt.

– Egy hasonló intézmény, mint a miénk szervezett tábort. Elvittek bennünket egy erőd területére, ahol ott volt ezer raklap és 200 gyerek. Én, aki a vándortáborokat indítottam az akkori Gyerekek Házában, az állam esett le, hogy ez most micsoda? Azt láttam, hogy a gyerekek csavarokkal, szöggel, festékkel kisebb csoportokban Robin Hood táborát építették. Próbáltam mindent megfigyelni, hazahozni az ötletet. Többször kimentem, dolgoztam a táborban. Nagyon figyeltem mindenre, mert ide akartam hozni Győrbe. Akkoriban erre pénzügyi lehetőségeink nem voltak, de 10 évvel ezelőtt egy uniós pályázatnak köszönhetően meg tudtuk szervezni az első táborunkat, ami azóta töretlen népszerűségnek örvend. Kellett hozzá találnunk egy alkalmas területet. A Kiserdőre esett a választásunk, mert ha esik az eső, az Apor iskolába be tudunk húzódni – mesélte az igazgatónő. 

A tábor nagyon népszerű a győri gyerekek körében, mindig valamilyen témakör köré épül. A legelső évben Szent László volt, aztán Mátyás király, indián, aztán Robin Hood, aztán cirkuszos, a 750-es évfordulót is megünnepelték. Mindig van egy keretjáték, de minden tábor lényege, hogy raklapokból építkeznek. Hetente 120 gyerek 12 csapatban dolgozik 3 turnusban, ahol fogadják az 50 órás középiskolás önkénteseket is, akik kipróbálhatják magukat a gyerekek között, de vannak pedagógusok, főiskolások is velük. Vannak olyan csoportvezetőik, akik 10 évvel ezelőtt gyerekek voltak náluk. 

A 10. raklapos táboroknak az idén különleges a témája. 

– Idén a Merre-erre? múzeum falait építjük fel, ahol rendhagyó módon foglalkozunk az őskorral és az újkorral. Elképzeljük, milyen lehetett egy őskori tini szobája, vagy milyen lehetett egy ételszállító autó, ha volt ilyen, ahol mamutcsülköket és gyűjtögetett bogyókból mindenféle fantázianévvel ellátott ételt fognak árulni. A héten megépül egy nagy mamut, egy szfinx, egy filmstúdió is, de egy londoni telefonfülkét is idevarázsolunk – mondta el Farkas Antónia táborvezető, aki azt is elárulta, hogy pénteken a szülőket egy vicces műsorral, bemutatóval várják. Bár, a tábor 120 résztvevője12 csoportban dolgozik, mégis közösséggé kovácsolódik a hét során a feladatok és a kreativ tevékenység során.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában