Idegenben is otthon

2024.07.07. 15:05

Nyaralás kedvencek nélkül - Teltházzal üzemel a kutyapanzió Győrben és Sopronban

Dilemmát okozhat, mihez kezdjünk kedvencünkkel a nyaralás alatt. Két lehetőségünk van: vagy magunkkal visszük, vagy megpróbálunk jó helyet keresni neki. A Kisalföldön számos kutya- és macskanapközi, -panzió működik, de egyre többen bízzák szakemberekre hörcsögjüket, nyulaikat vagy díszmadaraikat, amíg elutaznak.

Simon Roberta

Farkas Edit a napközi vagy panziós időszak alatt is foglalkozik a kutyákkal, igény szerint tréningezi őket.

Kutyapanzió Győrben és Sopronban: a  tulajdonosok meséltek tapasztalatakiról. A soproni Farkas Editet a legtöbben kutyatrénerként ismerik, kezdetben maga sem tervezte, hogy kisállatpanziót működtet, azonban idővel egyre több hozzá járó gazdi bízta rá tréning alatt álló négylábúját. Az évek múlásával végül megnyitotta Dog Sport Sopron Kutyaiskola névre keresztelt vállalkozását. A sikere azt is mutatja, hogy az idei nyárra már nincs is szabad kapacitása.

kutyapanzió győr
Farkas Edit saját kutyái mellé fogad a soproni panzióba más gazdik ebeit. Több kutyapanzió Győrben is várja a kedvenceket

Kutyapanzió Győrben és Sopronban - Tanítványokból panziólakók

- A tanítványaim kezdtek el megkérni, hogy vigyázzak a kutyáikra, amikor elmennek nyaralni. Korábban a tanítás mellett egy ausztriai panzióban dolgoztam, ahonnan számos tapasztalatot szereztem így nem volt újdonság, amikor két éve megnyitottam a sajátomat - idézte fel a kezdeteket Farkas Edit oktató, aki 2018 óta foglalkozunk kutyákkal trénerként.

- Kis létszámmal dolgozom, maximum hat ebet tudok fogadni a saját három kedvencem mellé. Fél 5 kor kelünk, az udvaron kezdődik a nap, ahol elvégezhetik a dolgukat, az etetést követően pihennek a panzió lakói. Mivel üdülő övezetben lakom, 8 óra előtt nem randalírozhatnak, viszont a nap további felében a játéké a főszerep. Van egy kisebb medence is kialakítva nekik, hogy a forróságban le tudják magukat hűteni - részletezte Edit.

Farkas Edit egyik kutyájával.

- A nyári vakáció alatt is lehet oktatást igényelni. Amíg az egyik kutyával foglalkozom, addig a többiek a boxban várnak. Változó ki mennyi időre utazik, van aki csak egy-két napra megy el, viszont van két olyan kutyus is, akik egy évben kétszer három hónapot töltenek nálam. Már-már a második otthonukként tekintenek a panzióra - fejtette ki a szakember, akinek szeptemberig nincs is üres helye.

Kozmetikából kutyanapközi

Hasonló a helyzet a Szigetközi Morzsi Kutyanapközi és Kisállatpanzióban is Puhl Ritánál, csak augusztus végén van néhány szabad kapacitása. Tizenhat éve Győrújfalun kutyakozmetikusként dolgozott, majd Edithez hasonlóan a vendégek elkezdték rábízni a nyári szünidő alatt kisállataikat.

- Kilenc éve annak, hogy megnyílt a Morzsi Kutyanapközi és Állatkozmetika. Utóbbin már kevesebb a hangsúly. Tizenöt négylábút szoktam általában fogadni a panzióban, plusz a napköziseket. A legtöbbjük törzsvendég, évről-évre visszajárnak hozzám. Idéntől elkezdtem az ebeken kívül más kisállatokra is vigyázni: macskákat, nyuszikat is fogadok - mondta el Puhl Rita a szigetközi panzió tulajdonosa.

Puhl Ritáról köztudott, hogy imádja az állatokat, ezért is bízzák rá nyugodtan a gazdik kutyáikat.

Kutyák mellett más kisállatok

A napközit általában azok gazdik veszik igénybe, akik napközben dolgoznak, de szeretnék, ha kisállatukkal ez idő alatt is foglalkoznának. Illetve ha kirándulni mennek a családok, de nem vinnék magukkal szőrös társaikat.

- Nyáron hosszabb időre hagyják nálam a kedvenceiket a tulajdonosok. Az egy hét, 10 nap a minimum, az év többi napján rövidebb utakat terveznek csak, akkor általában a hosszú hétvégék telítettek - fűzte hozzá Rita.

A Szigetközi Morzsi Kutyanapközi és Kisállatpanzió kutyafuttatóban is rengeteget játszhatnak, viszont a magányos farkasok el is tudnak vonulni, ha kevésbé szociálisak.

A szigetközi panzióba már cicákat és nyuszikat is fogadnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában